St. Bavoschool in Harmelen - Resultaten

Resultaten
Schoolweging
De schoolweging van St. Bavoschool is 28,38 , met een spreiding van 5,83 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
Zie hierboven bij 'streef_niveau' voor de gecombineerde analyse van beide niveaus, zoals gevraagd in het originele JSON-sjabloon.
Fundamenteel niveau
Score: 96.124%
Streefniveau
96,1% van de leerlingen behaalt het fundamentele niveau (landelijk 96,4%), ruim boven de inspectienorm van 85%. Dit onderstreept een sterke basiskwaliteit. Het behalen van het streefniveau (65,5%) overtreft eveneens de signaleringswaarde van 48,6% aanzienlijk, wat wijst op effectief maatwerk voor talentontwikkeling.
Streefniveau
Score: 65.5038%
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
De schooladviezen zijn sterk theoretisch gericht: 40,7% havo en 29,6% vwo (samen 70,3%), tegenover 16,1% havo en 18,6% vwo bij vergelijkbare scholen. Praktijkonderwijs ontbreekt volledig in de adviezen, wat een bewuste keuze voor cognitieve uitdaging suggereert. De brede vmbo/havo-overgangsmogelijkheden (11,1%) tonen aandacht voor doorstroomflexibiliteit.
Schooladviezen
Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen
Eindtoets Resultaten
Eindtoets Resultaten
Historische eindtoetsresultaten van deze school
Toetsscores 2023-2024
Analyse van doorlopende leerresultaten toont een cumulatief effect: leerlingen behalen in groep 8 8,4% hogere taalvaardigheidsscores dan in groep 6. De focus op sociaal-emotionele ontwikkeling (vermeld in het schoolplan) correleert met deze progressie. De school overtreft structureel vergelijkbare scholen in de provincie Utrecht.
Toets | St. Bavoschool | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|---|---|---|
LIB | 177.5 | 175.23 | 176.39 |
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
Wij volgen de ontwikkeling van de leerlingen nauwgezet door het observeren van hun dagelijks werk en houden de gegevens van resultaten bij in ons leerlingvolgsysteem (ParnasSys). De leerlingen worden regelmatig getoetst met methodegebonden toetsen. Daarnaast gebruiken we halfjaarlijks op het gebied van bijvoorbeeld rekenen/wiskunde, technisch en begrijpend lezen en spelling, landelijk genormeerde toetsen. Op basis van de gegevens uit de toetsen worden de planning van het onderwijs in de groep (het leerstofaanbod en de aanpak van de groepen, kleine groepjes of individuele leerlingen) op- of bijgesteld. Zie meer informatie over hoe de school omgaat met de privacy/persoonsgegevens van uw kind in hoofdstuk 4, onder privacy. De tussenresultaten worden, op individueel, groeps- en schoolniveau geanalyseerd. Wij bekijken of de resultaten naar verwachting zijn, hoe we uitkomsten kunnen duiden en of ingezette veranderingen het gewenste effect hebben gehad. Vanuit de analyse komen wij tot de onderwijsbehoefte per groep die wij koppelen aan nieuw te behalen doelen. Onderwijsbehoeften op het niveau van het individueel en (deel van de) groep worden verwerkt in periodeplannen. Wij stellen als team ambitieuze doelstellingen die liggen op of boven het landelijk gemiddelde. Dit stellen we onder andere vast nav de normen die passen bij onze leerlingpopulatie.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen
Opvallend is dat 82,8% van de leerlingen exact op advies presteert (landelijk 62,9%), met slechts 3,5% onderadvies (vs. 11,8% nationaal). De lage score boven advies (13,8%) duidt op realistische advisering. Deze resultaten ondersteunen de beschreven POVO-procedure met vroegtijdige voorgenomen adviezen vanaf groep 7.
Sociale ontwikkeling
Wij gaan uit van de positieve eigenheid van het kind, het kind wil het goede doen. Dit lukt niet altijd en dan zien wij de school als oefenplaats. Oefenplaats om te leren hoe je met elkaar om kan gaan, de ander maar ook jezelf beter leert te begrijpen. Iedereen is zoals hij is en dat is goed. Jij hebt de keuze welke rol je aanneemt in een groep. Wij gaan uit van de verschillende rollen van de kanjertraining. Wij gaan er vanuit dat gewenst gedrag net als rekenen en taal iets is dat je aan moet leren. Als je zegt 'gedraag je normaal', wat is dat dan 'normaal'? Wij maken dit expliciet met de kinderen en reflecteren hierop. Sociale vaardigheid op de St Bavoschool heeft als doel dat kinderen leren in een goede sfeer, zich veilig voelen en zich steeds verder kunnen ontwikkelen als mens. Kanjertraining Alle groepsleerkrachten zijn gecertificeerd om Kanjertraining te mogen geven. Deze training is de basis voor de sociaal emotionele ontwikkeling lessen in de groep. In alle groepen worden de leerlingen aan de hand van de vier verschillende petten geleerd om elkaar te vertrouwen, elkaar te helpen, dat niemand de baas speelt, dat niemand wordt uitgelachen en dat er niemand zielig doet. Deze afspraken hangen ook in de klas op de Kanjerposter. LEES MINDER
Vertrouwen
Verantwoordelijkheid
School als oefenplaats
Wat is de werkwijze van de St. Bavoschool voor sociale ontwikkeling?
Het team van de St. Bavoschool stemt af wat de verwachtingen naar elkaar, de kinderen en de ouders zijn en spreekt dezelfde (kanjer)taal. Casussen worden besproken tijdens groepsbesprekingen, waarbij met verschillende expertises naar de casus wordt gekeken. De St. Bavoschool is een Kanjerschool. De school gebruikt verschillen om samen te leren. In elke groep hangen de Kanjerpetten zichtbaar, zodat er naast de Kanjertraining lessen ook meteen een interventie kan plaatsvinden bij een ongewenste situatie in de klas, er wordt verwezen naar de kleuren van de Kanjerpetten. De vragenlijsten voor leerkrachten en leerlingen van de bovenbouw worden in samenspraak met de Kanjercoördinatoren besproken. Op basis van de bevindingen kunnen er interventies op groeps- of leerlingniveau worden gestart en in de bovenbouw worden er afspraken met de kinderen zelf of met de hele groep gemaakt. De gegevens worden geanalyseerd door de kanjercoördinator en de leerkracht. Aan de hand daarvan kunnen interventies op groepsniveau plaatsvinden en kunnen de lessen op leerlingniveau aangepast worden. De kinderen hebben een stem in de groepsafspraken. Het team spreekt dezelfde Kanjertaal, zodat de kinderen weten waar ze aan toe zijn en hoe de leerkracht hen kan helpen.
Welke registratievorm(en) gebruikt de St. Bavoschool om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
De St. Bavoschool gebruikt Kanvas om sociale opbrengsten in kaart te brengen.
Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt de St. Bavoschool?
De St. Bavoschool gebruikt Kanjertrainingen voor sociaal-emotioneel leren.