Rooms Katholieke Basisschool Het Spick in Beesel - Resultaten

Resultaten
Schoolweging
De schoolweging van Het Spick is 29,02 , met een spreiding van 5,96 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
Met 93,9% behaalt bijna alle leerlingen het fundamenteel niveau, ruim boven de inspectienorm van 85%. Dit resultaat overstijgt zelfs het gemiddelde van vergelijkbare scholen (95,9%), wat duidt op effectieve basisondersteuning voor taal en rekenen.
Fundamenteel niveau
Score: 93.8775%
Streefniveau
47,6% van de leerlingen behaalt het streefniveau, exact gelijk aan de door de inspectie vastgestelde signaleringswaarde van 47,1%. Dit geeft aan dat de school ondanks de complexe leerlingenpopulatie (schoolweging 29,02) voldoet aan de basisverwachtingen, hoewel het percentage 10% lager ligt dan bij vergelijkbare scholen (57,8%).
Streefniveau
Score: 47.619%
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
De adviezen tonen een tweedeling: 40% vmbo-tl en 27% havo vormen de grootste groepen. Opvallend is het relatief hoge percentage praktijkonderwijsadviezen (20% vmbo-k/-(g)t combinaties) versus 5,6% regionaal. Het vwo-advies (13,3%) blijft wel achter bij landelijke trends (18,6%), mogelijk gerelateerd aan de schoolweging.
Schooladviezen
Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen
Eindtoets Resultaten
Eindtoets Resultaten
Historische eindtoetsresultaten van deze school
Toetsscores 2023-2024
Verticale analyses tonen stagnatie: groep 8 scoort slechts 1,2% hoger dan groep 7 op taalvaardigheid. Dit onderstreept de noodzaak van het nieuwe 'taalatelier' dat in 2023 werd geïntroduceerd.
Toets | Het Spick | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|---|---|---|
LIB | 172.06 | 170.07 | 175.23 |
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
De leerkracht volgt de ontwikkeling van het kind door middel van observaties, methodegebonden toetsen (deze toetsen horen bij de methodes die we gebruiken) en methode-onafhankelijke toetsen (CITO). Alle gegevens worden overzichtelijke geregistreerd in Parnassys, ons leerlingvolgsysteem. In groep 1-2 worden de observaties en activiteiten gevolgd in de digitale HOREB (Handelingsgericht Observeren, Registreren en Evalueren binnen Basisontwikkeling). Het aanbod dat het kind krijgt is afgestemd op de gegevens die we verkrijgen uit bovenstaande meetinstrumenten. Methodegeboden toetsen: - De kinderen worden bij spelling en rekenen 'voorgetoetst'. Dit betekent dat zij de toets van een blok maken en vervolgens samen met de leerkracht bespreken wat al beheerst is. Op basis daarvan wordt het aanbod voor het desbetreffende blok aangepast aan de vraag van het kind. Op het einde van een blok wordt er weer een toets afgenomen om de groei in beeld te brengen. Deze groei wordt ook weer samen met het kind vastgesteld. - Door het werken in units kunnen kinderen gemakkelijk aansluiten bij de instructies die voor hen van toepassing zijn. Het is mogelijk om structureel of bijvoorbeeld per blok of onderdeel aan te sluiten bij instructies van andere leerjaren. - Het is mogelijk dat een kind op onderdelen een versnelde of een vertraagde ontwikkeling doormaakt. Methode-onafhankelijke toetsen (CITO): - Halverwege en einde schooljaar worden de methode-onafhankelijk toetsen afgenomen. De resultaten worden op leerling-, groeps, en schoolniveau geanalyseerd en bijgesteld. Het aanbod voor de komende periode wordt afgestemd op de behaalde resultaten, gecombineerd met de methode gebonden toetsen en de observatiegegevens. Sommige leerlingen hebben specifieke ondersteuningsbehoeften. Het is dan goed om nog diepgaander te analyseren welke aanpak het kind nodig heeft en hoe we die het beste kunnen realiseren. Dit gebeurt altijd samen met ouders. Zijn zijn de expert van hun eigen kind. In samenwerking worden de beelden van ouders, school en mogelijk externe professionals samengevoegd om zo te komen tot een plan van aanpak. Onderwijs vergt een constante aandacht voor taakwerkhouding, sociaal- emotioneel gedrag en (leer)prestaties. Kinderen verschillen onderling bij de start van de basisschool in ontwikkelingsniveau, ontplooiingskansen en in wat optimaal in aanleg aanwezig is. De school kan pas tevreden zijn als wat haalbaar is bij elk individueel kind zo dicht mogelijk benaderd wordt.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen
57,1% van de leerlingen presteert boven hun advies – meer dan dubbel zo hoog als het landelijk gemiddelde (25,3%). Geen enkele leerling zit onder advies (vs. 11,8% nationaal). Deze resultaten benadrukken de zorgvuldige advisering en mogelijk onderadvisering vanuit de school.