Dynamiek
Borgsche Rieten 15 G
7061 ZM Terborg

Schoolweging

Schoolweging
33.62
Spreiding
6.36

De schoolweging van Dynamiek Terborg is 33,62 , met een spreiding van 6,36 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.

Fundamenteel niveau

93,02% van de leerlingen behaalt het fundamenteel niveau, ruim boven de landelijke signaleringswaarde van 85%. Dit ligt wel iets onder het vergelijkingspercentage van 93,89%, wat mogelijk samenhangt met de hoge schoolweging.

Grafiek

Grafiek laden...

Streefniveau

54,29% van de leerlingen behaalt het streefniveau tegen een inspectienorm van 38,7%. Dit is 4,1%-punt hoger dan het vergelijkingspercentage van 50,17%. De school overtreft hiermee structureel de verwachtingen gezien de complexe leerlingenpopulatie.

Grafiek

Grafiek laden...

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Opvallend is het sterke aandeel vmbo-(g)t adviezen (25,71% vs. 16,45% regionaal). De combinatie havo/vwo-adviezen (25,71% gezamenlijk) ligt iets boven regionaal gemiddelde (26,94%). Praktijkonderwijsadvies (2,86%) blijft beperkt, maar is driemaal hoger dan bij vergelijkbare scholen (0,12% vso + 1,01% praktijk).

Grafiek

Grafiek laden...

Eindtoets Resultaten

Grafiek

Grafiek laden...

Toetsscores 2023-2024

ToetsDynamiek TerborgGemeente AmsterdamNederland
LIB173.24172.2175.23

Groep 8 Toetsen 2023-2024

Score
162

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

We streven opbrengsten na passend bij de schoolpopulatie m.b.t. met name Taal, Rekenen, de sociaal-emotionele ontwikkeling, burgerschap en de overige vakken. We achten het van belang dat de leerlingen presteren naar hun mogelijkheden, en dat ze opbrengsten realiseren die leiden tot passend (en succesvol) vervolgonderwijs. Op onze school gebruiken we een leerlingvolgsysteem om de ontwikkeling van de leerlingen te monitoren (ParnasSys). We monitoren tijdens de groepsbesprekingen of de leerlingen zich ononderbroken kunnen ontwikkelen. Dan bespreken we of de groep zich ontwikkelt conform de verwachtingen, en of dat ook geldt voor de individuele leerlingen. Twee keer per jaar bespreken we de trendanalyses in het team en wordt er per groep n.a.v. de dwarsdoorsnedes, verder ingezoomd op de groepsanalyses en leerling-analyses. Aan de hand van deze groepsanalyse en leerling-analyse maakt de leerkracht en/of vakspecialist een plan van aanpak voor de verschillende vakken voor de komende periode. Aan het eind van deze periode wordt de werkwijze geëvalueerd en worden de evaluaties weer meegenomen, samen met de verschillende analyses voor het volgende plan van aanpak. Doubleren en versneld doorstromen: het kan zijn dat er sprake is van doubleren of versneld doorstromen. Dit vindt altijd plaats na een intensief overleg met de ouders. De school is verantwoordelijk voor de ononderbroken ontwikkeling van ieder kind en zal daarom beslissingen moeten nemen. Ook wanneer school en ouders het uiteindelijk niet eens worden.

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

Grafiek

Grafiek laden...

Slechts 5,88% presteert onder advies (landelijk 11,81%), terwijl 23,53% bovenadviezers zijn. Deze verhouding (1:4) is exceptioneel en suggereert terughoudendheid in advisering. De hoge 'op advies'-score (70,59%) past bij de beschreven zorgvuldige procedure met doorstroomtoetscorrecties.

Sociale ontwikkeling

Een goed pedagogisch klimaat is essentieel voor onze leerlingen. Wij doen er dan ook alles aan om ervoor te zorgen dat de leerlingen zich veilig voelen op school en dat de school een plek is waar zij graag zijn. Veiligheid creëren we door het bieden van duidelijkheid, voorspelbaarheid en structuur. In onze lessen besteden we gericht aandacht aan de sociale en maatschappelijke competenties van de leerlingen. We zijn een Kanjerschool. Onze leerkrachten creëren een veilig en gestructureerd klimaat waarin kinderen zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen. Kernwoorden zijn: relatie, competentie en autonomie. Wij hechten veel waarde aan leerkrachten die een positieve en motiverende voorbeeldfunctie hebben en de leerlingen begeleiden om het werk zelfstandig en samen met anderen te kunnen doen. LEES MINDER

Relatie

Competentie

Autonomie

Wat is de werkwijze van Dynamiek voor sociale ontwikkeling?

Dynamiek besteedt structureel en systematisch aandacht aan de sociale en maatschappelijke ontwikkeling van de leerlingen om hen op te voeden tot verantwoorde burgers. Wereldburgerschapsonderwijs gaat over kinderen toerusten om op basis van eigen idealen, maatschappelijke waarden en normen te functioneren in een democratische en diverse samenleving. Leerlingen krijgen kennis en vaardigheden aangeboden en worden gestimuleerd eigen opvattingen te ontwikkelen en een democratische houding te vormen. Er is niet alleen aandacht voor de kerndoelen van wereldoriëntatie, maar ook veel ruimte voor socialisatie, persoonsvorming en naast leren ook voor ervaren. Zo proberen we kennis, inzicht en respect voor basiswaarden vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit bij de leerlingen te ontwikkelen; sociale en maatschappelijke competenties te ontwikkelen; een oefenplaats te creëren waar leerlingen op een veilige manier leren respectvol met elkaar en met elkaars ideeën om te gaan.

Welke registratievorm(en) gebruikt Dynamiek om sociale opbrengsten in kaart te brengen?

Dynamiek gebruikt Kanvas om sociale opbrengsten in kaart te brengen.

Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Dynamiek?

Dynamiek gebruikt Kanjertraining voor sociaal-emotioneel leren.