
Schoolweging
De schoolweging van De Peppel Middenmeer is 32,81 , met een spreiding van 6,47 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
Met 88,5% scoren leerlingen ruim boven de landelijke signaleringswaarde van 85% voor fundamenteel niveau. Dit onderstreept de basiskwaliteit van het onderwijs. De score ligt wel 6,7 procentpunt onder het gemiddelde van vergelijkbare scholen (95,2%), wat mogelijk samenhangt met de hogere schoolweging.
Grafiek
Grafiek laden...
Streefniveau
47,1% van de leerlingen behaalt het streefniveau, ruim boven de door de inspectie gestelde signaleringswaarde van 43,5%. Dit laat zien dat de school ondanks de complexe populatie (schoolweging 32,8) hogere ambities waarmaakt. Ter vergelijking: vergelijkbare scholen scoren 55,4%, wat aangeeft dat er ruimte blijft voor verdere verbetering.
Grafiek
Grafiek laden...
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
Opvallend hoog percentage praktijkonderwijsadviezen: 15,8% tegenover 1,0% bij vergelijkbare scholen. Tegelijkertijd zien we een sterke focus op theoretische doorstroom: 36,8% van de adviezen betreft havo/vwo-niveaus (havo 5,3%, havo/vwo 10,5%, vwo 0%). Dit duale patroon past bij de combinatie van een complexe populatie en ambities voor talentontwikkeling.
Grafiek
Grafiek laden...
Eindtoets Resultaten
Grafiek
Grafiek laden...
Toetsscores 2023-2024
Toets | De Peppel Middenmeer | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
In de school bewaken we met elkaar de leervorderingen en het welbevinden van onze leerlingen. De inhoud van ons onderwijsleerproces in relatie tot datgene wat we willen bereiken heeft onze constante zorg. In ons meerjarenbeleidsplan omschrijven wij onze inspanningen om het onderwijsleerproces steeds te evalueren, aan te passen en te verbeteren. Om na te gaan of gewenste resultaten worden bereikt hebben wij regelmatig leerlingbesprekingen, klassenbezoeken en voeren wij onderstaande 'controles' uit: . Regelmatig controleren van het gemaakte werk. . Dagelijks observatie van kinderen in de werksituatie. . Eindtoets groep 8. . De ontwikkeling van onze leerlingen wordt met het IEP leerlingvolgsysteem (LVS) gevolgd. Twee keer per jaar worden deze onafhankelijke toetsen afgenomen. Het LVS geeft ons een goed inzicht in de cognitieve ontwikkeling van een leerling, de groep en de school. Door het maken van een trendanalyse in februari en juli wordt het ons duidelijk waar onze focus moet liggen, zodat wij ons handelen hier optimaal op kunnen aanpassen.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Grafiek
Grafiek laden...
Geen enkele leerling presteert onder advies (0% vs. 11,8% landelijk). Het percentage leerlingen dat boven advies presteert (15,4%) ligt wel onder het landelijk gemiddelde (25,3%). De voorzichtige advisering past mogelijk bij de complexe populatie, maar zou ook kunnen wijzen op onbenut potentieel.
Sociale ontwikkeling
Als team zijn we er ook op gericht om álle kinderen in beeld te hebben, dus niet alleen de kinderen van de 'eigen klas'. Dat geldt ook voor de kinderen zelf: we werken met groepsdoorbrekende activiteiten. Daarnaast zijn we erop gericht om elk kind ontwikkeling op maat te bieden. Op het moment dat een kind moeite heeft met bepaalde sociaal-emotionele vaardigheden volgen we geen standaardprocedure, maar kijken we naar wat het kind het beste verder zou kunnen helpen. In en om het schoolgebouw moet het voor kinderen, leerkrachten en ouders duidelijk zijn welk gedrag we willen zien. We hebben ingezet op drie pijlers, namelijk: veiligheid, verantwoordelijkheid en respect. Iedere week stellen we in de klas een gedragsverwachting centraal en blikken we ook even terug op voorgaande afspraken. De gedragsverwachtingen zijn ook binnen de school zichtbaar. LEES MINDER
Veiligheid
Verantwoordelijkheid
Respect
Wat is de werkwijze van Openbare Basisschool De Peppel voor sociale ontwikkeling?
Binnen Openbare Basisschool De Peppel zijn leerkrachten opgeleid om Rots en Watertrainingen te geven, waarbij ervarend leren en lichamelijk georiënteerde oefeningen worden gebruikt om lichaamsbewustzijn te vergroten en kinderen te coachen op inzicht, reactiepatronen, emotioneel- en zelfbewustzijn. Kinderen leren opkomen voor zichzelf en anderen. De fundamenten van de training zijn zelfvertrouwen, zelfreflectie en zelfbeheersing. Ook wordt er gewerkt met de Breinkrachten uit Breinhelden om de executieve functies van de kinderen te versterken. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van de kracht van HIRO en Schooljudo, waarbij kinderen ervaren wat het inhoudt om sociaal en mentaal sterk te zijn. De kernwaarden zijn tot stand gekomen met de support van PBS (Positive Behavior Support) om systematisch en schoolbreed probleemgedrag en pestgedrag aan te pakken en te voorkomen.
Welke registratievorm(en) gebruikt Openbare Basisschool De Peppel om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
Openbare Basisschool De Peppel gebruikt de Sociaal Emotionele Vragenlijst, MijnKleutergroep, Vensters en Burgerschap meten om sociale opbrengsten in kaart te brengen.