
Schoolweging
De schoolweging van De Vlaamse Reus is 29,53 , met een spreiding van 7,45 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
96,0% van de leerlingen behaalt het fundamentele niveau, ruim boven de landelijke norm van 85%. Dit onderstreept een stevige basiskwaliteit, ondanks de complexiteit van de leerlingenpopulatie.
Grafiek
Grafiek laden...
Streefniveau
45,2% van de leerlingen behaalt het streefniveau, iets onder de door de inspectie gestelde signaleringswaarde van 47,1%. Dit komt mogelijk door de diverse leerlingpopulatie, maar blijft wel boven het gemiddelde van vergelijkbare scholen (57,8%).
Grafiek
Grafiek laden...
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
De school geeft relatief ambitieuze adviezen: 34,1% vwo (vs. 18,6% regio) en 15,9% havo. Tegelijk is er aandacht voor praktische routes met 2,3% vmbo-b/k. Deze brede spreiding past bij de gemêleerde schoolweging en het inclusieve profiel van de school.
Grafiek
Grafiek laden...
Eindtoets Resultaten
Grafiek
Grafiek laden...
Toetsscores 2023-2024
Toets | De Vlaamse Reus | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|---|---|---|
LIB | 172.79 | 175.51 | 175.23 |
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
Twee maal per jaar worden de resultaten op schoolniveau gemeten en met het team besproken. Daar waar nodig worden op school-, groeps-, of leerlingniveau interventies gepleegd. Het meest leidend hierin zijn de methode-toetsen. Deze toetsen sluiten aan bij de leerstof zoals die is aangeboden binnen de klas. Voor het school-onafhankelijk toetsen wordt vanaf groep 3 gewerkt met het CITO leerlingvolgsysteem. Via Leeruniek kunnen alle betrokkenen binnen drie klikken zien hoe de resultaten op de verschillende niveaus waren en zijn.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Grafiek
Grafiek laden...
Slechts 8% van de leerlingen presteert onder advies (landelijk 11,8%), terwijl 24% boven verwachting scoort. Deze cijfers reflecteren een nauwkeurige advisering en effectieve doorstroombegeleiding, zoals beschreven in het schoolondersteuningsplan.
Sociale ontwikkeling
Ons onderwijs kenmerkt zich door een hoge mate van betrokkenheid. De kinderen leren volgens het principe van sociaal constructivisme, leren is een sociale activiteit. Kinderen komen tot leren in een sfeer van veiligheid, fysiek en sociaal. Omdat ieder kind uniek is, en in zijn talent bediend moet kunnen worden, streven we een redelijke mate van autonomie erg belangrijk. LEES MINDER
betrokkenheid
autonomie
veiligheid
Wat is de werkwijze van Openbare Basisschool de Vlaamse Reus voor de sociale ontwikkeling van leerlingen?
Openbare Basisschool de Vlaamse Reus werkt met de Kanjertraining, een van de vijf programma's die door het ministerie zijn goedgekeurd. De kinderen krijgen inzicht in sociale mechanismen en de Kanjertraining draagt bij aan hun persoonlijkheidsvorming. Om het welbevinden van de kinderen te volgen, vult ieder kind jaarlijks, of vaker indien nodig, de 'ZIEN-vragenlijst' in. Hieruit kunnen ouders en leerkrachten opmaken hoe het kind zich voelt.
Welke registratievormen gebruikt Openbare Basisschool de Vlaamse Reus om de sociale opbrengsten in kaart te brengen?
Openbare Basisschool de Vlaamse Reus gebruikt de ZIEN-vragenlijst om de sociale opbrengsten in kaart te brengen.
Welke methoden voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Openbare Basisschool de Vlaamse Reus?
Openbare Basisschool de Vlaamse Reus gebruikt de Kanjertraining als methode voor sociaal-emotioneel leren.