Openbare Basisschool de Waterlelie in Winschoten - Resultaten

Openbare Basisschool de Waterlelie
Albert Verweijstraat 1
9673 BL Winschoten

Resultaten

Schoolweging

Schoolweging
31.93
Spreiding
6.17

De schoolweging van De Waterlelie Winschoten is 31,93 , met een spreiding van 6,17 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.

Fundamenteel niveau

98,4% van de leerlingen behaalt het fundamentele niveau, ver boven de landelijke norm van 85%. Dit onderstreept de effectieve basiskwaliteit van het onderwijs, ook voor leerlingen met een lagere uitgangspositie.

Fundamenteel niveau

Score: 98.4374%

Streefniveau

69,3% van de leerlingen behaalt het streefniveau voor taal en rekenen, wat ruim boven de signaleringswaarde van 41,2% ligt. Dit benadrukt de sterke focus op hogere leerdoelen, ondanks de complexe leerlingenpopulatie.

Streefniveau

Score: 69.2708%

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

De schooladviezen tonen een nadruk op theoretische leerwegen: 15,4% havo/vwo en 3,8% vwo-advies. Het aandeel praktijkonderwijs (0%) ligt lager dan het landelijk gemiddelde (1,01%), wat aansluit bij de relatief hoge streefniveau-scores. Wel is er een significant aantal vmbo-tl-adviezen (69,2%) vergeleken met regio (16,4%), mogelijk gerelateerd aan de schoolweging.

Schooladviezen

Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen

Eindtoets Resultaten

Eindtoets Resultaten

Historische eindtoetsresultaten van deze school

Toetsscores 2023-2024

Vergelijkende analyses tonen dat de school consistent beter presteert dan Amsterdamse schrijven (LIB-score 177,68 vs. 174,76). De groei in rekenvaardigheden (+7,2% tussen groep 7 en 8) sluit aan bij het ‘opbrengstgericht werken’ dat sinds 2021 centraal staat in het beleid.

ToetsDe Waterlelie WinschotenGemeente AmsterdamNederland
LIB177.68174.76175.23

Groep 8 Toetsen 2023-2024

Score
162

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

We houden zorgvuldig bij welke resultaten we behalen en dat doen we met behulp van toetsen. Sommige toetsen zijn gestandaardiseerd. Dat betekent onder andere dat we de resultaten kunnen vergelijken met landelijke gemiddelden, zodat we precies weten hoe we er voor staan. Andere toetsen horen bij een methode waarbij duidelijk wordt aangegeven hoe vorderingen van de kinderen in een bepaalde periode dienen te zijn. De resultaten van de toetsen bespreken we met elkaar en we nemen daar waar nodig maatregelen. De resultaten worden in het leerlingvolgsysteem bewaard. Dit systeem wordt beheerd door de intern begeleidster.Vanaf groep 6 worden de resultaten opgenomen in de Plaatsingswijzer. Eind groep 6 wordt dit met ouders en leerlingen besproken en in groep 7 wordt een voorlopig advies voor vervolgonderwijs gegeven. De werkwijze is opgenomen in het document ‘schooladvies’.Na groep 8 gaan de kinderen naar de basisvorming van het voortgezet onderwijs. Het instroomniveau en het doorstroomniveau van de leerlingen op het voortgezet onderwijs kunnen misschien iets zeggen over de kwaliteit van onze school. We zijn daar echter zeer voorzichtig mee. Er zijn veel meer factoren aanwezig die bepalen hoe groot het succes bij een verdere studie is. Bovendien is niet bekend hoe goed de kinderen waren toen ze op de Waterlelie werden aangemeld.De intern begeleider en de leerkracht van groep 8 overleggen over het advies dat de kinderen van groep 8 krijgen. In dat advies zit veel meer dan alleen goed kunnen leren. Kinderen moeten het ook willen en er veel zin in hebben. We willen graag weten of het advies klopt. Van de scholen voor voortgezet onderwijs krijgen we daarom jaarlijks een overzicht van de resultaten van onze ex-leerlingen.

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen

35,7% van de leerlingen presteert onder advies, wat ruim boven het landelijk gemiddelde (11,8%) ligt. Dit kan samenhangen met de complexe leerlingenpopulatie. Tegelijkertijd scoort 14,3% boven advies, wat aantoont dat de school kwetsbare leerlingen toch goed voorbereidt. De school benadrukt in haar beleid maatwerk, maar de cijfers vragen om aandacht voor risicoleerlingen.

Sociale ontwikkeling

OBS De Waterlelie gaat uit van verschillen tussen mensen. En doet daar iets mee, door samen met de leerlingen die verschillen aan de orde te stellen. Daardoor krijgen zij de kans zich een mening te vormen over opvattingen en gewoonten van anderen. Over medeleerlingen met een andere achtergrond dan zijzelf. Openbaar onderwijs is ontmoetingsonderwijs: kinderen leren er met, van en over elkaar. Met respect voor de ander. Als voorbereiding op hun latere deelname aan de samenleving. Waarin zij zich zelf moeten kunnen redden. LEES MINDER

coöperatief leren

veiligheid bieden

welbevinden

Wat is de werkwijze van Openbare Basisschool de Waterlelie voor sociale ontwikkeling?

Naast de reguliere vakken besteedt de school extra aandacht aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerlingen. Dit gebeurt middels de methode 'De Kanjertraining'. Wekelijks worden lessen gegeven volgens deze methode. Leerlingen van de groepen 5 tot en met 8 vullen twee keer per jaar een vragenlijst in met betrekking tot hun welbevinden. Indien nodig wordt in overleg met de ouders een plan voor het kind opgesteld om extra begeleiding te bieden. Tevens vullen de kinderen van de groepen 5 tot en met 8 een vragenlijst in over de veiligheidsbeleving. Ook hier wordt indien nodig per leerling of per klas actie ondernomen.

Welke registratievorm(en) gebruikt Openbare Basisschool de Waterlelie om sociale opbrengsten in kaart te brengen?

Openbare Basisschool de Waterlelie gebruikt de Kanjertraining als registratievorm om sociale opbrengsten in kaart te brengen.

Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Openbare Basisschool de Waterlelie?

Openbare Basisschool de Waterlelie gebruikt de Kanjertraining als methode voor sociaal-emotioneel leren.