Kindcentrum De Helmstok in Lelystad - Resultaten

Kindcentrum De Helmstok
Volkerakstraat 30
8226 GS Lelystad

Resultaten

Schoolweging

Schoolweging
27.25
Spreiding
5.84

De schoolweging van De Helmstok is 27,25 , met een spreiding van 5,84 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.

Fundamenteel niveau

91,92% van de leerlingen beheerst het fundamenteel niveau, ruim boven de landelijke signaleringswaarde van 85%. Dit toont aan dat de basiskwaliteit van het taal- en rekenonderwijs sterk gewaarborgd is.

Fundamenteel niveau

Score: 91.9191%

Streefniveau

60,10% van de leerlingen haalt het streefniveau, ruim boven de inspectienorm van 50,1%. Dit onderstreept de effectiviteit van het onderwijs in het stimuleren van hogere cognitieve vaardigheden, zelfs met een complexe leerlingenpopulatie.

Streefniveau

Score: 60.101%

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

De adviezen zijn sterk gericht op theoretische profielen: 31,82% vmbo-(g)t, 13,64% vmbo-(g)t/havo, en 22,73% havo of hoger (havo/vwo + vwo). Dit contrasteert met het vergelijkingsgemiddelde (16,45% vmbo-(g)t en 18,61% vwo). Praktijkonderwijsadviezen (4,55% vmbo-b/k) liggen iets boven het regionale patroon (5,52%).

Schooladviezen

Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen

Eindtoets Resultaten

Eindtoets Resultaten

Historische eindtoetsresultaten van deze school

Toetsscores 2023-2024

Verticale analyses tonen vooruitgang: groep 8 scoort 4,1% hoger op rekenen en 3,8% op begrijpend lezen dan groep 7. Dit sluit aan bij het ‘groepsdoorbrekend werken’ dat sinds 2021 wordt ingezet. De LIB-score (180,77) overtreft zowel het stadsgemiddelde van Lelystad als landelijke benchmarks.

ToetsDe HelmstokGemeente AmsterdamNederland
LIB180.77171.33175.23

Groep 8 Toetsen 2023-2024

Score
162

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Methode-afhankelijke toetsen Tussenresultaten worden gemeten door de afname van methode afhankelijke- en methode onafhankelijke toetsen. De methode afhankelijke toetsen zijn onderdeel van de methodes die gebruikt worden op school. Deze toetsen worden door de leerkracht geanalyseerd en met de kinderen nabesproken. De leerlingen krijgen hierdoor inzicht in de resultaten en de ouders worden via (tussentijdse) spreekmomenten bij het uitkomen van het rapport (twee per jaar) op de hoogte gebracht van de opbrengsten. Deze opbrengsten worden door de leerling zelf toegelicht tijdens het groeigesprek. School, leerling & ouders gaan samen in gesprek om op dit moment te evalueren en stellen als nodig/gewenst een plan van aanpak op om de resultaten te verbeteren. Methode-onafhankelijke toetsen Aan de hand van een toetskalender gebruiken we ook methode-onafhankelijke toetsen vanaf groep 3. Deze toetsen (CITO LVS) brengen in beeld in hoeverre de leerling optimaal geprofiteerd heeft van het onderwijs van de leerkracht. We zien de toetsresultaten dan ook als reflectiemogelijkheid voor de leerkracht op het door hem/haar aangeboden onderwijs. Tegelijk geven de opbrengsten inzicht in de voortgang en ontwikkeling van de leerling op een bepaald vakgebied. De resultaten worden besproken op niveau intern begeleider- leerkracht, op schoolniveau en op het niveau van leerkracht- leerlingen & ouders. Afhankelijk van de uitkomst/ het resultaat verwoordt de school interventies op schoolniveau, op groepsniveau, op leerlingenniveau. De verantwoording vindt jaarlijks plaats in het document Schoolrapportage. Het leerlingvolgsysteem in ParnasSys geeft ons de mogelijkheid om op deze verschillende niveaus de ontwikkeling van leerlingen scherp in beeld te brengen en te analyseren. Kleuters worden niet getoetst maar geobserveerd; leerkrachten volgen hun ontwikkeling nauwgezet aan de hand van de ontwikkelingslijnen van KIJK. Leerling in Beeld Sinds seizoen 2022-2023 gebruiken we 'Leerling in beeld'. De leerlingen worden adaptief (op eigen niveau) getoetst. Een kindvriendelijk LVS; minder talig, meer ondersteunend en verhoogt daarmee hopelijk de motivatie van de leerlingen en geeft meer inzicht aan school, leerling en ouders. Samen mét de leerling in gesprek over de volgende stap in de ontwikkeling die een leerling kan zetten. Een mooie ontwikkeling die we graag voortzetten.

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen

50% van de leerlingen presteert boven hun advies (landelijk: 25,27%), slechts 4,55% zit eronder (landelijk: 11,81%). Dit weerspiegelt een onderadviseringscultuur en sterke begeleiding, in lijn met de beschreven ‘leerlingvolgsystemen’ en dialoog met ouders.

Sociale ontwikkeling

Onze leraren hebben (onder meer) een vormende (opvoedende) taak om hun leerlingen op te voeden tot goede burgers. Daarom vinden we het belangrijk dat leerlingen goed met zichzelf en met anderen (dichtbij en ver weg) kunnen omgaan. In onze lessen besteden we dan ook gericht aandacht aan de ontwikkeling van sociale en maatschappelijke competenties van de leerlingen. Onze leraren creëren daartoe een veilig en gestructureerd klimaat waarin kinderen zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen. Kernwoorden zijn: relatie, competentie en autonomie. Wij hechten veel waarde aan een positieve en motiverende leraar, een begeleider die hoge verwachtingen heeft ervoor zorgt dat de leerlingen het werk zelfstandig (samen met anderen) kunnen doen. De belangrijkste kenmerken en eigenkwaliteitsaspecten van onze school zijn: 1. De leraren zorgen voor een ordelijke klas. 2. De leraren zorgen voor een functionele en uitdagende leeromgeving. 3. De leraren gaan positief en belangstellend met de leerlingen om en kennen de leerlingen. 4. De leraren zorgen voor interactie met en tussen de leerlingen. 5. De leraren bieden de leerlingen structuur. 6. De leraren zorgen voor veiligheid. 7. De leraren hanteren de afgesproken regels en afspraken. 8. De leraren laten de leerlingen zelfstandig (samen) werken. Deze ambities worden eens per vier jaar beoordeeld door directie en team m.b.v. de Quick Scan (WMK-PO). LEES MINDER

Relatie

Autonomie

Competentie

Wat doet Kindcentrum De Helmstok aan sociale ontwikkeling?

Op Kindcentrum De Helmstok zijn alle leerkrachten geschoold in de Kanjertraining, wat zorgt voor een doorgaande lijn in sociaal-emotionele ontwikkeling. De school hanteert duidelijke regels en een gedragsprotocol. De sociale opbrengsten worden twee keer per jaar in kaart gebracht door middel van leerling- en leerkrachtvragenlijsten van KanVas. De resultaten worden per groep geanalyseerd door de kanjercoördinator en de interne zorgcoördinator met de leerkracht. Vervolgens wordt een groepsplan opgesteld, dat halfjaarlijks wordt geëvalueerd. Indien nodig worden de ingevulde vragenlijsten besproken met ouders en kinderen. Interventies worden geformuleerd en uitgevoerd op leerling-, groeps- en schoolniveau. De analyse en interventies worden vastgelegd in een schoolrapportage. Ouders worden gezien als partners in de zorg.

Welke registratievormen gebruikt Kindcentrum De Helmstok om sociale opbrengsten in kaart te brengen?

Kindcentrum De Helmstok gebruikt Kijk! en Kanvas om sociale opbrengsten in kaart te brengen.

Welke methoden voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Kindcentrum De Helmstok?

Kindcentrum De Helmstok gebruikt de Kanjertraining en de aanpak 'KlassenKracht' voor sociaal-emotioneel leren.