Kindcentrum Natuurlijk!
Van den Berghlaan 82
2132 AV Hoofddorp

Schoolweging

Schoolweging
30.82
Spreiding
6.67

De schoolweging van Natuurlijk! Hoofddorp is 30,82 , met een spreiding van 6,67 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.

Fundamenteel niveau

Met 96,3% van de leerlingen dat het fundamenteel niveau haalt, overtreft de school ruimschoots de landelijke norm van 85%. Dit onderstreept het effect van de intensieve basisondersteuning, vooral bij taalvaardigheid. Ter vergelijking: scholen met een gelijke schoolweging scoren gemiddeld 95,23%.

Grafiek

Grafiek laden...

Streefniveau

48,15% van de leerlingen behaalt het streefniveau, wat lager is dan het vergelijkingsgemiddelde van 55,36%. Dit reflecteert de diversiteit in de leerlingenpopulatie, waarbij de school extra inzet op maatwerk voor leerlingen die net onder de signaleringswaarde van 43,5% scoren. De focus ligt hierbij op rekenvaardigheden, zoals beschreven in het schoolplan.

Grafiek

Grafiek laden...

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

De schooladviezen tonen een evenwichtige mix: 17,65% vmbo-(g)t en 23,53% havo zijn dominant. Opvallend is het hogere aandeel havo/vwo-adviezen (11,76%) vergeleken met regionale scholen (10,93%). Praktijkonderwijsadviezen blijven beperkt (0%), wat wijst op een sterk cognitief profiel. Dit sluit aan bij het gepersonaliseerde leerlijnenmodel van de school.

Grafiek

Grafiek laden...

Eindtoets Resultaten

Grafiek

Grafiek laden...

Toetsscores 2023-2024

ToetsNatuurlijk! HoofddorpGemeente AmsterdamNederland

Groep 8 Toetsen 2023-2024

Score
58

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

In groep 1/2 wordt niet getoetst. Wel wordt door middel van observatie nauwkeurig vastgesteld wat de voortgang van de kleuters is op de gebieden rekenen, taal, bewegen, sociaal-emotionele ontwikkeling en spel. Dit wordt vastgelegd in het leerlingvolgsysteem Mijn Kleutergroep. Twee keer per jaar meten we hoe de leerlingen in de groepen 3 t/m 8 presteren in verhouding tot het landelijk gemiddelde. We gebruiken hiervoor het nieuwe LeerlingVolgSysteem van Cito, genaamd Leerling in beeld. Dit systeem toetst de persoonlijke ontwikkeling van ieder individueel kind. We noemen dat adaptief. Dat doen we tijdens twee toetsperioden: in januari en juni. We maken gebruik van de volgende toetsen: Begrijpend Lezen, Woordenschat, Taalverzorging, Technisch lezen, (AVI en DMT) en Rekenen & Wiskunde. Op deze manier worden het niveau en de ontwikkeling van de individuele leerling aan objectieve normen getoetst. In groep 7 wordt ook het drempelonderzoek afgenomen. Dit wordt gedaan om een extra en onafhankelijk advies te verkrijgen over het niveau van het kind. Het geeft tevens zicht op het te verwachten uitstroomniveau. Zowel in groep 6 als in groep 7 wordt aan het einde van het schooljaar een denkrichting opgesteld voor de uitstroomverwachting naar het voortgezet onderwijs. Dit baseren we op de gegevens van rekenen en begrijpend lezen van het CITO-leerlingvolgsysteem (LVS) en methodetoetsen. Als doorstroomtoets in groep 8 wordt de IEP-toets afgenomen en een definitief schooladvies gegeven.

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

Grafiek

Grafiek laden...

Maar liefst 41,67% van de leerlingen presteert boven hun advies, significant hoger dan het landelijk gemiddelde van 25,27%. Slechts 8,33% zit onder advies (vs. 11,81% landelijk). Deze resultaten benadrukken de kwaliteit van het adviseringstraject en de doorlopende begeleiding, zoals de beschreven 'warme overdracht' met VO-scholen.

Sociale ontwikkeling

Sociaal-emotionele aspecten zijn van grote invloed op de cognitieve ontwikkeling van kinderen. Ruime aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen is daarom belangrijk. Ons kindcentrum geeft hierbij vooral aandacht aan de volgende sociale aspecten: respect, vertrouwen en samenwerken. Alles begint bij het hebben van respect voor elkaar, elkaars mening, overtuiging en geaardheid. Verder moeten kinderen leren om vertrouwen te hebben in de ander en tegelijkertijd zelf dat vertrouwen ook te geven. Tot slot leren kinderen dat zij altijd onderdeel zijn van een groep. Dat is natuurlijk de klas maar ook de school. Kinderen leren dat samenwerken van groot belang kan zijn in het boeken van vooruitgang. Ons Kindcentrum werkt met de Kanjertraining om op school een goed en veilig sociaal klimaat te creëren. De kanjerlessen gaan uit van vertrouwen en zijn toekomstgericht en oplossingsgericht. De volgende afspraken staan centraal: - We helpen elkaar - We vertrouwen elkaar - Niemand speelt de baas - Niemand lacht uit - Niemand blijft zielig LEES MINDER

Respect & verantwoordelijkheid

samenwerken

vakmanschap & plezier

Wat is de werkwijze van Kindcentrum Natuurlijk! voor sociale ontwikkeling?

Kindcentrum Natuurlijk! werkt met Kanvas, het leerlingvolgsysteem van de Kanjertraining. Elke leerkracht meet hiermee twee keer per jaar de sociale opbrengsten van groep 3 tot en met 8. Leerlingen van groep 5 tot en met 8 vullen de vragenlijst Sociale Veiligheid in. De uitkomst wordt verwerkt in groepsplannen voor de leerkracht en medewerkers. De leerkrachten worden begeleid door specialisten Kanjertraining. De sociale opbrengsten voor kleuters worden gemeten via het leerlingvolgsysteem "Mijnkleutergroep".

Welke registratievorm(en) gebruikt Kindcentrum Natuurlijk! om sociale opbrengsten in kaart te brengen?

Kindcentrum Natuurlijk! gebruikt Kanvas om sociale opbrengsten in kaart te brengen.

Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Kindcentrum Natuurlijk!?

Kindcentrum Natuurlijk! gebruikt Kanjertrainingen voor sociaal-emotioneel leren.