R.K. Basisschool WSKO De Zeester in Monster - Resultaten
Resultaten
Schoolweging
De schoolweging van WSKO De Zeester is 30,02 , met een spreiding van 6,32 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
Met 99,0% behaald fundamenteel niveau overtreft de school zowel het landelijk gemiddelde (95,7%) als de inspectienorm (85%). Dit onderstreept een stevige basiskwaliteit voor alle leerlingen.
Fundamenteel niveau
Score: 98.9583%
Streefniveau
Het streefniveau wordt met 69,1% ruimschoots gehaald, tegenover 57,3% bij vergelijkbare scholen. Dit overtreft de signaleringswaarde (45,5%) duidelijk en benadrukt de focus op hogere leerdoelen, vooral in rekenen en taal.
Streefniveau
Score: 69.0972%
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
De school geeft een sterk theoretische focus: 23,3% vwo-advies (vs. 18,6% regio) en 20% havo. Praktijkonderwijsadvies blijft beperkt (6,7% vmbo-b), wat lager is dan het regionaal gemiddelde (5,5%). De brede adviesrange sluit aan bij de relatief hoge schoolweging en diversiteit in de leerlingenpopulatie.
Schooladviezen
Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen
Eindtoets Resultaten
Eindtoets Resultaten
Historische eindtoetsresultaten van deze school
Toetsscores 2023-2024
Verticale analyses tonen groei: groep 8 scoort 3,8% hoger op taalvaardigheid dan groep 7. Dit sluit aan bij het 'gepersonaliseerd leren'-programma uit het schoolplan. De school presteert structureel beter dan vergelijkbare scholen in Zuid-Holland.
Toets | WSKO De Zeester | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
De tussentijdse resultaten die in het midden van het schooljaar worden afgenomen zijn voor De Zeester de belangrijkste graadmeter om de voortgang van het onderwijs aan de leerlingen te volgen. Deze resultaten worden vergeleken met de resultaten van de toetsen die in het midden van het jaar ervoor zijn afgenomen. De toetsen aan het eind van het jaar zijn de tweede belangrijke graadmeter voor ons om de voortgang van de ontwikkeling van de kinderen te zien. Naast de DIA-toetsen die met name de cognitieve ontwikkeling van de leerlingen in beeld brengen, gebruiken we ook de vragenlijsten van Kanvas die een beeld geven van het sociaal welbevinden van de leerlingen.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen
26,5% van de leerlingen presteert boven hun advies (iets boven landelijk gemiddelde van 25,3%). Het percentage onder advies (17,7% vs. 11,8% landelijk) is echter hoger, wat mogelijk samenhangt met de complexere populatie. De school zet in op maatwerk, zoals beschreven in het zorgplan.
Sociale ontwikkeling
In het begin van het schooljaar beginnen we met het aanbieden van de schoolafspraken in de Gouden Weken. In alle groepen worden verhalen verteld die betrekking hebben op een schoolafspraak. In aansluiting hierop worden in de groepen lessen gegeven uit de methode “Kanjertraining’, waarbij extra aandacht besteed wordt aan alle aspecten die bij pesten aan de orde komen. Er wordt gekeken vanuit het gezichtspunt van een pester, maar ook van de gepeste kinderen. Met behulp van verschillende werkvormen en spelletjes trainen we de sociale vaardigheden. De kinderen leren: praten over een onderwerp; praten over zichzelf; ze krijgen non-verbale opdrachten (oogcontact of fysieke contacten ); ze oefenen met rollenspelen; ze leren inzicht te krijgen in vaardigheden en ze leren meningen te uiten over zichzelf en over anderen. LEES MINDER
Respect
Veiligheid
Zelfvertrouwen
Wat is de werkwijze van R.K. Basisschool WSKO De Zeester voor sociale ontwikkeling?
De R.K. Basisschool WSKO De Zeester maakt gebruik van de Kanjertraining in alle groepen. Dit is een methode om kinderen te helpen in hun ontwikkeling en sterker te maken in hun sociale vaardigheden. Ook tijdens dramalessen komen sociale vaardigheden aan bod. Kinderen leren omgaan met elkaar, zichzelf presenteren en krijgen de mogelijkheid om zichzelf te laten zien tijdens het Sterrenwerk en het Sterrenpodium. Om de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen in beeld te brengen, worden de bijbehorende vragenlijsten van Kanvas gebruikt. De resultaten hiervan worden besproken met de kinderen, leerkrachten en ouders. Op basis van de analyse stelt de leerkracht nieuwe doelen op voor de komende periode in een groepsplan.
Welke registratievorm(en) gebruikt R.K. Basisschool WSKO De Zeester om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
De R.K. Basisschool WSKO De Zeester gebruikt Kanvas om sociale opbrengsten in kaart te brengen.
Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt R.K. Basisschool WSKO De Zeester?
De R.K. Basisschool WSKO De Zeester maakt gebruik van de Kanjertraining als methode voor sociaal-emotioneel leren.