OBS Dirk van Dijk
Zilverschoon 81
8265 HE Kampen

Schoolweging

Schoolweging
33.31
Spreiding
6.02

De schoolweging van De Schatkaart Kampen is 33,31 , met een spreiding van 6,02 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.

Fundamenteel niveau

Met 89.78% behaalde het fundamenteel niveau overstijgt de school ruimschoots de inspectienorm van 85%. Toch ligt dit lager dan het vergelijkingsgemiddelde van 93.89%. De extra aandacht voor basisvaardigheden zoals beschreven in het schoolplan lijkt hier vrucht af te werpen.

Grafiek

Grafiek laden...

Streefniveau

46.67% van de leerlingen behaalt het streefniveau, ruim boven de signaleringswaarde van 38.7%. Toch blijft dit achter bij het vergelijkingsgemiddelde van 50.17%. De school benadrukt maatwerk in rekenen en taal, wat zich vertaalt in progressie maar verdere groei mogelijk maakt.

Grafiek

Grafiek laden...

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

De adviezen tonen een tweedeling: 28.57% havo en 19.05% vwo versus 23.81% vmbo-k. Dit contrasteert met regionale trends waar vmbo-(g)t (16.45%) en havo/vwo-combinaties (10.34%) gebruikelijker zijn. Opvallend is het hoge percentage onbekende adviezen (9.52%), mogelijk gerelateerd aan de complexe populatie.

Grafiek

Grafiek laden...

Eindtoets Resultaten

Grafiek

Grafiek laden...

Toetsscores 2023-2024

ToetsDe Schatkaart KampenGemeente AmsterdamNederland

Groep 8 Toetsen 2023-2024

Score
58

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

De eerste verantwoordelijkheid voor het onderwijs aan jullie kind ligt bij de leerkrachten. Zij doen hun best om de kinderen zo goed mogelijk onderwijs te geven en hen te begeleiden in hun ontwikkeling. Omdat kinderen verschillend zijn, zullen de leerkrachten zo veel mogelijk rekening houden met deze verschillen. Om de ontwikkelingen goed te kunnen volgen, verzamelen de leerkrachten regelmatig gegevens uit toetsen en observaties. Van ieder kind wordt op deze wijze een dossier bijgehouden. Leerkrachten noteren de resultaten en bespreken die tijdens de oudergesprekken.Er zijn twee soorten toetsen: Methodegebonden toetsen en Landelijk genormeerde toetsen Bij de bestaande methodes zijn methodegebonden toetsen die aangeven of de kinderen de aangeboden stof beheersen volgens de methode-norm. Naast deze toetsen maken wij gebruik van landelijk genormeerde toetsen. Op die manier kunnen wij de resultaten van onze kinderen ook vergelijken met die van andere scholen in Nederland. Wij gebruiken de toetsen die ontwikkeld zijn door Bureau Ice, Inzicht Eigen Profiel (IEP). De IEP is gebaseerd op een leergerichte aanpak in plaats van een prestatiegerichte aanpak. Het is een digitaal volgsysteem waarin kinderen worden gevolgd op taal en rekenen via referentieniveaus (bovenbouw) en leerlijnen (onderbouw). In dit volgsysteem worden ook meetinstrumenten aangeboden voor hart én handen. Denk hierbij aan de leeraanpak, de mate van nieuwsgierigheid of het vermogen om samen te kunnen werken. Daarnaast gebruiken we in sommige gevallen aanvullende toetsen. AVI en DMT voor lezen, PI- dictees voor spelling, TAK toetsen voor taal en Bareka voor rekenen. Het verzamelen en vastleggen van resultaten is een onderdeel van het volgen van jullie kind. De resultaten worden door de leerkracht geanalyseerd en besproken met de intern begeleider. Drie keer per jaar bespreekt de leerkracht alle kinderen met de intern begeleider en directeur. De intern begeleider en directeur observeren een aantal keer per schooljaar in alle groepen. Op deze manier zijn zij voor de leerkracht een goede gesprekspartner als het gaat om het analyseren van de resultaten. Indien nodig wordt bekeken of de leerling extra hulp of ondersteuning nodig heeft. Om de zorg aan de kinderen goed te laten verlopen is er met de intern begeleider en het team regelmatig overleg. Dit kan bijvoorbeeld gaan over nieuwe ontwikkelingen die we willen gaan inpassen in het lesprogramma of problemen die zich voordoen en algemeen van aard zijn. Ook informatieoverdracht over het omgaan met kinderen die een speciale aanpak nodig hebben kunnen een plek krijgen in deze vergaderingen.

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

Grafiek

Grafiek laden...

69.23% van de leerlingen zit na drie jaar nog op adviesniveau, boven het landelijk gemiddelde (62.93%). Slechts 19.23% zit onder advies (vs. 11.81% landelijk), wat mogelijk samenhangt met de complexere populatie. De school zet volgens het jaarverslag in op nazorgtrajecten voor kwetsbare doorstromers.

Sociale ontwikkeling

Kinderen leren en ontwikkelen op school competenties die nodig zijn om in allerlei situaties op een goede manier met anderen om te gaan en bij te dragen aan de samenleving. Dit zijn vaardigheden zoals samenwerken, conflicten oplossen en zelfredzaamheid. Sociale competenties dragen daarmee bij aan een positief en sociaal veilig klimaat op school, het verbeteren van de leerprestaties en de ontwikkeling van burgerschap. Ons doel voor sociale opbrengsten vatten we in de volgende drie zinnen samen: ik voel mij veilig – ik ga met plezier naar school – ik leef samen met anderen. Je veilig voelen is de basis om je op sociaal vlak te ontwikkelen. Vanuit die veiligheid durf je vragen te stellen, nieuwsgierig te zijn en je mening te geven. Als gevolg daarvan ben je als leerling gemotiveerd, betrokken en wil je leren over/van de wereld om je heen. Samen met je klasgenoten ga je op ontdekking, leer je samenwerken en sluit je vriendschappen. LEES MINDER

Veiligheid

Gelijkwaardigheid

Zelfvertrouwen

Wat is de werkwijze van OBS Dirk van Dijk voor sociale ontwikkeling?

OBS Dirk van Dijk gebruikt smileys met de kleuren groen, oranje en rood om gedrag te bespreken. De school maakt gebruik van KiVa, een preventief programma gericht op sociale veiligheid en het tegengaan van pesten. KiVa zet in op positieve groepsvorming en het stimuleren van sociale vaardigheden. Het programma richt zich op de hele groep en streeft naar een cultuur van wederzijdse acceptatie en respectvol gedrag.

Welke registratievorm(en) gebruikt OBS Dirk van Dijk om sociale opbrengsten in kaart te brengen?

OBS Dirk van Dijk gebruikt KiVa en IEP sociaal emotionele ontwikkeling om sociale opbrengsten in kaart te brengen.

Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt OBS Dirk van Dijk?

OBS Dirk van Dijk gebruikt KiVa als methode voor sociaal-emotioneel leren.