Openbare Basisschool De Architect in Almere - Resultaten
Resultaten
Schoolweging
De schoolweging van De Architect is 34,76 , met een spreiding van 5,64 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
91,4% van de leerlingen behaalt het fundamentele niveau, duidelijk boven de inspectienorm van 85%. Dit onderstreept een stevige basiskwaliteit. De prestaties liggen wel iets onder het landelijk gemiddelde voor vergelijkbare scholen (93,0%).
Fundamenteel niveau
Score: 91.3793%
Streefniveau
45,4% van de leerlingen behaalt het streefniveau, ruim boven de door de inspectie gehanteerde signaleringswaarde van 34,3%. De school overtreft hiermee de verwachtingen gezien de complexiteit van de leerlingenpopulatie. Landelijk scoren vergelijkbare scholen gemiddeld 47,6%.
Streefniveau
Score: 45.4022%
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
De adviezen tonen een opvallende clustering: 80% van de adviezen is 'onbekend', wat afwijkt van de regio (2,09% onbekend). Van de bekende adviezen bestaat 10% uit havo en 10% uit vmbo-niveaus. Dit contrasteert met regionale trends waar gemiddeld 18,6% vwo-advies wordt gegeven. De school hanteert een voorzichtig adviseringstraject passend bij de complexe populatie.
Schooladviezen
Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen
Eindtoets Resultaten
Eindtoets Resultaten
Historische eindtoetsresultaten van deze school
Toetsscores 2023-2024
Verticale analyse toont vooruitgang: groep 8 scoort 3,1% hoger op taal dan groep 7. De LIB-score van 173,12 benadert het Nederlandss gemiddelde (175,23), opvallend gezien de complexere populatie. Het 'ontwerpend leren' draagt mogelijk bij aan deze resultaten.
Toets | De Architect | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|---|---|---|
LIB | 173.12 | 174.01 | 175.23 |
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
Twee maal per jaar worden in alle groepen methode onafhankelijke toetsen afgenomen. We gebruiken hiervoor de toetsen van Cito. Hierdoor hebben we, naast de resultaten van de methodegebonden toetsen, een onafhankelijk gegeven om onze leerlingen te kunnen volgen. Naar aanleiding van de gegevens uit de toetsen wordt het leerstofaanbod, indien nodig, voor individuele leerlingen aangepast. De toetsen geven ons mede de mogelijkheid om aan te sluiten bij de onderwijsbehoeftes van onze leerlingen.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen
65,2% van de leerlingen presteert boven hun basisschooladvies – ruim boven het landelijk gemiddelde van 25,3%. Slechts 8,7% zit onder advies (landelijk: 11,8%). Dit wijst op een effectieve begeleiding en mogelijk te terughoudende initiële advisering. De doorstroomcijfers reflecteren de inzet op maatwerk zoals beschreven in het schoolondersteuningsprofiel.
Sociale ontwikkeling
Duidelijkheid, rust, regelmaat en veiligheid vormen de basis waarop en waaraan wij als school werken. Belangrijk is dat een kind zich prettig voelt op school en met plezier elke dag naar school gaat. Vaste afspraken en omgangsvormen spelen daarom een belangrijke rol. Wij (team,ouders en kinderen) willen dat iedereen zich veilig en geborgen voelt op onze school. Wij zijn van mening dat een kind zich dan pas goed kan ontwikkelen en gebruik kan maken van al zijn talenten. LEES MINDER
respectvol
vertrouwen
verantwoordelijkheid
Wat is de werkwijze van Openbare Basisschool De Architect voor sociale ontwikkeling?
Op Openbare Basisschool De Architect wordt er in de groepen gewerkt vanuit respect naar elkaar. Daarnaast is er in elke groep iedere week een aantal activiteiten vanuit de methode 'Vreedzaam'. Voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben, is er het project 'Sterk in de klas'. De medewerkers van 'Sterk in de klas' begeleiden ook individuele kinderen die het bijvoorbeeld lastig vinden om met andere kinderen samen te werken.
Welke registratievorm(en) gebruikt Openbare Basisschool De Architect om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
Openbare Basisschool De Architect gebruikt de Sociale Competentie Observatielijst (SCOL) om sociale opbrengsten in kaart te brengen.
Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Openbare Basisschool De Architect?
Openbare Basisschool De Architect gebruikt de methode 'Vreedzame school' voor sociaal-emotioneel leren.