
De resultaten van Basisschool De Weiert in Odoorn
Current section: resultatenResultaten en cijfers
Op deze pagina vind je alle resultaten en cijfers van Basisschool De Weiert, waaronder schoolweging, referentieniveaus, schooladviezen, eindtoets resultaten en meer. Deze gegevens geven een goed beeld van de prestaties en ontwikkeling van de leerlingen.
Schoolweging van Basisschool De Weiert
De schoolweging van De Weiert Odoorn is 28,85 , met een spreiding van 5,65 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Hoe goed past Basisschool De Weiert bij jullie?
Ontdek hoe goed Basisschool De Weiert bij jullie past. Doe de schoolkeuzehulp om erachter te komen welke basisschool het beste bij jullie past. Klik hier voor meer informatie.
Ontgrendel het volledige rapport
Fundamenteel niveau
96% van de leerlingen behaalt het fundamentele niveau, significant hoger dan de landelijke norm van 85%. Deze score reflecteert de nadruk op basisvaardigheden en vroegtijdige signalering van leerachterstanden.
Grafiek
Grafiek laden...
Streefniveau
67,5% van de leerlingen behaalt het streefniveau voor taal en rekenen, ruim boven de door de inspectie gestelde signaleringswaarde van 48,6%. Dit resultaat benadrukt de effectiviteit van het adaptieve onderwijsprogramma, vooral gezien de complexiteit van de leerlingenpopulatie.
Grafiek
Grafiek laden...
Welk schooladvies kregen de leerlingen van Basisschool De Weiert?
Het schooladvies toont een sterke focus op middelbare niveaus: 31,8% vmbo-(g)t en 13,6% vwo. Daarnaast valt een opvallend aandeel gecombineerde adviezen op (22,7% vmbo-k /-(g)t en havo/vwo), wat wijst op zorgvuldige doorstroomoverwegingen. Praktijkonderwijs blijft beperkt (0%), in lijn met de regionale trend.
Grafiek
Grafiek laden...
Eindtoets Resultaten
Grafiek
Grafiek laden...
Toetsscores 2023-2024
Toets | De Weiert Odoorn | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
Door regelmatig te toetsen waar een kind staat, kan de leerkracht het onderwijsaanbod afstemmen op de behoefte van het kind. Daarnaast geeft het de leerkracht informatie over hoe de lesstof wordt verwerkt, of daarin veranderingen nodig zijn en of leerlingen speciale aandacht of hulp nodig hebben. Voor de meeste vakken gebruiken wij een methode. Bij deze methoden kunnen wij met toetsen de tussentijdse voortgang van leerlingen meten. Daarnaast nemen wij de tussentijdse toetsen van het leerlingvolgsysteem van Cito/IEP af. De toetsuitslagen worden opgeslagen in het administratiesysteem Parnassys. Daarnaast nemen wij in januari en juni methode-onafhankelijke toetsen van het leerlingvolgsysteem van Cito af. De toetsuitslagen van de leerlingen worden opgeslagen in het administratiesysteem Parnassys. Dit programma is beveiligd en toegang tot de gegevens is beperkt tot de medewerkers van onze school. Wij nemen jaarlijks onderstaande toetsen van Cito af Drie Minuten Toets en AVI (technisch lezen) Begrijpend lezen Rekenen en Wiskunde Spelling De ontwikkelgrafieken behorende bij de Citotoetsen worden twee keer per jaar met de ouders en de kinderen gedeeld. Ouders hebben het recht om deze gegevens van en over hun kind(eren) in te zien. Niet relevante gegevens kunnen op verzoek van ouders, verwijderd worden. Uitgebreide informatie over de rechten van ouders, zijn te vinden op de website van OPO Borger-Odoorn. Trendanalyses Resultaten worden niet alleen gebruikt om leerlingen en ouders op de hoogte te kunnen stellen van de ontwikkeling en het onderwijs individueel per leerling af te stemmen, maar worden ook gebruikt om de effecten van ons onderwijs in het algemeen te evalueren. Tweemaal per jaar houden we met het gehele team een trendanalyse. Hierbij kijken we naar de gemiddelde resultaten van de groepen, die we vergelijken met landelijke resultaten en en met onze eigen norm, die gezien de leerling- en ouderpopulatie iets boven het landelijk gemiddelde ligt. Op basis van onze evaluaties stellen we interventies op ter verbetering van ons onderwijs. De laatste drie jaren zien we een groei in de resultaten op het gebied van spellingonderwijs (ruim boven het landelijk gemiddelde) en lezen. In het schooljaar 2021-2022 zijn ook de resultaten voor het vak begrijpend lezen verhoogd, maar heeft niet elke groep afzonderlijk de norm gehaald. Het vak rekenen-wiskunde verdient op de Weiert momenteel de meeste aandacht. Enkele groepen hebben gemiddeld niet de gestelde norm bereikt en het leerkrachtenteam heeft, met begeleiding van een ondersteuner van de PO-raad, voor het aanbod en het didactisch handelen interventies opgesteld. Deze doelen en interventies staan in een plan van aanpak dat in schooljaar 2022-2023 wordt uitgevoerd.
Zitten de oud-leerlingen van Basisschool De Weiert in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Grafiek
Grafiek laden...
25% van de leerlingen presteert onder hun schooladvies, ruim boven het landelijk gemiddelde (11,8%). Dit kan samenhangen met de relatief complexe leerlingenpopulatie. Toch presteert 65% op het verwachte niveau, in lijn met de beschreven monitoring van doorstroom in het schoolondersteuningsplan.
Sociale ontwikkeling
Wij streven naar een goede balans tussen welbevinden en leerontwikkeling. Deze aspecten kunnen niet zonder elkaar. Daarom investeren wij ook in het sociaal emotioneel welbevinden van kinderen. Wij gaan uit van de groep als sociale werk -en leerplek. Wij willen dat ieder kind zich veilig voelt in de groep en op school. Vanuit deze basis werken we in het aangaan en onderhouden van 'gezonde' relaties. We laten kinderen succeservaringen opdoen. Daarnaast richten wij ons ook op het kind als individu. Ieder kind is autonoom en mag zijn wie het is en laten zie wat hij of zij kan. Onze school besteedt structureel en systematisch aandacht aan de sociale en maatschappelijke ontwikkeling van de leerlingen. We doen dit omdat we onze kinderen willen opvoeden tot verantwoordelijke burgers. Ze moeten goed voor zichzelf kunnen zorgen en goed kunnen omgaan met de mensen en de wereld om hen heen (dichtbij en verder weg). De ontwikkeling van de groep en de individuele leerlingen wordt tijdens de groeps(leerling) bespreking besproken (leerkracht en IB’er). In deze gesprekken worden ook mogelijke aanpakken voor een groep of voor een individuele leerling besproken. Op de Weiert werken we met de methode Leefstijl. Ook gelden er gezamenlijke afspraken en is er in het gehele kindcentrum de regel van de maand, die via de nieuwsbrief ook met de ouders wordt gecommuniceerd. Kinderen zijn namelijk gebaat bij een optimale samenwerking tussen school en thuis. Kinderen ervaren een groot gevoel van veiligheid als hun belangrijkste opvoeders zoveel mogelijk dezelfde normen en waarden delen. LEES MINDER
Veiligheid
Respect
Vertrouwen
Wat is de werkwijze van Basisschool De Weiert voor sociale ontwikkeling?
Basisschool De Weiert werkt met de methode 'Leefstijl’ (groep 1 t/m 8) om sociaal competent gedrag te bevorderen. Kinderen leren hoe ze met elkaar omgaan, hun gevoelens uiten en respect tonen. Vanaf 2021-2022 is er een pedagogisch ondersteuner die de lessen Leefstijl coördineert. Voor de sociaal-emotionele ontwikkeling wordt het DORR-observatiesysteem gebruikt voor groepen 1 en 2, en het instrument ZIEN voor de overige groepen. De resultaten worden gebruikt tijdens groepsbesprekingen om indien nodig interventies vast te stellen.
Welke registratievorm(en) gebruikt Basisschool De Weiert om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
Basisschool De Weiert gebruikt ZIEN om sociale opbrengsten in kaart te brengen.
Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Basisschool De Weiert?
Basisschool De Weiert gebruikt de methode Leefstijl voor sociaal-emotioneel leren.