KBS De Marke in Amersfoort - Resultaten
Resultaten
Schoolweging
De schoolweging van De Marke Amersfoort is 26,27 , met een spreiding van 6,43 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
Met 97,62% van de leerlingen dat het fundamenteel niveau haalt, presteert KBS De Marke ruim boven de inspectienorm (85%) en het vergelijkingspercentage (96,71%). Deze score benadrukt dat vrijwel alle leerlingen de basisvaardigheden voor taal en rekenen beheersen.
Fundamenteel niveau
Score: 97.619%
Streefniveau
Het streefniveau van 69,5% overstijgt zowel de school-specifieke doelstelling (51,8%) als het vergelijkingspercentage van 63,35%. Dit resultaat onderstreept het succes van het adaptieve onderwijsprogramma en de extra begeleiding voor hoogpresteerders die in het jaarverslag worden genoemd.
Streefniveau
Score: 69.5011%
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
De schooladviezen zijn sterk gericht op theoretische leerwegen: 58,76% havo/vwo-advies (24,74% havo, 11,34% havo/vwo, 22,68% vwo), tegenover 44,61% bij vergelijkbare scholen. Het praktijkgerichte advies (vmbo-b: 2,06%) ligt lager dan het regionaal gemiddelde (5,52%), wat past bij de academische focus beschreven in het schoolprofiel.
Schooladviezen
Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen
Eindtoets Resultaten
Eindtoets Resultaten
Historische eindtoetsresultaten van deze school
Toetsscores 2023-2024
Verticale groeianalyse toont een stijging van 4,2% in begrijpend lezen tussen groep 7 en 8, hoger dan het landelijk gemiddelde (2,8%). Voor rekenen-wiskunde is de groei 3,1% (landelijk 2,1%), wat aansluit bij het gebruik van interactieve rekensoftware sinds 2021.
Toets | De Marke Amersfoort | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|---|---|---|
LIB | 180.31 | 176.43 | 175.23 |
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
Om de ontwikkeling van leerlingen zo goed mogelijk te kunnen begeleiden is signalering van de voortgang noodzakelijk. Signalering is de eerste stap in het aanbieden van onderwijs en ondersteuning op maat. Signalering is onder meer mogelijk op basis van het meten en vergelijken van leerprestaties en gedrag. Het meten en vergelijken van leerprestaties helpt om per leerling en per groep te kunnen bepalen hoe het leer- en ontwikkelingsproces efficiënt en effectief ingericht kan worden. Hiervoor gebruiken wij observaties zowel systematisch als ongepland, methodegebonden toetsen en methode-onafhankelijke toetsen. Twee keer per jaar vindt methode-onafhankelijke toetsing plaats via CITO Leerling in Beeld. De school maakt gebruik van de volgende toetsen binnen CITO Leerling in Beeld: - Rekenen-wiskunde - DMT - Begrijpend lezen - Spelling Daarnaast maakt de school gebruik van KIJK en de leerdoelen van SLO voor de groepen 1/2. Kindbegrip wordt ingezet voor de groepen 3 t/m 8. Hiermee worden de sociaal-emotionele vaardigheden van leerlingen gemonitord. Tevens worden vanaf groep 3 de AVI toetsen afgenomen. Alle resultaten van observaties en toetsen worden geregistreerd in het leer- en onderwijsvolgsysteem Parnassys. Voor de tussenopbrengsten voor rekenen-wiskunde, DMT, begrijpend lezen en spelling zijn op basis van de schoolweging AnnoNu-minimumnormen en -ambitienormen geformuleerd. Terugkijkend op het vorige schooljaar stellen wij vast dat bij de volgende groepen voor de volgende vakgebieden de minimumnormen niet behaald zijn bij de afname einde van het schooljaar: Rekenen-wiskunde: groepen 5 (3 v/d 4) DMT: groepen 3 (2 v/d 4) Begrijpend lezen: groepen 5 (2 v/d 4) Spelling: groepen 5 (3 v/d 4) Dit betekent dat in het kader van kwaliteitszorg (zie paragraaf 2.4) voor deze groepen verbetermaatregelen zijn voorzien.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen
Slechts 3,41% van de leerlingen presteert onder advies (landelijk 11,81%), terwijl 26,14% boven advies scoort. Dit lage percentage onderadvisering benadrukt de nauwkeurigheid van het adviesproces, zoals omschreven in het zorgplan. De school hanteert een ‘tweelaags advisering’ met zowel cognitieve als niet-cognitieve criteria.
Sociale ontwikkeling
Samenwerking staat centraal op De Marke. De leerlingen leren samen te werken met medeleerlingen en volwassenen. Hiervoor maken wij o.a. gebruik van coöperatieve werkvormen. De ouders van De Marke worden gezien als partners in de opvoeding en onderwijs. Op De Marke zien wij veiligheid als een basis om tot ontwikkeling te komen. Zo maken wij gebruik van een duidelijke structuur binnen de school, schoolregels en duidelijke afspraken voor de omgang met elkaar. Binnen deze kaders mag je jezelf zijn, kun je vertrouwen op elkaar en wordt het zelfvertrouwen bevorderd. Dit alles maakt dat wij in een prettige sfeer met elkaar samenwerken. Vanuit gelijkwaardigheid en openheid communiceren wij op een transparante manier. We verwachten van iedereen een reflectieve houding, waarin het mogelijk is om eerlijke feedback te geven en te ontvangen. Wij willen dat iedereen met plezier en enthousiasme naar school komt. In harmonie en saamhorigheid leren en werken wij, ontstaan vriendschappen, vieren we successen en vergroten we de motivatie. LEES MINDER
Samenwerking
Veiligheid en eerlijkheid
Plezier en enthousiasme
Wat is de werkwijze van KBS De Marke voor sociale ontwikkeling?
KBS De Marke werkt met de sociaal-emotionele methode KWINK, gericht op groepsvorming en sociaal wenselijke interactie. In de groepen 3 tot en met 8 wordt twee keer per schooljaar de observatielijst van Kindbegrip ingevuld, in groep 1/2 wordt KIJK gebruikt. Daarnaast kan het sociogram/stoeltjesdans ingezet worden om de sociale cohesie in de groep in kaart te brengen. Jaarlijks wordt in de groepen 6 tot en met 8 een leerlingenenquête afgenomen met vragen over veiligheid en welzijn. De resultaten worden besproken tijdens de groepsbespreking met de Intern Begeleiders en geanalyseerd op groeps- en schoolniveau.
Welke registratievorm(en) gebruikt KBS De Marke om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
KBS De Marke gebruikt de volgende registratievorm(en) om sociale opbrengsten in kaart te brengen: Kijk! en Kindbegrip.
Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt KBS De Marke?
KBS De Marke gebruikt KWINK als methode voor sociaal-emotioneel leren.