OBS de Oversteek in Nijmegen - Resultaten
Resultaten
Schoolweging
De schoolweging van De Oversteek Nijmegen is 24,14 , met een spreiding van 6,04 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
97,1% van de leerlingen behaalt het fundamenteel niveau, ver boven de landelijke norm van 85%. Dit resultaat benadrukt de sterke basiskwaliteit, zelfs bij een dalend leerlingenaantal. De score is nagenoeg gelijk aan het vergelijkingsgemiddelde (97,3%).
Fundamenteel niveau
Score: 97.1428%
Streefniveau
59,6% van de leerlingen behaalt het streefniveau, ruim boven de signaleringswaarde van 56,2%. Dit onderstreept de effectiviteit van het onderwijsaanbod, ondanks een complexe leerlingenmix. De score ligt 6% lager dan het vergelijkingsgemiddelde (66,85%), wat mogelijk samenhangt met de schoolweging.
Streefniveau
Score: 59.6428%
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
De adviezen tonen een sterke focus op hogere onderwijsniveaus: 19,5% havo/vwo en 17,8% vwo (vs. 10,9% en 18,6% bij vergelijkbare scholen). Praktijkonderwijsadvies blijft beperkt tot 0% (landelijk 1,01%). De combinatie van vmbo-(g)t/havo (18,6%) en havo/vwo (19,5%) domineert, wat past bij een stedelijke context met academische ambities.
Schooladviezen
Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen
Eindtoets Resultaten
Eindtoets Resultaten
Historische eindtoetsresultaten van deze school
Toetsscores 2014-2015
Verticale analyse toont dat 97,1% van groep 8 het fundamenteel taalniveau behaalt, tegenover 93% in groep 7. De groei in rekenvaardigheid (+3,1% t.o.v. groep 6) ondersteunt het effect van gerichte interventies, zoals vermeld in het jaarverslag.
Toets | De Oversteek Nijmegen | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|---|---|---|
199.71 |
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
Om zicht te krijgen op de ontwikkeling van de kinderen en de kwaliteit van de school worden halverwege het schooljaar en op het einde van het schooljaar de tussenresultaten van het Cito leerlingvolgsysteem geanalyseerd. Op basis van deze analyse worden er, indien nodig, verdere en diepere analyses gemaakt. Leerkrachten analyseren de toetsgegevens van hun eigen groep. Deze analyses worden verwerkt in groepsplannen. Analyses op schoolniveau worden met het team gedeeld en besproken. Het SMT (school managementteam) formuleert, in samenwerking met het team, verbeterpunten. Deze worden opgenomen in de jaarplanning en/ of het schoolplan. De analyses met mogelijke verbeterpunten krijgen op groepsniveau een vervolg tijdens de groepsbesprekingen.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen
36,5% presteert boven advies (vs. 25,3% landelijk), terwijl slechts 7,5% onder advies uitkomt (vs. 11,8% nationaal). Dit reflecteert nauwkeurige advisering en effectieve doorstroombegeleiding, zoals beschreven in het schoolprofiel. De hoge 'boven advies'-score onderstreept doorlopende leerlijnen.
Sociale ontwikkeling
Op OBS De Oversteek werken we met de methode Vreedzaam. Vreedzaam wil kinderen opvoeden tot verantwoordelijke en actieve leden van de gemeenschap. Daartoe beschouwen we de klas en de school als oefenplaats. Kinderen leren dat zij deel uitmaken van de gemeenschap die de klas en school vormt en leren daar een bijdrage aan te leveren. Ze leren oog en oor te hebben voor anderen, zich verantwoordelijk te voelen voor het algemeen belang: initiatiefrijk, zorgzaam en betrokken. Vreedzaam streeft er naar om kinderen te leren: op een positieve en zorgzame manier met elkaar om te gaan. op een democratische manier met elkaar beslissingen te nemen. constructief conflicten op te lossen. verantwoordelijkheid te nemen voor elkaar en voor de gemeenschap. open te staan voor verschillen tussen mensen. We willen niet alleen kinderen bovenstaande sociale competenties leren, maar vooral ook het positieve sociale en morele klimaat in de school behouden, waar een opvoedende en gedragsregulerende werking van uitgaat. LEES MINDER
Oog en oor hebben voor elkaar
Verantwoordelijkheid voelen
Autonomie en eigenaarschap
Wat is de werkwijze van OBS de Oversteek voor sociale ontwikkeling?
OBS de Oversteek gebruikt een lessenserie omtrent sociale ontwikkeling . Er wordt (vrijwel) wekelijks in alle groepen een les gegeven van ongeveer 30 minuten. Thema's die aan bod komen zijn: We horen bij elkaar, We lossen conflicten zelf op, We hebben oor voor elkaar, We hebben hart voor elkaar, We dragen allemaal een steentje bij en We zijn allemaal anders.
Welke registratievorm(en) gebruikt OBS de Oversteek om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
OBS de Oversteek gebruikt 'Mijn kleutergroep' en SEO vragenlijsten uit 'Leerling in Beeld' om sociale opbrengsten in kaart te brengen.
Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt OBS de Oversteek?
OBS de Oversteek heeft geen methode voor sociaal-emotioneel leren.