
De resultaten van Waterrijk in Utrecht
Current section: resultatenResultaten en cijfers
Op deze pagina vind je alle resultaten en cijfers van Waterrijk, waaronder schoolweging, referentieniveaus, schooladviezen, eindtoets resultaten en meer. Deze gegevens geven een goed beeld van de prestaties en ontwikkeling van de leerlingen.
Schoolweging van Waterrijk
De schoolweging van Waterrijk Utrecht is 28,36 , met een spreiding van 7,27 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Hoe goed past Waterrijk bij jullie?
Ontdek hoe goed Waterrijk bij jullie past. Doe de schoolkeuzehulp om erachter te komen welke basisschool het beste bij jullie past. Klik hier voor meer informatie.
Ontgrendel het volledige rapport
Fundamenteel niveau
97,3% behaalt het fundamenteel niveau, duidelijk boven zowel de landelijke norm (85%) als het vergelijkingsgemiddelde (96,4%). Dit onderstreept de effectieve basisondersteuning, vooral op taal en rekenen.
Grafiek
Grafiek laden...
Streefniveau
57,6% van de leerlingen behaalt het streefniveau, ruim boven de signaleringswaarde van 48,6% maar licht onder het vergelijkingsgemiddelde (60,5%). Dit reflecteert de combinatie van een gunstige schoolweging en ambitieuze onderwijsdoelen.
Grafiek
Grafiek laden...
Welk schooladvies kregen de leerlingen van Waterrijk?
Er is een sterke focus op hogere onderwijsniveaus: 31,6% vwo-advies (vs. 18,6% regio) en 28,9% havo-advies. Toch blijft er ruimte voor differentiatie met 5,3% vmbo-k advies. De combinatie vmbo-(g)t/havo (7,9%) toont aandacht voor doorstroommogelijkheden.
Grafiek
Grafiek laden...
Eindtoets Resultaten
Grafiek
Grafiek laden...
Toetsscores 2023-2024
Toets | Waterrijk Utrecht | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
De resultaten van het onderwijs Wij volgen de ontwikkeling van de leerlingen nauwgezet en houden de gegevens van resultaten bij in het leerlingvolgsysteem, ParnasSys. De leerlingen worden regelmatig getoetst door de afname van methode gebonden toetsen. Daarnaast gebruiken we (half)jaarlijks de landelijk genormeerde toetsen van Boom, op het gebied van rekenen/wiskunde, technisch en begrijpend lezen en spelling. Deze toetsen worden afgenomen volgens een planning die is vastgelegd in een toets kalender met bijbehorend toets protocol. In groep 3 t/m 6 en 8 worden leerlingen één keer per jaar getoetst op bovengenoemde vakgebieden. In groep 7 gebeurt dit twee keer per jaar (dit heeft te maken met het voorlopig advies wat we eind groep 7 bepalen). Op basis van de gegevens uit de toetsen worden zo nodig de groepsplannen (het leerstofaanbod van de groepen, kleine groepjes of individuele leerlingen) op- of bijgesteld. Resultaten van leerlingen Samen met de andere SPO-scholen maken wij gebruik van een systeem voor kwaliteitszorg. Het kwaliteitszorgsysteem maakt enerzijds gebruik van een aantal feitelijke gegevens van de school zoals de leerling resultaten. Voorts wordt gewerkt met vragenlijsten voor personeel, die ingaan op de wijze van lesgeven, de inhoud van het onderwijs en het pedagogisch klimaat. Eén keer in de drie jaar nemen wij ook vragenlijsten af die de waardering en tevredenheid peilen bij de ouders van de school, bij het personeel en bij kinderen van de groepen 7 en 8. Op basis van deze gegevens kan de directeur een analyse maken hoe de school er voor staat. Deze analyse is weer het uitgangspunt voor schoolontwikkeling.
Zitten de oud-leerlingen van Waterrijk in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Grafiek
Grafiek laden...
15,5% van de leerlingen presteert onder advies - hoger dan het vergelijkingsgemiddelde (11,8%). Desondanks scoort 27,6% boven advies, wat aansluit bij de gehanteerde 'heroverwegingsprocedure' bij betere doorstroomtoetsresultaten. De school lijkt risico-avers in adviesgeving.
Sociale ontwikkeling
Voor ons is een veilig pedagogisch klimaat dé basis voor de ontwikkeling van kinderen. De afgelopen jaren hebben wij veel aandacht besteed aan ons pedagogisch klimaat. Met het team hebben wij een grondwet opgesteld, als basis voor ons handelen. 1. We horen er allemaal bij. 2. We gaan respectvol met elkaar om. 3. We helpen elkaar. 4. We lossen onze conflicten samen op. 5. We zorgen samen voor onze spullen. Deze grondwet hangt in de klassen en in de gangen. Kinderen (en ouders) weten dat ze hierop aangesproken kunnen worden door iedereen die hier werkt. Wij weten dat de praktische uitvoering van de grondwet blijvend aandacht en oefening vraagt. We hebben in het team afspraken opgesteld over hoe we ons in de verschillende ruimtes gedragen, wat we van de kinderen verwachten en hoe ons gedrag eruitziet als we de kinderen hierbij helpen. Aan het begin van ieder nieuw schooljaar stelt de leerkracht samen met de groep afspraken op voor in de klas. Deze afspraken hangen op een zichtbare plek en zijn een belangrijke houvast voor het creëren en vasthouden van een veilige en geborgen sfeer. LEES MINDER
Respect
Verantwoordelijkheid
Samenwerken
Wat is de werkwijze van Waterrijk voor sociale ontwikkeling?
Waterrijk streeft naar een pedagogisch klimaat waarin relatie, autonomie en competentie centraal staan. De school werkt vanuit duidelijke regels, afspraken, normen en waarden, waarbij rekening gehouden wordt met elkaar en gezamenlijke verantwoordelijkheid wordt gedragen. Waterrijk is een school waar kinderen, leerkrachten en ouders op democratische wijze samen leren en werken. De school heeft hoge verwachtingen van de kinderen en spreken dit uit. De Vreedzame School is een methode die gebruikt wordt voor burgerschapsonderwijs. De veiligheidsbeleving van de kinderen wordt jaarlijks onderzocht met behulp van Kindbegrip.
Welke registratievorm(en) gebruikt Waterrijk om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
Waterrijk gebruikt de registratievormen Kijk! en Kindbegrip om sociale opbrengsten in kaart te brengen.