
Schoolweging
De schoolweging van Wilhelminaschool Amerongen is 23,64 , met een spreiding van 5,15 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
Grafiek
Grafiek laden...
Streefniveau
Grafiek
Grafiek laden...
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
Grafiek
Grafiek laden...
Eindtoets Resultaten
Grafiek
Grafiek laden...
Toetsscores 2023-2024
Toets | Wilhelminaschool Amerongen | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|---|---|---|
LIB | 178.04 | 175.23 | 175.3 |
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
Als school hebben we onafhankelijke toetsmomenten in januari en juni, hiervoor gebruiken we de methode-onafhankelijke toetsen van Cito, Leerling in Beeld. Deze toetsen zijn landelijk genormeerd. De resultaten en de ontwikkeling van de kinderen krijgen we zo goed in beeld. Vier keer per jaar vinden er groepsbesprekingen plaats tussen de intern begeleider en de groepsleerkracht. Twee van deze besprekingen zijn gekoppeld aan de toetsperioden. De intern begeleider bespreekt met de leerkracht de resultaten van zijn of haar groep. Het doel van deze besprekingen is het analyseren van de Cito-gegevens. Deze analyse moet een onderbouwing zijn voor de periodeplannen, in een periodeplan staat beschreven hoe het onderwijs in de klas wordt vormgegeven. Ook worden de opbrengsten besproken met het hele team. De analyses die de intern begeleider met de verschillende groepsleerkrachten maakt, worden vervolgens door de intern begeleider besproken met het management. Hierna worden de opbrengsten gedeeld met het hele team. Er wordt dan gekeken naar waar eventuele verbeterpunten liggen, maar wordt er gekeken naar dat wat goed gaat. De individuele resultaten worden ook gedeeld met ouders, de gegevens staan in de rapporten van de kinderen en worden besproken tijdens de rapportgesprekken. Vanaf groep 5 nemen de kinderen ook deel aan deze gesprekken en worden de resultaten dus ook met de kinderen besproken. Dit sluit aan bij onze visie om het eigenaarschap van de kinderen te vergroten. Naast alle andere informatie die we over een leerling verzamelen (methodetoetsen, observaties, etc.) geven de methode-onafhankelijke toetsen extra inzicht in de ontwikkeling van de leerling. Als team, maar ook samen met ouders proberen we met behulp van de tussenresultaten juiste keuzes te maken in aanbod, tempo en begeleiding voor de leerling. Schoolnorm voor de tussenopbrengsten Voor de tussenopbrengsten zijn er groepsnormen vastgesteld, waarbij we werken met een minimaal niveau en een streefniveau. De groepsnormen worden in samenspraak met MT, IB en groepsleerkracht bepaald. In de schoolrapportage van de school worden de gestelde schoolnormen geregistreerd en op basis hiervan wordt de ondersteuning binnen de school ingericht.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Grafiek
Grafiek laden...
Sociale ontwikkeling
Onze school moet zorgen voor een schoolklimaat dat bijdraagt aan het ontwikkelen van sociale en maatschappelijke competenties. Oftewel: onze school moet de leerlingen voorbereiden op het leven in de maatschappij. Het is allereerst nodig dat we de kenmerken van de leerlingenpopulatie (jaarlijks) en de leefwereld in beeld brengen, omdat we onze (ambitieuze) doelen, onze aanpak en ons leerstofaanbod op die kenmerken zullen moeten afstemmen. We zien de sociale ontwikkeling als een onderdeel van burgerschap, hoewel we beseffen dat de sociaal-emotionele ontwikkeling een voorwaarde is voor goed burgerschap. Alleen als je goed in je vel zit, en als je goed kunt omgaan met anderen en de omgeving waarin je leeft, kun je een actieve rol vervullen in de maatschappij. In onze visie richt de sociaal-emotionele ontwikkeling zich op drie aspecten: de ontwikkeling van de persoonlijkheid (persoonsvorming), de ontwikkeling van relationele competenties (omgang met anderen) en de ontwikkeling van het omgevingsbewustzijn (omgang met de leef-omgeving). Op onze school is de sociaal-emotionele ontwikkeling een aandachtsgebied dat is opgenomen in het curriculum, maar vanzelfsprekend is de sociale ontwikkeling ook een integraal onderdeel bij alle andere vakken. We bieden de sociaal-emotionele ontwikkeling aan met behulp van de methode KiVa. Tweemaal per jaar nemen we bij groep 3 t/m 8 de KiVa-monitor af. Naast dat de sociaal-emotionele ontwikkeling aandacht krijgt bij KiVa komt dit ook duidelijk naar voren bij de tijd die we besteden aan onze christelijke identiteit, onder andere vormgegeven door Trefwoord. De sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerlingen wordt besproken tijdens de groeps- en leerlingbesprekingen (4x per jaar) en tijdens de gesprekken met de ouders van de leerlingen. In de schoolgids is onze gesprekkencyclus beschreven. De leerlingen op onze school kennen elkaar nagenoeg allemaal. Door onze kleinschaligheid organiseren we met regelmaat groepsdoorbrekende activiteiten waarbij jongere en oudere kinderen elkaar helpen en van en met elkaar leren. De school kenmerkt zich door een goed klimaat. De kinderen voelen zich over het algemeen veilig op school en hebben het er naar hun zin. Ook medewerkers en ouders geven aan dat ze het prettig vinden op school. Dit monitoren we door de vragenlijsten van WMKPO. Onze school beschikt over twee interne contactpersonen en één externe vertrouwenspersoon. Bij deze personen kunnen leerlingen, ouders en medewerkers terecht als ze zich niet gehoord voelen en / of klachten hebben. LEES MINDER
Geborgenheid
Eigenaarschap
Verbondenheid
Wat is de werkwijze van deze school voor sociale ontwikkeling?
Onze school heeft haar visie en de doelen voor de sociale opbrengsten vastgesteld. Het is aan de leraren (de professionals) om invulling te geven aan de vastgestelde kern- en schooldoelen. Zij weten als geen ander wat hun leerlingen nodig hebben, wat aansluit bij hun belevingswereld en wat er speelt en leeft m.b.t. actuele ontwikkelingen en wat er relevant is. De leraren zetten methodes, middelen en materialen in om de leerdoelen te realiseren. Zij zorgen voor coöperatieve werkvormen die passen bij de ontwikkelingsfase van de leerlingen en zij zorgen voor actieve betrokkenheid. En tenslotte zorgen zij voor oefensituaties gericht op de basiswaarden van de democratische rechtsstaat en gericht op de ontwikkeling van de vastgestelde sociale en maatschappelijke competenties. De leraren van onze school gebruiken KiVa als methode voor de sociaal-emotionele ontwikkeling Deze methode komt wekelijks aan bod. Wij volgen de sociaal-emotionele ontwikkeling door het twee keer per jaar afnemen van de KiVa-monitor en het volgen van de kinderen in de dagelijks praktijk. In de groepen 7 en 8 zetten we de WMKPO-vragenlijst 'Burgerschap leerlingen' in om de kennis, vaardigheden en attitude van de leerlingen te meten. De vragenlijst wordt voorafgegaan door in ieder geval twee lessen over de verschillende doelen. Input (stellingen en casussen) hiervoor verkrijgen we onder andere uit de andere WMKPO vragenlijsten. Het afnemen van de vragenlijst geeft een beeld van wat de kinderen al weten en kunnen. Ook geeft het direct een handvat om ons aanbod speciefiek af te stemmen op de behoefte van de groep.
Welke registratievorm(en) gebruikt deze school om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
Deze school gebruikt de volgende registratievorm(en) om sociale opbrengsten in kaart te brengen: KiVa-monitor WMKPO-vragenlijst Burgerschap leerlingen