Basisschool Meander in Tilburg - Resultaten
Resultaten
Schoolweging
De schoolweging van Meander Tilburg is 29,78 , met een spreiding van 5,96 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
89,8% van de leerlingen behaalt het fundamenteel niveau, ruim boven de landelijke norm van 85%. Dit onderstreept dat de school basisvaardigheden goed waarmaakt, zelfs met een dalend leerlingenaantal.
Fundamenteel niveau
Score: 89.7727%
Streefniveau
48,5% van de leerlingen behaalt het streefniveau, iets boven de door de inspectie vastgestelde signaleringswaarde van 47,1%. Dit toont aan dat de school ondanks de complexe populatie (schoolweging 29,78) meer leerlingen naar hogere taal- en rekenvaardigheden tilt dan verwacht.
Streefniveau
Score: 48.4848%
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
Het schooladviesprofileert zich in de theoretische hoek: 30,8% vwo-advies (vs. 18,6% regio) en 12,8% havo-advies. Toch blijft er aandacht voor praktische routes: 2,6% vmbo-b/k-advies (iets boven regionaal gemiddelde). De combinatie vmbo-(g)t/havo (7,7%) sluit aan bij de gemengde leerlingenpopulatie.
Schooladviezen
Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen
Eindtoets Resultaten
Eindtoets Resultaten
Historische eindtoetsresultaten van deze school
Toetsscores 2023-2024
Verticale analyse toont een totale groei van 12,4% tussen groep 3 en 8, met name in begrijpend lezen (+15,2%). De school scoort hierin 5,1% hoger dan vergelijkbare scholen in Noord-Brabant. De daling in Cito-scores (537,6 naar 535,1 tussen 2014-2023) vraagt aandacht.
Toets | Meander Tilburg | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
Zicht op ontwikkeling Om zicht te krijgen en te houden op de ontwikkeling van de kinderen, hanteren wij een samenhangend systeem van waarnemen, begrijpen, plannen, acties en evaluatie. Signaleren en monitoren doen we door: -te luisteren naar kinderen, met hen in gesprek te gaan over hoe het met hen gaat en waar ze tegenaan lopen in het werken van de leerstof. Dit geeft nabijheid en inzicht in waar het kind mee geholpen is. -te observeren zien we wat er speelt. Door het te bespreken met het kind of mogelijk ouders, proberen we het te begrijpen. -de gemaakte verwerkingsstof na te kijken en te bespreken met het kind. Zo begrijpen we welke denkstappen het kind heeft gemaakt of welke strategieën het heeft toegepast. -methode-afhankelijke en -onafhankelijke toetsen in te zetten en deze te analyseren. -Het voeren van leergesprekken en diagnostische gesprekken. Alle gegevens (cognitief en sociaal-emotioneel), die wij verzamelen over de kinderen, worden digitaal opgeslagen in het leerlingontwikkelsysteem: Parnassys. Daarnaast hanteren we in de groepen 1-2 het Digikeuzebord, waarin alle cruciale doelen staan die wij nastreven in deze groepen. Vanaf groep 3 maken we gebruik van de toetsen van IEP (inzicht eigen profiel). Hiermee krijgen we zicht op “hoofd, hart en handen” en dan met name hoe een kind hierin groeit. We vergelijken niet de kinderen met elkaar, maar in welke mate het kind zichzelf ontwikkelt. De metingen volgen de leerdoelen van de onderbouw en de referentieniveaus van de bovenbouw. Toetsing en afsluiting Naast de dagelijkse observaties, kleine toetsjes en checks om te zien of kinderen de stof goed oppikken (formatieve evaluatie), hanteren we toetsen die bij de methodes horen. Deze toetsen geven ons direct inzicht in de doelen die behaald of niet behaald zijn. Na analyse geeft het ons richting in ons handelen; welke kinderen hebben nog extra- of andere uitleg nodig en welke kinderen kunnen wat sneller door de stof heen? Wat heeft de groep nodig? Twee maal per jaar vullen kinderen “hart en handen” van IEP in. Hiermee krijgen kind, ouders en school zicht op het welbevinden en de sociale ontwikkeling van het kind, zoals dit het zelf ervaart. Twee maal per jaar nemen we de “hoofd” toetsen van IEP af. Hiermee krijgen kind, ouders en school inzicht in de ontwikkeling van het schoolse leren op: begrijpend- en technisch lezen, taalverzorging en rekenen/wiskunde. Naar aanleiding van onze bevindingen, informeren wij kinderen en ouders op papier middels een verslag en in gesprek over de groei die is doorgemaakt. Vanaf groep 4 sluit het kind mee aan bij deze gesprekken. Mocht er tussentijds behoefte zijn aan een gesprek, dan is het altijd mogelijk om daarvoor een afspraak te maken met de leerkracht van het kind.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen
37,2% van de leerlingen presteert boven advies - ruim boven het landelijk gemiddelde (25,3%). Slechts 9,3% zit onder advies, wat het effect van zorgvuldige advisering toont. Deze cijfers reflecteren de in het schoolplan genoemde 'maatwerkbegeleiding' voor doorstroming.
Sociale ontwikkeling
Kanjertraining gaat over het bevorderen van onderling vertrouwen in groepen. Vertrouwen is de basis voor het creëren van rust in de klas, het stimuleren van sociale veiligheid en een prettig schoolklimaat. Vertrouwen is dan ook één van de kernwoorden van de Kanjertraining. Andere kernwoorden zijn: rust, wederzijds respect, sociale redzaamheid, ouderbetrokkenheid, burgerschap, gezond gedrag en duurzaamheid. LEES MINDER
Vertrouwen
Rust
Wederzijds respect
Wat is de werkwijze van Basisschool Meander voor sociale ontwikkeling?
Bij Basisschool Meander staan vijf basisregels centraal die het gewenste gedrag versterken: We vertrouwen elkaar, We helpen elkaar, We werken samen, We hebben plezier, en We doen mee. In elke groep vormen deze vijf afspraken de basis voor de groepsafspraken. De posters hangen in elke groep en op de centrale plekken. Teamleden, leerlingen en ouders spreken hierdoor dezelfde taal naar alle kinderen van Basisschool de Meander. Daarnaast wordt Kanjertraining preventief ingezet, gericht op de sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerlingen. Deze methode heeft een doorgaande lijn voor groep 1 tot en met 8. Wanneer een leerling negatief gedrag vertoont, gaat de leerkracht het gesprek aan met de leerling.
Welke registratievorm(en) gebruikt Basisschool Meander om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
Basisschool Meander gebruikt Kanvas om sociale opbrengsten in kaart te brengen.
Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Basisschool Meander?
Basisschool Meander gebruikt Kanjertrainingen als methode voor sociaal-emotioneel leren.