De Pionier in Maarssen - Resultaten

Resultaten
Schoolweging
De schoolweging van De Pionier Maarssen is 22,70 , met een spreiding van 5,14 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
Met 99,1% van de leerlingen dat het fundamenteel niveau behaalt, presteert de school ruim boven zowel de landelijke norm (85%) als het vergelijkingsgemiddelde (98%). Dit blijkt uit consistente score op eindtoetsen sinds 2015.
Fundamenteel niveau
Score: 99.0892%
Streefniveau
De Pionier behaalt een streefniveau van 77,8% (vergeleken met 72,1% bij vergelijkbare scholen), ruim boven de door de inspectie gehanteerde signaleringswaarde van 61,9%. Dit onderstreept de effectiviteit van het adaptieve rekenonderwijs en de inzet van het NIO-instrument.
Streefniveau
Score: 77.7777%
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
De school adviseert 81,3% van de leerlingen een theoretische leerweg: 37,5% vwo, 23,4% havo/vwo en 20,3% havo. Dit is significant hoger dan vergelijkbare scholen (gemiddeld 18,6% vwo). Toch blijft de vmbo-kansengroep aanwezig (6,25% vmbo-(g)t), passend bij de spreiding in schoolweging. De combinatie van cognitieve testen (NIO) en leerkrachtobservaties zorgt voor gedifferentieerde adviezen.
Schooladviezen
Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen
Eindtoets Resultaten
Eindtoets Resultaten
Historische eindtoetsresultaten van deze school
Toetsscores 2023-2024
Verticaal laat de school een leerwinst van 4,2% zien tussen groep 7 en 8 op taalvaardigheid. De focus op 'ontwerpend leren' in de bovenbouw draagt bij aan deze groei, met name bij begrijpend lezen (+6% t.o.v. 2020). De scores liggen structureel boven die van vergelijkbare scholen in Utrecht.
Toets | De Pionier Maarssen | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
De resultaten van het onderwijs zeggen iets over de kwaliteit van het onderwijs. Resultaten kunnen op verschillende manieren worden weergegeven, bijvoorbeeld in het rapport of in het leerlingvolgsysteem. Bij een objectieve meting van de resultaten worden gestandaardiseerde toetsen gebruikt. Deze gestandaardiseerde toetsen houden geen rekening met het individuele kind. Daarom zeggen deze resultaten niet alles over de kwaliteit van het onderwijs. Dat wat de school in gemiddeld acht jaren uit de leerlingen haalt én toevoegt, is de kwaliteit. Omdat elk kind uniek is, kunnen de uitgangssituaties en daardoor ook de resultaten verschillend zijn. Kwaliteit van onderwijs uit zich in het welbevinden van het kind enerzijds (het kind gaat met plezier naar school) en het eruit halen wat erin zit anderzijds (de resultaten van het kind zijn naar vermogen): leerlingen voelen zich veilig en voldoende uitgedaagd. De school meet dit onder andere door periodiek een tevredenheidspeiling af te nemen onder leerlingen, ouders en personeel. De school is natuurlijk ook geïnteresseerd in de cijfermatige weergave van de resultaten op de methodeonafhankelijke instrumenten en toetsen. De vakgebieden technisch lezen, begrijpend lezen, spellen en rekenen worden gemeten met de toetsen van IEP. De school heeft eigen ambities opgesteld die zijn gebaseerd op de specifieke kenmerken van de leerlingenpopulatie van De Pionier. In de ontwikkelingslijnen uit het leerlingvolgsysteem is af te lezen dat er jaarlijks voldoende groei van de scores is. De school heeft, als aanvulling op de inspectienormen, eigen ambities opgesteld die passen bij de eigen leerlingpopulatie. Na elke toetsafname wordt in een opbrengstrapportage geëvalueerd of deze zijn gehaald. De school verantwoordt zich over haar opbrengsten via de website www.scholenopdekaart.nl. Voor de tussentijdse resultaten gebruiken wij de IEP-toetsen vanaf groep 3 en hoger. De toetsen worden door de leerkrachten en de intern begeleider geanalyseerd. In de groepsbesprekingen worden deze analyses van de leerkrachten en de intern begeleider besproken. De resultaten worden gebruikt om voor de komende periode een afgestemd aanbod te realiseren in de groepen of een (individueel) plan van aanpak te maken, waarin we de leerlingen indelen op niveau en/of instructiebehoefte. De ondersteuningsbehoefte van de leerling wordt vastgelegd in het individuele dossier. Schoolbreed worden de resultaten besproken, om de kwaliteit van het onderwijs in kaart te brengen en eventuele aandachtspunten vast te stellen.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen
81% van de oud-leerlingen blijft op adviesniveau presteren, tegenover 62,9% landelijk. Slechts 12,1% zit onder advies (vergelijkbaar met landelijk 11,8%), terwijl 6,9% uitstijgt boven het advies. Deze cijfers ondersteunen de effectiviteit van de POVO-procedure en het doorstroomtoetsbeleid.
Sociale ontwikkeling
De Pionier staat voor een eigen onderwijsvisie en identiteit en staat open voor de ontwikkelingen die zich binnen onze multiculturele maatschappij afspelen. Iedereen die onze waarden en normen onderschrijft, is bij ons op school welkom. Iedereen mag er zijn en we gaan om met verschillen tussen mensen. Van leerlingen, ouders en medewerkers wordt verwacht dat zij - als zich problemen voordoen – meedenken aan een oplossing die goed is voor zowel het kind, de ouder als de medewerker en dat zij handelen vanuit vertrouwen. Elk kind is uniek en heeft het recht om met respect geaccepteerd te worden zoals het is. Alle kinderen willen leren en zich ontwikkelen. We streven ernaar alle talenten van de kinderen te benutten in een sfeer van veiligheid, openheid, duidelijkheid en vertrouwen. LEES MINDER
Veiligheid & Vertrouwen
Openheid & Respect
Duidelijkheid
Wat is de werkwijze van De Pionier voor sociale ontwikkeling?
De Pionier werkt met wettelijk verplichte protocollen, zoals de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling en een pestprotocol. De wettelijk verplichte anti-pestcoördinator wordt aangeduid als medewerker pestpreventie. De school gebruikt de methode Kwink voor sociaal-emotioneel leren. De Pionier heeft een leerkracht met als taak coördinator sociaal-emotionele ontwikkeling en een leerkracht met een specialisatie op het gebied van gedrag. De ontwikkeling van leerlingen op sociaal-emotioneel gebied wordt gemonitord met het 'hart en handen'-deel van het leerlingvolgsysteem IEP. Daarnaast wordt de wettelijk verplichte meting sociale veiligheid afgenomen bij de leerlingen van de leerjaren 7 en 8. Een burgerschapsmeting binnen de school is juni 2024 afgenomen. De school heeft een aanbod voor de sociale ontwikkeling van de leerlingen, de democratische ontwikkeling, participatie in de samenleving, het belangeloos helpen van anderen, de ontwikkeling van de eigen identiteit, het respectvol omgaan met diversiteit en de algemene ontwikkeling van de leerlingen. De Pionier besteed gericht aandacht aan burgerschapsvaardigheden en beschikt over een curriculum (leerlijn) voor burgerschap.
Welke registratievorm(en) gebruikt De Pionier om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
De Pionier gebruikt Zien als registratievorm om sociale opbrengsten in kaart te brengen.
Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt De Pionier?
De Pionier gebruikt Taakspel en KWINK als methoden voor sociaal-emotioneel leren.