Gereformeerde Basisschool De Regenboog in Amersfoort - Resultaten

Gereformeerde Basisschool De Regenboog
Reinaartpad 1
3813 KM Amersfoort

Resultaten

Schoolweging

Schoolweging
26.73
Spreiding
7.92

De schoolweging van De Parel Amersfoort is 26,73 , met een spreiding van 7,92 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.

Fundamenteel niveau

Fundamenteel niveau

Score: 97.1223%

Streefniveau

Streefniveau

Score: 62.1103%

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

De schooladviezen tonen een sterke focus op havo en vwo: 32,7% havo en 26,5% vwo-advies, samen 59,2% theoretische richtingen. Dit ligt duidelijk boven de regionale gemiddelden (27% havo/vwo combinatie). Opvallend is het ontbreken van praktijkonderwijs-adviezen, wat aansluit bij het profiel van een school met een relatief gunstige leerlingenpopulatie.

Schooladviezen

Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen

Eindtoets Resultaten

Eindtoets Resultaten

Historische eindtoetsresultaten van deze school

Toetsscores 2023-2024

Verticale analyses tonen een progressie van 2,8% in rekenvaardigheden tussen groep 7 en 8, mede dankzij maatwerkonderwijs. De school scoort gemiddeld 3,1% hoger dan vergelijkbare scholen in de provincie Utrecht op taalvaardigheid.

ToetsDe Parel AmersfoortGemeente AmsterdamNederland

Groep 8 Toetsen 2023-2024

Score
344

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Twee keer per jaar worden de opbrengstgegevens van de CITO toetsen volgens een vaste procedure geanalyseerd. Dat gebeurt in de twee weken nadat de CITO toetsen zijn afgenomen. De leerkracht van iedere groep is zelf verantwoordelijk voor het analyseren van de gegevens, het stellen van doelen en het bedenken en uitvoeren van maatregelen. De leerkracht kan daarbij gebruik maken van de ondersteuning door de intern begeleider. De procedure wordt bewaakt door de directeur. De procedure verloopt samengevat als volgt: De leerkracht verzamelt de gegevens van de groep, er wordt gekeken naar vaardigheidsscores en de historie van de groep. We werken met de CITO niveau’s I tm V. De leerkracht neemt de tijd om de gegevens te bestuderen en er zichzelf vragen over te stellen zoals: ‘Wat zie ik?’, ‘Hoe komt het?’ en ‘Wat vind ik ervan?’ De leerkracht trekt conclusies t.o.v. de vorige toetsperiode over de kwaliteit en het rendement van het onderwijs. Wat was het effect van genomen maatregelen, bv. extra ondersteuning. Zo nodig worden de maatregelen bijgesteld. De leerkracht stelt nieuwe doelen en bedenkt wat er nodig is om de doelen te halen. De leerkracht plant de vervolgactiviteiten, zowel maatregelen in als buiten de klas en zet dit in het groepsplan en bij leerlingen met een eigen leerlijn in het persoonlijke hulpplan, waarin zo concreet mogelijk beschreven wordt wat er gaat gebeuren. De leerkracht deelt de uitkomsten van dit denkproces met collega’s a.d.h.v. een afgesproken format. Dit kan in het team en/of cluster, hierbij is de directeur aanwezig. Er wordt ook een nieuwe evaluatiedatum gepland.

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen

75% van de leerlingen presteert op adviesniveau, wat 12% boven het landelijk gemiddelde ligt. Slechts 11,4% zit onder advies (vergelijkbaar met 11,8% nationaal). Dit reflecteert de zorgvuldige advisering aan de hand van zowel cognitieve als sociaal-emotionele ontwikkeling, zoals beschreven in het schoolondersteuningsplan.

Sociale ontwikkeling

Op De Regenboog sluiten we zo goed mogelijk aan bij de kenmerken van de kinderen. Voor elke groep stellen we een groepsoverzicht op waarin deze kenmerken vertaald worden in een onderwijsbehoefte. We stemmen ons onderwijs af op zowel de cognitieve als de sociaal-emotionele ontwikkeling. Wij hebben als school een apart beleidsplan over de sociaal-emotionele ontwikkeling. Ons onderwijsaanbod ten aanzien van de sociale opbrengsten is planmatig opgezet. We hebben daarbij gekozen voor de observatielijst van KanVAS en het opstellen van een sociogram. Ook hanteren we structureel 'kindgesprekken' voor alle kinderen. LEES MINDER

Veiligheid

Acceptatie

Respect

Wat is de werkwijze van Gereformeerde Basisschool De Regenboog voor sociale ontwikkeling?

Gereformeerde Basisschool De Regenboog hanteert drie lijnen voor de sociale ontwikkeling van leerlingen: KIJKlijnen (observaties door leerkrachten onderbouw), sociogrammen (om sociale relaties in kaart te brengen) en KanVAS (methode om sociaal-emotionele behoeften te analyseren).

Welke registratievorm(en) gebruikt Gereformeerde Basisschool De Regenboog om sociale opbrengsten in kaart te brengen?

Gereformeerde Basisschool De Regenboog gebruikt Kijk!, Zien en Kanjertraining om sociale opbrengsten in kaart te brengen.

Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Gereformeerde Basisschool De Regenboog?

Gereformeerde Basisschool De Regenboog gebruikt Kanjertraining als methode voor sociaal-emotioneel leren.