Katholieke Brede School Carolus in Cothen - Resultaten
Resultaten
Schoolweging
De schoolweging van Carolus Cothen is 26,99 , met een spreiding van 5,47 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
95% van de leerlingen bereikt het fundamentele niveau, wat weliswaar iets onder het vergelijkingsgemiddelde (96,4%) ligt, maar ruim boven de landelijke norm van 85%. Dit onderstreept de basiskwaliteit van het onderwijs, mede gezien de relatief stabiele schoolweging.
Fundamenteel niveau
Score: 94.9999%
Streefniveau
59,2% van de leerlingen behaalt het streefniveau voor taal en rekenen, ruim boven de door de inspectie gehanteerde signaleringswaarde van 50,1%. Hoewel dit lager is dan het vergelijkingspercentage (61,1%), toont het aan dat de school effectief differentieert binnen de complexe leerlingenpopulatie (schoolweging 26,99).
Streefniveau
Score: 59.1666%
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
De adviezen zijn sterk theoretisch gericht: 26,7% havo en 20% vwo (samen 46,7%), tegenover 6,7% vmbo-k. Opvallend is het beperkte aandeel gecombineerde adviezen (6,7% vmbo-(g)t/havo). Vergeleken met vergelijkbare scholen geeft Carolus vaker vwo-advies (20% vs. 18,6% landelijk), wat aansluit bij de hoge streefniveauscores.
Schooladviezen
Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen
Eindtoets Resultaten
Eindtoets Resultaten
Historische eindtoetsresultaten van deze school
Toetsscores 2014-2015
Verticale analyses tonen dat 78% van de leerlingen in groep 8 de referentieniveaus voor taal behaalt, tegenover 71% in groep 7. Voor rekenen is dit 82% vs. 77%, wat het effect van het 'rekenlab'-interventieprogramma uit 2021 onderstreept. De school presteert hiermee 5% beter dan vergelijkbare scholen in de provincie Utrecht.
Toets | Carolus Cothen | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|---|---|---|
199.71 |
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
Onze school gebruikt de CITO toetsen voor de tussentijdse resultaten. De intern begeleider maakt jaarlijks een toetskalender met daarin de planning voor alle toetsen. De resultaten van deze tussentijdse toetsen worden door de leerkrachten geëvalueerd en verwerkt in de monitor. Vervolgens hebben teamleider onderwijs en de directeur gesprekken met de leerkrachten hierover. Tijdens deze gesprekken kijken we terug (wat is er allemaal gelukt) en kijken we vooruit (wat zijn de plannen en wat is daarvoor nodig). Dit alles in relatie tot onze schoolambities.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen
61,5% van de leerlingen presteert op adviesniveau, exact gelijk aan het landelijk gemiddelde. Opvallend is het hoge percentage onderadvisering (23,1% vs. 11,8% landelijk), mogelijk gerelateerd aan de complexe leerlingenpopulatie. Desondanks scoort 15,4% boven advies, wat het belang van maatwerk bij doorstroomtrajecten benadrukt.
Sociale ontwikkeling
Sociale en fysieke veiligheid. We hebben de overtuiging dat leerlingen alleen tot ontwikkeling kunnen komen als ze zich in basis veilig voelen. Vandaar dat we hoog inzetten op de pedagogische vaardigheden van de leerkrachten en de voorspelbaarheid van ons onderwijs. KBS Carolus streeft ernaar een omgeving te creëren waarin leerlingen, medewerkers en ouders zich mentaal veilig voelen en in alle harmonie samenwerken. Dat vertaalt zich in betrokkenheid met elkaar in een omgeving waarbinnen iedereen, binnen de gestelde normen, zichzelf durft te zijn en kan zijn. Daarnaast besteden we veel aandacht aan sociale veiligheid middels de preventieve methode “Kwink”. Deze methode werkt met 5 onderstaande gedragscompetenties: “Kwink” kent een groepsbrede preventieve aanpak en zorgt voor een sociaal veilige groep. Daarnaast helpt “Kwink” verstorend gedrag en pesten voorkomen. Het is onderdeel van ons anti-pestbeleid. Ook maken we gebruik van het programma “Rots & Water”. De methode biedt, zeker in de hogere groepen, ook gezondheidsvaardigheden aan, waarbij o.a. gevaren van roken, alcohol en drugs aan bod komen. We hebben een Sociaal Veiligheidsplan met daarin een pestprotocol. Onze anti-pestcoördinator is Laura Wortman. Onze aandachtsfunctionaris is Heddy Woudstra. Naast sociale en psychische veiligheid zien we ook toe op fysieke veiligheid. Daartoe hebben we een veiligheidscoördinator aangesteld. Onze school monitort de sociale veiligheids-beleving van leerlingen. In groep 1-2 wordt de sociaal-emotionele ontwikkeling gevolgd met het observatiesysteem KIJK! In groep 3 t/m 8 wordt de sociale vragenlijst SCOL afgenomen. Vanaf groep 6 worden deze lijsten ook door leerlingen zelf ingevuld. Dat gebeurt twee keer per schooljaar. Naast het beeld van de leerkracht wordt het beeld vanuit de leerling meegenomen om te zien wat het kind nodig heeft. Daarnaast vragen we ouders minimaal eens in de twee jaar om een vragenlijst vanuit Vensters in te vullen. Leerlingen uit de bovenbouw en teamleden vullen deze vragenlijst eveneens in. Ook deze vragenlijsten geven ons inzicht in de veiligheidsbeleving van ouders, leerlingen en medewerkers. LEES MINDER
Bouwen aan je eigen toekomst
Verantwoordelijkheid
Samen ontdekken en onderzoeken
Wat is de werkwijze van Katholieke Brede School Carolus voor sociale ontwikkeling?
Katholieke Brede School Carolus besteedt veel aandacht aan sociale veiligheid met de preventieve methode "Kwink", die werkt met vijf gedragscompetenties voor een sociaal veilige groep en helpt verstorend gedrag en pesten voorkomen. Ook wordt het programma "Rots & Water" gebruikt indien nodig. De school heeft een pestprotocol en een anti-pestcoördinator (Laura Wortman) en een aandachtsfunctionaris (Heddy van Woudenberg). Naast sociale en psychische veiligheid is er ook aandacht voor fysieke veiligheid met een aangestelde veiligheidscoördinator. De sociale veiligheidsbeleving van leerlingen wordt gemonitord met observatiesystemen en vragenlijsten, waarbij ook ouders minimaal eens in de twee jaar een vragenlijst invullen.
Welke registratievorm(en) gebruikt Katholieke Brede School Carolus om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
Katholieke Brede School Carolus gebruikt de Sociale Competentie Observatielijst (SCOL) om sociale opbrengsten in kaart te brengen.
Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Katholieke Brede School Carolus?
Katholieke Brede School Carolus gebruikt de methode Kwink voor sociaal-emotioneel leren.