Christelijke Basisschool De Ark
Badhuisstraat 17
2861 XT Bergambacht

Schoolweging

Schoolweging
29.46
Spreiding
6.69

De schoolweging van De Ark Bergambacht is 29,46 , met een spreiding van 6,69 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.

Fundamenteel niveau

95.9% van de leerlingen behaalt het fundamenteel niveau, vrijwel gelijk aan het landelijk gemiddelde (95.9%). De school voldoet hiermee ruimschoots aan de inspectienorm van 85%.

Grafiek

Grafiek laden...

Streefniveau

69.2% van de leerlingen behaalt het streefniveau, ruim boven de inspectienorm van 47.1% en het vergelijkingsgemiddelde (57.8%). Dit illustreert de effectiviteit van het maatwerkonderwijs voor hoogpresteerders.

Grafiek

Grafiek laden...

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

De school adviseert relatief hoog: 27.5% havo en 22.5% vwo, ver boven de regionale vergelijking (16.1% havo, 18.6% vwo). Tegelijk is er aandacht voor praktische routes met 10% vmbo-k advies. Deze brede focus sluit aan bij de gedifferentieerde leerlingenpopulatie.

Grafiek

Grafiek laden...

Eindtoets Resultaten

Grafiek

Grafiek laden...

Toetsscores 2023-2024

ToetsDe Ark BergambachtGemeente AmsterdamNederland
LIB174.84175.3175.23

Groep 8 Toetsen 2023-2024

Score
162

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

De voortgang van de leerlingen wordt op school op twee manieren gevolgd en getoetst: 1. Methodetoetsen: Deze toetsen volgen na ieder blok en laten zien of de leerstof wordt beheerst en op welke gebieden herhaling of verrijking nodig is. 2.Methode-onafhankelijke toetsen: Deze toetsen worden twee keer per jaar afgenomen. Dit zijn onafhankelijke toetsen. Deze toetsen geven een objectief beeld van de ontwikkeling van de kinderen op school. Beide soorten toetsen worden gebruikt om het leerstofaanbod goed af te stemmen op de kinderen en op de groep. Groepsplannen: Aan de hand van de uitkomst van deze beide soorten toetsen worden twee keer per jaar groepsplannen opgesteld, waarbij een aanpak wordt beschreven voor kinderen die: -de basisstof volgen - naast de basisstof verdieping nodig hebben. - om de basisstof te leren extra instructie en inoefening nodig hebben. Deze plannen worden regelmatig geëvalueerd en bijgesteld als dat nodig is.

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

Grafiek

Grafiek laden...

Slechts 9.5% van de leerlingen presteert onder advies (landelijk 11.8%), terwijl 26.2% boven advies uitkomt. Dit duidt op realistische advisering en effectieve doorstroombegeleiding, zoals beschreven in het schoolondersteuningsprofiel.

Sociale ontwikkeling

De sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen is ontzettend belangrijk. Als een kind niet lekker in zijn vel zit of zich niet veilig voelt op school, komt dat tot uiting in gedrag en schoolprestaties. Om die reden volgen we deze ontwikkeling de hele school door. Welbevinden en betrokkenheid zijn de kernwaarden van deze ontwikkeling. We vinden het belangrijk om constructief samen te werken met ouders en kind. We voeren hiervoor regelmatig kindgesprekken en oudergesprekken. Hierbij wordt specifiek rekening gehouden met het welbevinden en de betrokkenheid van de kinderen. Met elkaar formuleren we de onderwijsbehoeften om een goede aanpak te realiseren. Kinderen groeien zo op tot zelfbewuste kinderen voor onze maatschappij. Het samenwerken met ouders, kind en school heeft al in veel gevallen tot een positief resultaat geleid en heeft er voor gezorgd dat bij kinderen de mate van betrokkenheid en welbevinden positief vooruit is gegaan. De Onderwijsinspectie constateerde de hoge mate van welbevinden en veiligheid ook tijdens het laatste Inspectiebezoek. LEES MINDER

Betrokkenheid

Welbevinden

Zelfbewust

Wat is de werkwijze van Christelijke Basisschool De Ark voor sociale ontwikkeling?

Christelijke Basisschool De Ark maakt gebruik van verschillende systemen om de sociale ontwikkeling van leerlingen te volgen. Voor de groepen 0-1-2 wordt het observatiesysteem KIJK gebruikt, waarbij de kleuters gedurende het hele jaar worden geobserveerd en twee keer per jaar de ontwikkeling wordt geregistreerd, met aandacht voor basiskenmerken, betrokkenheid en risicofactoren. Vanaf groep 3 wordt het leerlingvolgsysteem ZIEN gebruikt, waarbij de leerkrachten twee keer per jaar een vragenlijst invullen en leerlingen uit groep 5-8 ook zelf een vragenlijst invullen. Hierbij wordt gekeken naar welbevinden, betrokkenheid en sociale vaardigheden zoals sociaal initiatief, sociale flexibiliteit, sociale autonomie, impulsbeheersing en inlevingsvermogen. Aan de hand van de resultaten wordt bepaald welke ondersteuning een leerling of groep nodig heeft. Individuele begeleiding in de vorm van kindercoaching is ook mogelijk.

Welke registratievorm(en) gebruikt Christelijke Basisschool De Ark om sociale opbrengsten in kaart te brengen?

Christelijke Basisschool De Ark gebruikt de registratievormen Kijk! en Zien om sociale opbrengsten in kaart te brengen.

Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Christelijke Basisschool De Ark?

Christelijke Basisschool De Ark gebruikt de methode 'Kinderen en… hun sociale talenten' voor sociaal-emotioneel leren.