Kindcentrum De Regenboog in Dedemsvaart - Resultaten
Resultaten
Schoolweging
De schoolweging van De Regenboog Dedemsvaart is 29,85 , met een spreiding van 5,74 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
Met 96.8% geslaagden voor het fundamenteel niveau overtreft de school zowel de landelijke norm (85%) als het regiogemiddelde (95.9%). Dit onderstreept de effectiviteit van de basisondersteuning, vooral op taal en rekenen.
Fundamenteel niveau
Score: 96.8421%
Streefniveau
De school behaalt een streefniveau van 50.5%, ruim boven hun signaleringswaarde van 47.1%. Hoewel dit lager is dan het regionaal gemiddelde (57.8%), past dit bij de relatief complexe leerlingenpopulatie. De focus op maatwerk – zoals beschreven in het onderwijsconcept ‘samen groeien’ – draagt bij aan deze prestatie.
Streefniveau
Score: 50.5263%
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
Het adviesprofiel toont een nadruk op praktisch-theoretische routes: 28.95% vmbo-(g)t en 18.42% havo. Het vwo-advies (7.89%) blijft achter bij regionale peers (18.61%), mogelijk door de focus op brede toegankelijkheid. Opvallend is het beperkte aandeel praktijkonderwijs (0%) versus 1.01% regionaal, wat past bij het integratiebeleid van het kindcentrum.
Schooladviezen
Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen
Eindtoets Resultaten
Eindtoets Resultaten
Historische eindtoetsresultaten van deze school
Toetsscores 2023-2024
Verticale analyse toont een groei van 3.2% in rekenvaardigheden tussen groep 7 en 8, mede dankzij de invoering van digitaal rekentraject ‘Sterk in Getal’ (2022). Vooral de scores in meetkunde (+4.8%) springen eruit, een aandachtspunt in het schoolplan.
Toets | De Regenboog Dedemsvaart | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
Een belangrijk element in ons aanbod is de zgn. Kwaliteiszorg. Op welke wijze zorgen wij planmatig voor het borgen en verder ontwikkelen van onze onderwijs kwaliteit. Dat doen we door diverse, aan elkaar verbonden, kwaliteitszorg systemen. Zo genereren we data over leerlingontwikkelingen met methode toetsen en niet methode gebonden toetsen. Als niet methode gebonden toets maken we gebruik van DIA. (diatoetsen_-_uitleg_voor_ouders_2016_-_ne.pdf) We analyseren deze en gebruiken dat weer als basis voor het aanbod van de komende periode. Daarnaast evalueren we hiermee ook op welke wijze leerlingen hebben geprofiteerd van ons aanbod en is uiteraard voor ons de vraag of wij daar zelf nog stappen in te zetten hebben. Steeds met maar 1 doel; Elke dag een stapje verder.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen
47.83% van de leerlingen presteert boven hun basisschooladvies – bijna het dubbele van het landelijk gemiddelde. Slechts 4.35% zit onder advies, tegen 11.81% nationaal. Deze cijfers reflecteren het ‘doorlopend monitoren’ uit het schoolondersteuningsplan, waarbij doorstroom na groep 8 actief wordt begeleid.
Sociale ontwikkeling
Aan het einde van de basisschool gaan leerlingen naar het voortgezet onderwijs. Een periode waarin ze meer en meer zelfstandig keuzes zullen moeten maken. Wij werken er met elkaar naartoe dat wij aan het einde van de basisschool kinderen waarden hebben meegegeven waarmee ze klaar zijn voor deze spannende periode. Zelf je eigen keuzes maken, bestand tegen druk van de groep, staan voor je eigen mening, respect voor de ander op basis van kennis over de ander, je mag zijn wie je bent. Met Trefwoord, PBS, Kwink bieden we dat methodisch aan. Maar nog belangrijker is het dagelijks goed voorleven met elkaar, maak zaken bespreekbaar. Vanuit de kernwaarden van het team nemen we kinderen mee in de wereld van morgen. LEES MINDER
veiligheid
vertrouwen
welbevinden
Wat is de werkwijze van Kindcentrum De Regenboog voor sociale ontwikkeling?
Kindcentrum De Regenboog begint elke dag met Trefwoord, een methode rond levensbeschouwing waarin actuele thema's uit de leefwereld van kinderen aan bod komen. Aan de hand van Bijbelverhalen en algemene spiegelverhalen wordt dit besproken, waarbij de vraag centraal staat: 'Hoe verhoud jij je hiertoe?' Daarnaast wordt er gewerkt met de principes van PBS en de lessen van KWINK. Fouten maken hoordt er gewoon bij! Ontwikkeling op het gebied van sociaal-emotionele ontwikkeling wordt gemonitord via SCOL en de monitor sociale veiligheid van Vensters.
Welke registratievorm(en) gebruikt Kindcentrum De Regenboog om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
Kindcentrum De Regenboog gebruikt de Sociale Competentie Observatielijst (SCOL), Kwink en Sociaal Emotionele Vragenlijst om sociale opbrengsten in kaart te brengen.
Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Kindcentrum De Regenboog?
Kindcentrum De Regenboog gebruikt School Wide Positive Behavior Support (SWPBS) en zet indien nodig Rots en Water in.