
Schoolweging
De schoolweging van Nutsbasisschool Dirk van Veen is 21,75 , met een spreiding van 4,54 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
Met 99,39% score op het fundamenteel niveau overtreft de school de inspectienorm (85%) aanzienlijk. Dit resultaat is 0,95% hoger dan het vergelijkingsgemiddelde en reflecteert de effectieve basisondersteuning, zoals beschreven in het zorgplan.
Grafiek
Grafiek laden...
Streefniveau
De school behaalt met 85,25% ruimschoots het door de inspectie gestelde streefniveau (signaleringswaarde 65%). Dit is 11,3% hoger dan het regionaal gemiddelde, wat past bij het hoge percentage vwo-adviezen. De focus op maatwerk en 'ontwikkelingsgericht leren' uit het schoolplan komt hier duidelijk naar voren.
Grafiek
Grafiek laden...
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
De adviezen tonen een sterke focus op theoretische leerwegen: 40,82% vwo en 28,57% havo/vwo-advies, tegenover 18,61% en 10,93% bij vergelijkbare scholen. Het lage percentage praktijkonderwijs (2,04% vs. 1,01% regio) sluit aan bij de hoge referentieniveaus. De combinatie van doorstroomtoetsresultaten en brede ontwikkelbeoordeling zorgt voor deze gedifferentieerde uitstroom.
Grafiek
Grafiek laden...
Eindtoets Resultaten
Grafiek
Grafiek laden...
Toetsscores 2023-2024
Toets | Nutsbasisschool Dirk van Veen | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|---|---|---|
LIB | 176.17 | 175.23 | 181.6 |
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
Het volgen van de ontwikkeling Onze school houdt de ontwikkeling van de leerlingen bij met behulp van methode gebonden toetsen, observatielijsten en methode-onafhankelijke toetsen (Cito Leerling in Beeld, 2 x per schooljaar in februari en juni). De methode-onafhankelijke toetsen worden afgenomen conform de opgestelde zorgkalender en toets protocol. Na invoer van de toetsuitslagen worden deze besproken door de intern begeleider met de leerkrachten van een groep (groepsbespreking). Vanuit vastgestelde normen wordt de ontwikkeling van uw kind geanalyseerd en bepaald of en welke interventies er nodig zijn. Soms heeft uw kind (tijdelijk) behoefte aan extra ondersteuning op een bepaald vakgebied. Dit wordt besproken in een aparte leerlingbespreking. De resultaten van de leerlingen op de Cito-toetsen worden toegevoegd aan het rapport en met de ouders besproken tijdens de rapportbespreking.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Grafiek
Grafiek laden...
Opvallend is het lage percentage onderadvisering: slechts 1,75% tegenover 11,81% landelijk. Maar liefst 77,19% presteert op adviesniveau, wat de nauwkeurigheid van het adviesproces onderstreept. De 21,05% die boven advies presteert, illustreert de doorlopende ontwikkelkansen die de school biedt, zoals beschreven in het talentbeleid.
Sociale ontwikkeling
“Betrouwbaar en zorgzaam onderwijs met een glimlach” De Dirk van Veen biedt als IKC “Dirk & Ko” een veilige en vertrouwde omgeving. Wij zien onze school als een open leer- en ontwikkelingsgemeenschap waar kinderen, leerkrachten, pedagogisch medewerkers en ouders met plezier komen en waarin een ieder zichzelf kan en mag zijn. Er heerst een fijne en warme sfeer die het resultaat is van een goede wisselwerking en een open communicatie tussen leerlingen, leerkrachten en ouders. Goed onderwijs vraagt immers aandacht voor elkaar. Gezamenlijk dragen we de verantwoordelijkheid voor de resultaten en het welbevinden van onze kinderen en blijven we zoeken naar mogelijkheden om talenten verder te ontwikkelen. We vinden het belangrijk, dat er ruimte is om succeservaringen op te doen. Daar hoort bij dat we blijven leren, vragen stellen en hulp en ondersteuning inschakelen wanneer dat nodig is. Het is belangrijk dat kinderen zich sociaal emotioneel kunnen ontwikkelen, dit is een proces waarmee we fundamentele levensvaardigheden verwerven zodat we onszelf, onze vriendschappen en ons werk effectief en moreel verantwoord kunnen vormgeven. Gelukkig kunnen kinderen dit op onze school oefenen en leren. Belangrijk voor nu en ook voor later, zodat ze “gelukkig uit kunnen vliegen” naar de toekomst. De Dirk van Veen beschouwt een goed pedagogisch klimaat als de belangrijkste voorwaarde om tot optimale ontwikkeling te kunnen komen. Het pedagogisch klimaat omvat alle omgevingsfactoren die bijdragen aan het welbevinden van het kind, waardoor een kind zich verder kan ontwikkelen. Hierbij gaat het om factoren die al aanwezig zijn, maar ook om factoren die een leerkracht weloverwogen creëert. Als school besteden we dan ook veel aandacht aan de volgende zaken, waarin het team een voorbeeldfunctie heeft: het in gedrag en taalgebruik tonen en bevorderen van respect het ondersteunen van het zelfvertrouwen van leerlingen een ieder mag zijn wie hij of zij is en krijgt ruimte om zijn/haar talenten te ontplooien het met de groep bespreken en naleven van omgangsregels het zorgen voor structuur in de groep het stimuleren van de zelfstandigheid en de eigen verantwoordelijkheid van de leerlingen het scheppen van een veilig, uitdagend, ondersteunend en structurerend klimaat het zorgen voor een ordelijke, leerrijke uitdagende en functionele leeromgeving Wij zijn trots op onze school waarin kinderen en medewerkers vanuit geborgenheid groeien in eigenwaarde en zelfvertrouwen. Wij vinden het belangrijk dat leerlingen zichzelf leren kennen en dat ze waardevolle verbindingen aangaan met anderen in hun omgeving. Vandaar dat we in ons onderwijs ook aandacht besteden aan burgerschapsvorming. LEES MINDER
Vertrouwen
Positiviteit
Respect
Wat is de werkwijze van Nutsbasisschool Dirk van Veen voor sociale ontwikkeling?
Nutsbasisschool Dirk van Veen heeft een leerlijn Sociaal Emotioneel Leren (SEL) waarin expliciet aandacht wordt besteed aan de sociaal emotionele ontwikkeling van leerlingen. De school maakt gebruik van een schooleigen leerlijn met doelen, leerlijnen, monitoring en borging uitgewerkt in het beleidsplan Sociaal Emotioneel leren. Er wordt onder andere gebruik gemaakt van de Gelukskoffer, Zereen, Kanjer trainingen en Breinhelden. Het leerteam SEL is verantwoordelijk voor het actueel houden van de leerlijn en het aanbod. Binnen het team is er expertise van een Gelukscoach, een Kanjercoach, een specialist Kind-School-Scheiding, de vertrouwenspersoon en de Intern Begeleider.
Welke registratievorm(en) gebruikt Nutsbasisschool Dirk van Veen om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
Nutsbasisschool Dirk van Veen gebruikt Kijk! en Kindbegrip om sociale opbrengsten in kaart te brengen.
Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Nutsbasisschool Dirk van Veen?
Nutsbasisschool Dirk van Veen gebruikt Kanjer trainingen en de Gelukskoffer voor sociaal-emotioneel leren.