obs Burgemeester Wessels Boer
Molenwijk 4
7751 CG Dalen

Schoolweging

Schoolweging
26.89
Spreiding
5.68

De schoolweging van Burgemeester Wessels Boer is 26,89 , met een spreiding van 5,68 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.

Fundamenteel niveau

93,2% van de leerlingen bereikt het fundamentele niveau, ruim boven de landelijke norm van 85%. Dit benadrukt een stevige basiskwaliteit, hoewel het iets onder het vergelijkingsgemiddelde (96,7%) blijft.

Grafiek

Grafiek laden...

Streefniveau

49,4% van de leerlingen behaalt het streefniveau, wat net onder de door de inspectie gestelde signaleringswaarde (51,8%) ligt. Dit duidt op uitdagingen in het bereiken van hogere onderwijsdoelen, mogelijk gerelateerd aan de spreiding in schoolweging.

Grafiek

Grafiek laden...

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

De schooladviezen tonen een sterke focus op theoretische leerwegen: 20% vwo-advies tegenover 18,6% in de regio. Het aandeel praktijkonderwijs (0%) ligt lager dan het regionale gemiddelde (1,01%). De combinatie vmbo-(g)t (16,7%) en havo (10%) vormt een breed maar doelgericht adviesprofiel.

Grafiek

Grafiek laden...

Eindtoets Resultaten

Grafiek

Grafiek laden...

Toetsscores 2014-2015

ToetsBurgemeester Wessels BoerGemeente AmsterdamNederland
193.1199.71

Groep 8 Toetsen 2023-2024

Score
127

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Voor het volgen van de ontwikkeling van de leerlingen maken we in groep 1 en 2 gebruik van de nieuwe leerlijnen van ParnasSys. In de groepen 3 t/m 8 van methode gebonden toetsen. Daarnaast volgen we de ontwikkeling van de leerlingen, in de groepen 3 t/m 8, m.b.v. het Cito-systeem Leerling in Beeld. De resultaten worden geanalyseerd, ingevoerd in het leerlingvolgysteem ParnasSys en besproken in het team. Op basis daarvan worden er evt. aanpassingen gedaan in de aanpak en/of het aanbod gedaan. Op het gebied van begaafdheid maken we gebruik van SiDi PO. Op sociaal en emotioneel gebied volgen we de leerlingen m.b.v. KanVAS. Gedurende het schooljaar vinden er groeps- en leerlingbesprekingen plaats. Zowel op didactisch als op sociaal emotioneel gebied. Ouders worden tijdens rapportgesprekken en zo nodig gedurende tussentijdse voortgangsgesprekken geïnformeerd over de toetsresultaten en de voortgang in de ontwikkeling van hun kind. Indien nodig vindt er een gesprek met een ondersteuningsteam plaats met experts (van buitenaf). In leerjaar 7 krijgen de leerlingen een voorlopig advies voor hun kind t.a.v. het voortgezet onderwijs. Om ervoor zorg te dragen dat onze leerlingen de gewenste resultaten halen richten we ons, zoals beschreven in ons schooljaarplan, doorlopend op de ontwikkeling van ons onderwijs. In een aantal groepen is extra ondersteuning van een onderwijsassistent of leerkrachtondersteuner aanwezig om de leerlingen de gewenste ondersteuning te bieden. Daarnaast maken we in onze aanpak en aanbod onderscheid in ondersteuningsniveaus. Dit staat beschreven in onze borgingsdocumenten.

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

Grafiek

Grafiek laden...

Opvallend is het hoge percentage leerlingen dat boven advies presteert (37,8% vs. 25,3% landelijk). Slechts 8,9% zit onder advies, wat lager is dan het nationale gemiddelde (11,8%). Dit reflecteert mogelijk de kwaliteit van advisering en begeleiding zoals beschreven in het schoolprofiel.

Sociale ontwikkeling

Kinderen leren en ontwikkelen vaardigheden, die nodig zijn om in allerlei situaties op een goede manier met anderen om te gaan en bij te dragen aan de samenleving. Dit zijn vaardigheden zoals samenwerken, conflicten oplossen en zelfredzaamheid. Sociale vaardigheden dragen daarmee bij aan een positief en sociaal veilig klimaat op school, een meer pestvrije leeromgeving, het verbeteren van de leerprestaties en de ontwikkeling van burgerschap. Het welbevinden van onze leerlingen op school, de sfeer in de klas en in de school vinden wij als team heel erg belangrijk. Om een positieve bijdrage te leveren aan het pedagogisch klimaat en de sociaal- emotionele ontwikkeling van onze leerlingen maken we gebruik van de methodiek van het Kanjerinstituut. De BWB-school is een Kanjerschool. Jaarlijks wordt de bijbehorende werkwijze weer opgefrist. De Kanjertraining heeft als doel dat een kind positief over zichzelf en anderen leert denken. De pijlers waarop de Kanjertraining is gebouwd, zijn: We vertrouwen elkaar We helpen elkaar We werken samen We hebben plezier We doen mee We vinden het heel belangrijk dat ieder kind zich veilig en thuis voelt op onze school. Pas dan kan het zich goed ontwikkelen. Als school nemen we het pesten serieus, omdat ieder kind recht heeft op veiligheid. Ook ouders/verzorgers hebben recht op de veiligheid van hun kind. Pesten komt helaas overal en altijd voor. Wanneer een kind last heeft van pestgedrag lossen we het pestprobleem samen op; de pester, de gepeste, de ouders/verzorgers, de groep en de leerkrachten worden erbij betrokken.Bij vermeend pestgedrag verwachten we dat de ouders/verzorgers de leerkracht hierover inlichten. De leerkracht onderzoekt het probleem en gaat met alle betrokken partijen het pesten aanpakken. Hierbij worden de stappen gehanteerd die staan beschreven in het anti-pestprotocol. Hierbij hanteren wij het vastgestelde Kanjer beleidsplan en het anti- pestprotocol. Conflicten tussen kinderen onderling of tussen kind en leerkracht proberen we te vermijden. Indien er toch sprake is geweest van een conflict, dan stelt de leerkracht de ouders/verzorgers hiervan op de hoogte. Indien deze informatie alleen niet voldoende is, dan kan er een gesprek volgen met ouders/verzorgers en/of het kind. Samen worden er afspraken gemaakt en deze afspraken worden ook vastgelegd. Als het gaat om duidelijk grensoverschrijdend gedrag bij herhaling, dan kan de directie de ouders/verzorgers verzoeken om hun kind op te halen van school. Herhaalt dergelijk gedrag zich, dan kan de school overgaan tot schorsing (zie elders in deze schoolgids). LEES MINDER

besef van jezelf en de ander

zorg voor jezelf en de ander

veerkracht

Wat is de werkwijze van obs Burgemeester Wessels Boer voor sociale ontwikkeling?

De sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerlingen van obs Burgemeester Wessels Boer wordt gevolgd met het Kanjer Volg- en Adviessysteem (KANVAS). Jaarlijks wordt de veiligheidsbeleving van de kinderen gemeten. Vanaf groep 6 vullen de leerlingen een vragenlijst in. Samen met een vragenlijst voor leerkrachten en het sociogram ontstaat er een beeld van de leerlingen. Ouders kunnen gevraagd worden een oudervragenlijst in te vullen. Met alle gegevens kan samen een interventie worden bepaald. De ontwikkelingen worden gemonitord en besproken met de groepsleerkrachten en de intern begeleiders. De resultaten kunnen leiden tot interventies om een veilig pedagogisch klimaat binnen elke groep te vormen.

Welke registratievorm(en) gebruikt obs Burgemeester Wessels Boer om sociale opbrengsten in kaart te brengen?

Obs Burgemeester Wessels Boer gebruikt Kanvas om sociale opbrengsten in kaart te brengen.

Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt obs Burgemeester Wessels Boer?

Obs Burgemeester Wessels Boer gebruikt Kanjer trainingen voor sociaal-emotioneel leren.