KBS De Spits in Utrecht - Resultaten
Resultaten
Schoolweging
De schoolweging van De Spits is 25,72 , met een spreiding van 7,50 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
96,4% van de leerlingen behaalt het fundamentele niveau, ruim boven de landelijke norm van 85%. Dit onderstreept de basiskwaliteit van het onderwijs, zelfs in een dalend leerlingenaantal.
Fundamenteel niveau
Score: 96.3836%
Streefniveau
69,3% van de leerlingen behaalt het streefniveau voor taal en rekenen, ruim boven de door de inspectie vastgestelde signaleringswaarde van 53,8%. Dit geeft aan dat de school succesvol hogere leerdoelen nastreeft, gezien de relatief complexe leerlingenpopulatie (schoolweging 25,72).
Streefniveau
Score: 69.3396%
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
Een opvallend hoog percentage van 39,7% krijgt vwo-advies (vs. 18,6% bij vergelijkbare scholen), terwijl praktijkonderwijs met 2,94% boven het Utrechtse gemiddelde (2,09%) ligt. De combinatie van hoogwaardige adviezen en een polyvalente aanpak reflecteert de diversiteit binnen de leerlingenpopulatie.
Schooladviezen
Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen
Eindtoets Resultaten
Eindtoets Resultaten
Historische eindtoetsresultaten van deze school
Toetsscores 2023-2024
Verticale analyse toont een leerwinst van 4,1% tussen groep 7 en 8 voor rekenen, aansluitend bij het 'ontwerpend rekenen'-programma. De school scoort consequent hoger dan Utrechtse vergelijkingsscholen (IEP-score 83,82 vs. 81,3 gemiddeld).
Toets | De Spits | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
In de groepen bieden we ons onderwijs aan op drie instructieniveaus. Binnen deze instructiegroepen passen we de inhoud van de leerstof zoveel mogelijk aan op het niveau van het kind. Hiermee maken we ons onderwijs adaptief. We werken handelingsgericht vanuit 7 uitgangspunten: De onderwijsbehoeften van leerlingen staan centraal Het gaat om een goede afstemming en wisselwerking tussen ouders, kind en school De leerkracht doet ertoe Positieve aspecten zijn van groot belang. We gaan uit van wat een kind al kan en gaan daarmee verder. We werken constructief samen Ons handelen is doelgericht De werkwijze is systematisch, in stappen en transparant Veel lesmethoden worden digitaal aangeboden. In de resultatenmonitor van deze methoden zijn resultaten voor de leerkracht snel zichtbaar waardoor het mogelijk is om directe feedback te geven aan de leerling. Gestelde doelen worden gemeten en bij een onvoldoende resultaat volgt extra ondersteuning door middel van verlengde instructies of inzet van extra leermiddelen. Om vast te stellen of de kinderen de aangeboden stof beheersen en of ze vorderingen maken nemen we toetsen af. We maken gebruik van toetsen die horen bij de door ons gehanteerde lesmethodes (de methode-gebonden toetsen) en van methodeonafhankelijke toetsen die horen bij het leerlingvolgsysteem van het CITO. Daarnaast nemen wij een eindtoets af in groep 8. Voltijds Hoogbegaafde onderwijs-VHB Toetsen In de VHB-groepen wordt onderwijs aangeboden op diverse niveaus. De kernvakken worden compact aangeboden, maar altijd zal er naar de individuele leerling worden gekeken of extra inoefening noodzakelijk is. De VHB-leerling zal altijd verrijkings- en verdiepingsstof worden aangeboden. We toetsen volgens de denkmethoden Top-Down: de leerlingen worden vooraf getoetst(schaduw toetsen) en krijgen de lesstof op maat aangeboden. Er zal altijd een eindtoets worden afgenomen. Portfolio Belangrijk is de verbinding tussen kind, ouders/verzorgers en leerkracht. Het portfolio is een document dat samen met de leerkracht en leerling wordt opgesteld. Tijdens de portfolio gesprekken worden de ouders hierbij actief betrokken. In het portfolio vindt u werkjes en een reflectie rapport van uw kind, Daarnaast schrijft de leerkracht een reflectie. Het portfolio wordt drie maal per jaar mee naar huis genomen. De ouders worden uitgenodigd voor een gesprek over de ontwikkeling van het kind. Het portfolio is de rode draad van het gesprek: In november is het portfolio gericht op de executieve vaardigheden. In februari en juni krijgt uw kind een portfolio mee naar huis waar naast de executieve vaardigheden ook de zaakvakken en het IPC worden beschreven De ouders worden in de gelegenheid gesteld om het portfolio samen met de leerkracht, en vanaf groep 5 met de leerling, te bespreken. U wordt hiervoor uitgenodigd via Social School of rechtstreeks door de leerkracht.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen
Slechts 7,14% van de leerlingen presteert onder advies (landelijk 11,81%), terwijl 33,33% bovenadviezer is. Dit illustreert de zorgvuldige advisering en effectieve doorstroombegeleiding, conforme de beschreven POVO-procedure met meervoudige adviezen.
Sociale ontwikkeling
De Spits is een officiële Kanjerschool. In iedere groep wordt de werkwijze vanuit de Kanjertraining toegepast. We investeren daarmee in een goed pedagogisch klimaat op school en richten ons op het vergroten van de sociale vaardigheden en het oplossend vermogen van onze kinderen. Op systematische wijze leren kinderen op een respectvolle, plezierige en veilige manier met elkaar omgaan. Er wordt aandacht besteed aan het bevorderen van zelfvertrouwen en zelfbeheersing. De volgende Kanjerafspraken staan daarbij centraal: We vertrouwen elkaar We helpen elkaar Niemand speelt de baas Niemand lacht uit Niemand doet zielig Daarmee werken we aan de volgende doelen: Leerlingen durven zichzelf te zijn Leerlingen voelen zich veilig Leerlingen voelen zich bij elkaar betrokken Leerlingen kunnen hun gevoelens onder woorden brengen Leerlingen krijgen meer zelfvertrouwen Pestproblemen worden hanteerbaar/lossen zich op De leerkracht wordt gerespecteerd LEES MINDER
We respecteren elkaar
We vertrouwen elkaar
We helpen elkaar
Wat is de werkwijze van KBS De Spits voor sociale ontwikkeling?
KBS De Spits vindt het belangrijk dat de school een veilige plek is waar kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Kinderen leren bewuste keuzes te maken in hun gedrag en zichzelf te zijn. Tijdens de Kanjertraining leren ze zichzelf voorstellen, iets aardigs zeggen, omgaan met gevoelens, complimenten geven en ontvangen, grenzen aangeven, hun mening durven geven zonder te kwetsen, een ander vertrouwen, samenwerken, vriendschappen onderhouden, vragen stellen, anderen begrijpen, kritiek geven en ontvangen, stoppen met treiteren en zelfvertrouwen krijgen. De Kanjerlessen zijn onderdeel van het lesrooster. Vanaf groep 3 worden twee keer per jaar vragenlijsten afgenomen om de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen te volgen. Ouders worden geïnformeerd bij bijzonderheden uit observaties of vragenlijsten.
Welke registratievorm(en) gebruikt KBS De Spits om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
KBS De Spits gebruikt Kijk! en Kanvas om sociale opbrengsten in kaart te brengen.
Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt KBS De Spits?
KBS De Spits gebruikt Kanjer trainingen voor sociaal-emotioneel leren.