
Schoolweging
De schoolweging van Koningin Beatrixschool Culemborg is 28,75 , met een spreiding van 7,01 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
Met 96.46% van de leerlingen dat het fundamentele niveau haalt, presteert de school beter dan zowel het landelijk gemiddelde (96.37%) als de inspectienorm (85%). Dit benadrukt een stevige basiskwaliteit voor taal en rekenen.
Grafiek
Grafiek laden...
Streefniveau
Het streefniveau van 48.99% ligt onder het landelijk vergelijkingspercentage (60.51%), maar net boven de inspectienorm van 48.6%. Dit suggereert dat de school, gezien haar leerlingenpopulatie, voldoet aan basisverwachtingen maar ruimte heeft voor verbetering in het bereiken van hogere referentieniveaus.
Grafiek
Grafiek laden...
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
De schooladviezen tonen een focus op theoretische leerwegen: 19.05% havo en 14.29% vwo-advies, tegenover regionale gemiddelden van 16.07% en 18.61%. Tegelijkertijd ligt het percentage praktijkgerichte adviezen (vmbo-b/k: 23.81%) duidelijk boven het regionale gemiddelde (18.73%). Deze diversiteit in uitstroom past bij een leerlingenpopulatie met uiteenlopende onderwijsbehoeften.
Grafiek
Grafiek laden...
Eindtoets Resultaten
Grafiek
Grafiek laden...
Toetsscores 2023-2024
Toets | Koningin Beatrixschool Culemborg | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
We houden zorgvuldig bij welke resultaten de kinderen behalen. Dat doen we dagelijks door de kinderen te observeren en het gemaakte werk na te kijken, te analyseren en te bespreken. Ook worden dictees en toetsen afgenomen na een afgerond geheel van een leerstofgebied. Meestal worden daarbij de methode gebonden toetsen gebruikt, met de daarbij behorende normeringen. Daarnaast hanteren we een leerlingvolgsysteem, waarbij landelijk genormeerde toetsen horen, de IEP toetsen. Een leerlingvolgsysteem, wij gebruiken ParnasSys, is een belangrijk hulpmiddel om de vorderingen van de leerlingen in beeld te brengen. Het moet gezien worden als een belangrijke aanvulling op de dagelijkse voortgangscontrole. Op systematische wijze worden de vorderingen van leerlingen in beeld gebracht. Voor de school is het een instrument voor de bewaking van de kwaliteit van het onderwijs. We gebruiken we in de onderbouw de module Leerlijnen om de observaties t.a.v. de ontwikkeling van de kinderen logisch en overzichtelijk in beeld te brengen. In de groepen 3 t/m 8 hebben we een leerlingvolgsysteem voor de vakken rekenen, spelling, technisch en begrijpend lezen (IEP module Hoofd). Bij leerlingvolgsystemen gaat het om het volgen van leerlingen en het regelmatig vaststellen van hun daadwerkelijke vooruitgang. We willen meten wat het verschil in niveau aan het begin en aan het einde van een bepaalde periode is. Het niveau is belangrijk, maar veel belangrijker is te weten of en in welke mate een leerling vooruit gaat (dus daadwerkelijk leert). Daarbij krijgen wij ook een vrij nauwkeurig beeld van de school als geheel. De resultaten worden gebruikt om het aanbod van de lesstof aan te passen aan het niveau van de kinderen. De uitkomsten zijn van invloed op het handelen van de leerkrachten. Op het gebied van de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen worden gegevens, verkregen van leerkrachten én leerlingen zelf, verzameld in de IEP module Hart. Alle gegevens worden in computerbestanden en leerlingendossiers opgeslagen. De resultaten worden uiteraard besproken met kind en ouders. Na iedere Methode Onafhankelijke Toets (IEP)-periode volgt een schoolbrede diepteanalyse. Aan de hand van deze diepteanalyse wordt gekeken welke interventies nodig zijn om de opbrengsten te verhogen. Dit kan zijn door veranderingen in de aanpak in de klas of school. De inspectie heeft de verklaringen behorende bij de EindToets en de diepte-analyses bestudeerd en te kennen gegeven vertrouwen te hebben in de schoolbrede aanpak van onze school.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Grafiek
Grafiek laden...
Met slechts 8% van de leerlingen die onder advies presteren (landelijk: 11.81%), toont de school accurate advisering. Het hoge percentage leerlingen dat op advies functioneert (64%) sluit aan bij de beschreven intensieve monitoring en leerlingvolgsystemen in het schoolondersteuningsplan.
Sociale ontwikkeling
De Koningin Beatrixschool wil kinderen stimuleren om later actief aan de democratische samenleving deel te laten nemen. Daar heb je kennis en vaardigheden voor nodig, zoals respectvol met elkaar omgaan en respectvol discussiëren. Bovendien vindt de school het van belang dat kinderen leren handelen vanuit met elkaar gedeelde normen en waarden. Vanuit dit oogpunt op burgerschapsvorming werkt de school o.a. samen met het Thomashuis Culemborg, een huis waar mensen met een verstandelijke beperking wonen. Zowel in de bovenbouw als in de onderbouw worden er activiteiten georganiseerd, waarin indien mogelijk bewoners van het Thomashuis Culemborg participeren. Dit heeft ertoe geleid dat kinderen een open en positieve houding hebben tegenover de gehandicapten. We willen dat onze leerlingen burgers worden die betrokken zijn in en bij de samenleving, waar ze deel van uit maken. Normen en waarden zijn daarbij van groot belang. Zaken die we samen ondernemen zijn o.a.: - Schoolomgeving schoonhouden - Vieringen (Kerst, Pasen, Sinterklaas) - Handarbeid (en grote kunst tentoonstellingen) - Spelletjes - Talentmiddagen - Uitjes, o.a. bezoek aan de Plantage, de kinderboerderij, zorgboerderij De Witte Schuur en dagbesteding Het Gevlekte Schaap. LEES MINDER
Samenwerken met omgeving
Samenwerken in de school
Samen verantwoordelijk
Wat is de werkwijze van CBS Koningin Beatrixschool voor sociale ontwikkeling?
CBS Koningin Beatrixschool legt de nadruk op de rol van de hele groep bij het voorkomen van pesten. Bij pesten of andere groepsproblemen wordt de steungroepaanpak ingezet. Daarnaast wordt Kwink gebruikt, met een 'Kwink van de Week' om de sfeer in de groep te bevorderen en sociaal-emotionele vaardigheden te oefenen. De school onderzoekt jaarlijks de veiligheid bij de leerlingen en tweejaarlijks bij ouders en teamleden via enquêtes van Vensters PO, waarvan de resultaten worden gepubliceerd en besproken met de MR.
Welke registratievorm(en) gebruikt CBS Koningin Beatrixschool om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
CBS Koningin Beatrixschool gebruikt enquêtes uit Vensters PO, sociogrammen in elke groep en het IEP onderdeel 'Hart' om sociale opbrengsten in kaart te brengen.