Basisschool De Ganzebloem
Saruman 1
5663 SK Geldrop

Schoolweging

Schoolweging
25.29
Spreiding
5.85

De schoolweging van De Ganzebloem is 25,29 , met een spreiding van 5,85 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.

Fundamenteel niveau

Met 92,8% van de leerlingen dat het fundamenteel niveau behaalt, scoort De Ganzebloem ruim boven de inspectienorm van 85%. Dit ligt echter iets onder het gemiddelde van vergelijkbare scholen (96,6%), wat mogelijk samenhangt met de relatief complexere populatie (schoolweging 25,29).

Grafiek

Grafiek laden...

Streefniveau

56,5% van de leerlingen behaalt het streefniveau, wat ruim boven de door de inspectie gestelde signaleringswaarde van 53,8% ligt. Hoewel dit lager is dan het gemiddelde van vergelijkbare scholen (64,0%), toont het aan dat de school effectief differentieert voor betere presteerders.

Grafiek

Grafiek laden...

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

De schooladviezen zijn ambitieus gericht: 69,6% van de leerlingen (2023-2024) krijgt een havo- of vwo-advies, waarvan bijna de helft vwo. Dit is significant hoger dan het landelijk gemiddelde van 54,2%. Tegelijkertijd is er aandacht voor maatwerk, met 4,3% praktijkonderwijsadviezen die aansluiten bij specifieke leerbehoeften.

Grafiek

Grafiek laden...

Eindtoets Resultaten

Grafiek

Grafiek laden...

Toetsscores 2023-2024

ToetsDe GanzebloemGemeente AmsterdamNederland

Groep 8 Toetsen 2023-2024

Score
58

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Op De Ganzebloem werken we in de groepen 3 t/m 8 met moderne methoden. Of kinderen de aangeboden leerstof beheersen wordt gemeten met de toetsen uit de methode. Daarnaast wordt 2x per jaar met behulp van de zogenaamde IEP-LVS-toetsen de vaardigheidsbeheersing gemeten van de leerdoelen van het afgelopen half jaar. Het doel van beide soorten toetsen is het passend maken van ons onderwijs. Wat heeft de groep nodig? Waar heeft het individuele kind hulp bij nodig. Elke gemaakte toets wordt daarom geanalyseerd. Maar ook de eigen observaties zijn een belangrijke bron van informatie die ons helpt ons onderwijs op maat te maken voor de groep en elk kind. Na de analyse van de IEP-toetsen wordt samen met de intern begeleider van de school een globaal plan gemaakt voor het onderwijs voor het komende half jaar. En als team bekijken we samen de resultaten van ons onderwijs als school. Geven we goed onderwijs? Richten we onze aandacht op juiste dingen. Waar moeten we of waar willen we verbeteren om het beste voor elk kind te doen? In de kleutergroepen volgen en plannen we de ontwikkeling van kinderen met Mijn Kleutergroep. Voor alle doelen die een kleuter in de loop van de kleutertijd moet bereiken, wordt 2x per jaar in kaart gebracht hoe ver de groep is en vooral hoe ver elk kind hierin is. We zorgen ervoor dat kinderen aan de hand van betekenisvolle thema's spelenderwijs de gevraagde doelen behalen.

Schooladvies vergelijking

Grafiek

Grafiek laden...

81% van de leerlingen presteert op of boven het advies, tegenover 76% landelijk. Met slechts 5% onderadvisering (vs. 9,1% nationaal) bevestigt dit de zorgvuldige adviesprocedure. De rapportage over 'doorlopende ontwikkellijnen' tussen groep 7 en 8 draagt hieraan bij.

Sociale ontwikkeling

Wij vinden het uiterst belangrijk om de sociale en fysieke veiligheid van kinderen en volwassenen op onze school te waarborgen. We zijn erop gericht kinderen, ouders en leerkrachten veiligheid en geborgenheid te bieden. Uitgangspunten hierbij zijn wederzijds respect en vertrouwen. We werken met de methodiek van Fides. Fides betekent vertrouwen. Vertrouwen als kind, als jongere of als volwassene in jezelf. De Fides-methodiek wil via praktische en zichtbare manieren inzicht geven in jezelf en je omgeving. Het gaat erom dat je via sociale vaardigheden leert jezelf (bij) te sturen. Om dit zichtbaar te maken is de methodiek o.a. gebaseerd op het gebruik maken van alledaagse 'symbolen'. Deze symbolen helpen ons in de school dezelfde taal te spreken. LEES MINDER

Veiligheid

Vertrouwen

Respect

Wat is de werkwijze van Basisschool De Ganzebloem voor de sociale ontwikkeling van leerlingen?

In de groepen 1/2 wordt het sociaal welbevinden gevolgd met behulp van Mijn Kleutergroep. In de groepen 3 t/m 8 wordt gewerkt met het leerlingvolgsysteem van IEP, waarin kinderen hun eigen ontwikkeling kunnen vastleggen en volgen op het gebied van hoofd, hart en handen. Er wordt ook een sociale en fysieke veiligheidsvragenlijst afgenomen. In groepsbesprekingen in oktober, februari en juni wordt de sociale ontwikkeling van de groep en van individuele kinderen besproken en worden interventies afgesproken om het welbevinden en de weerbaarheid te verhogen.

Welke registratievormen gebruikt Basisschool De Ganzebloem om sociale opbrengsten in kaart te brengen?

Basisschool De Ganzebloem gebruikt Mijn Kleutergroep en het IEP leerlingvolgsysteem om sociale opbrengsten in kaart te brengen.

Welke methoden voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Basisschool De Ganzebloem?

Basisschool De Ganzebloem gebruikt Fides als methode voor sociaal-emotioneel leren.