
Schoolweging
De schoolweging van De Opstekker Heeg is 30,00 , met een spreiding van 5,19 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
Met 99,4% van de leerlingen dat het fundamenteel niveau haalt, overtreft De Opstekker zowel de landelijke signaleringswaarde (85%) als het vergelijkingsgemiddelde (95,7%). Dit bevestigt een stevige basiskwaliteit.
Grafiek
Grafiek laden...
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
De schooladviezen tonen een focus op middelbare en hogere niveaus: 50% vmbo-(g)t, 16,7% havo en 16,7% vwo. Opvallend is het ontbreken van praktijkonderwijsadviezen, terwijl vergelijkbare scholen hier gemiddeld 1,0% scoren. De combinatie vmbo-(g)t/havo (8,3%) en havo/vwo (8,3%) onderstreept de aandacht voor doorstroommogelijkheden.
Grafiek
Grafiek laden...
Eindtoets Resultaten
Grafiek
Grafiek laden...
Toetsscores 2023-2024
Toets | De Opstekker Heeg | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
Door middel van observatie van leerlingen en het beoordelen van schoolwerk houdt de groepsleerkracht in de gaten hoe het met de ontwikkeling van leerlingen gaat. Deze ontwikkeling betreft zowel de cognitieve, lichamelijke als de sociaal-emotionele ontwikkeling. In groep 1 en 2 wordt een observatielijst bijgehouden van iedere leerling. Er wordt getoetst met methodegebonden toetsen, (toetsen uit de methode die gaan over wat er behandeld is). Daarnaast worden Cito (= Centraal instituut voor toetsontwikkeling) methodeonafhankelijke toetsen gebruikt voor: begrijpend lezen, technisch lezen, spelling, taalverzorging en rekenen. De uitslagen van deze toetsen worden verwerkt in het leerlingvolgsysteem van het CITO. We kunnen door deze registratie onze schoolvergelijken met landelijke scores. Hieruit kunnen op school- en groepsniveau conclusies getrokken worden die betrekking hebben op het aanbod van de leerstof en de gebruikte methodes. Het belangrijkste is echter om door registratie van toetsresultaten de ontwikkeling van elk kind te bewaken. Op gezette tijden observeert de groepsleerkracht de groep en maakt hiervan aantekeningen in ons leerlingadministratiesysteem, Parnassys. Hier worden de dossiers van de leerlingen bewaard en hier houdt de leerkracht scores, toetsresultaten, observaties en andere zaken van de leerlingen bij. Minimaal drie keer per jaar, in oktober, februari/maart en juni bekijken de leerkrachten met de IB-er (Intern Begeleider) de resultaten van de leerlingen. Niet alleen de toetsgegevens, maar ook de resultaten van het werk in de klas worden hierbij meegenomen. We kijken of er vooruitgang is ten opzichte van het kind zelf, ten opzichte van zijn klasgenoten en van het landelijk gemiddelde. Tijdens deze bijeenkomsten bepalen we ook of er extra hulp nodig, in welke vorm de extra hulp wordt gegeven en wie dit gaat doen. Door regelmatige toetsing kunnen achterstanden op tijd worden gesignaleerd, gediagnosticeerd en geremedieerd. Ook hebben we zorg voor kinderen die meer aan kunnen: d.m.v. verrijkingsstof via methodes of andere leermiddelen en een externe docent voor wiskunde, natuurkunde, scheikunde en Duits willen we hen uitdagen om aan “extra” leerstof te werken. Ook wordt er gebruik gemaakt van De Plusbus (een mogelijkheid binnen de stichting waarbij kinderen extra uitdaging op een Wiis-school in Sneek krijgen).
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Grafiek
Grafiek laden...
47,4% van de leerlingen presteert onder advies, significant hoger dan het landelijk gemiddelde (11,8%). Slechts 5,3% stroomt door boven advies, tegenover 25,3% landelijk. Dit kan samenhangen met de recente fusie en de daarbij beschreven beperkte datacompleetheid. De school benadrukt in haar beleid het belang van een holistische adviesaanpak.
Sociale ontwikkeling
Onze visie op sociale opbrengsten omvat de volgende punten: 1. Veilige Leeromgeving Het waarborgen van een veilige en ondersteunende leeromgeving waar leerlingen zich psychologisch en fysiek veilig voelen. Dit omvat beleid en praktijken rondom pesten, discriminatie en mentale gezondheid. 2. Inclusiviteit en Diversiteit Het creëren van een schoolomgeving waar diversiteit wordt gevierd en iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt. Dit omvat aandacht voor verschillende culturele, sociale en economische achtergronden. 3. Sociale Vaardigheden en Competenties Het bevorderen van vaardigheden zoals samenwerken, communiceren, probleemoplossend vermogen en empathie. Dit helpt leerlingen om effectief en respectvol met anderen om te gaan. 4. Positieve Schoolcultuur Het bevorderen van een cultuur van respect, verantwoordelijkheid en gemeenschapszin binnen de school. Dit kan door het vieren van successen, het erkennen van positieve gedragingen en het bieden van kansen voor leerlingen om een bijdrage te leveren aan de schoolgemeenschap. 5. Burgerschapsvorming Het voorbereiden van leerlingen op hun rol als actieve en verantwoordelijke burgers in een democratische samenleving. Dit kan door middel van lessen in burgerschap, sociale verantwoordelijkheid en participatie in schoolactiviteiten en gemeenschapsprojecten. 4. Emotionele Intelligentie Het bevorderen van zelfbewustzijn, zelfregulatie, motivatie, empathie en sociale vaardigheden om leerlingen te helpen hun emoties beter te begrijpen en te beheren. 5. Samenwerking met Ouders en Gemeenschap Het betrekken van ouders en de bredere gemeenschap bij het onderwijsproces om een holistische benadering van sociale en emotionele ontwikkeling te ondersteunen. 6. Een Leven Lang Leren Het aanmoedigen van een houding van levenslang leren, niet alleen academisch maar ook sociaal, zodat leerlingen continu kunnen groeien en zich kunnen aanpassen in een veranderende wereld. LEES MINDER
Vertrouwen
Samen
In Ontwikkeling
Wat is de werkwijze van Basisschool De Opstekker voor sociale ontwikkeling van leerlingen?
Basisschool De Opstekker creëert een veilige werkomgeving als basis voor de sociale ontwikkeling van leerlingen. De school stimuleert nieuwsgierigheid, initiatief en het volgen van interesses. Vakgebieden worden geïntegreerd en er is aandacht voor inclusiviteit. De school is gericht op het stimuleren van een positief pedagogisch klimaat en sociaal-emotionele groei door middel van de Kanjertraining. De Kanjertraining leert kinderen op een goede manier met zichzelf en anderen om te gaan. De school besteedt aandacht aan thema's als jezelf voorstellen, iets aardigs zeggen, emoties herkennen, nee zeggen, luisteren, samenwerken, vriendschap, kritiek ontvangen en het belang van ieders aanwezigheid.
Welke registratievorm(en) gebruikt Basisschool De Opstekker om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
Basisschool De Opstekker gebruikt Kanvas om sociale opbrengsten in kaart te brengen.
Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Basisschool De Opstekker?
Basisschool De Opstekker gebruikt de Kanjertraining als methode voor sociaal-emotioneel leren.