
Schoolweging
De schoolweging van De Diamant Baarlo is 29,08 , met een spreiding van 5,99 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
Met 95.69% score voor het fundamenteel niveau overtreft de school ruimschoots de landelijke norm van 85%. De consistent hoge resultaten benadrukken de kwaliteitsaanpak voor taal en rekenen.
Grafiek
Grafiek laden...
Streefniveau
49.99% van de leerlingen behaalt het streefniveau, ruim boven de door de inspectie gehanteerde signaleringswaarde van 48.6%. Dit wijst op effectieve borging van basisvaardigheden, ondanks een complexe leerlingenpopulatie.
Grafiek
Grafiek laden...
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
De adviezen tonen een tweedeling: 60.6% vmbo-niveaus (boven regio-gemiddelde van 55.6%) tegenover 33.3% havo/vwo (iets onder landelijk gemiddelde). Opvallend is het hoge percentage vmbo-(g)t-adviezen (27.27% vs. 16.45% bij vergelijkbare scholen), wat past bij de sterke focus op doorstroom naar middelbaar beroepsonderwijs.
Grafiek
Grafiek laden...
Eindtoets Resultaten
Grafiek
Grafiek laden...
Toetsscores 2014-2015
Toets | De Diamant Baarlo | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|---|---|---|
199.71 |
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
Om na te gaan welke ontwikkeling leerlingen doormaken, neemt elke school regelmatig tussentijdse toetsen af. Naast de methodegebonden toetsen zijn er ook toetsen die onafhankelijk de kennis en vaardigheid van leerlingen in een betreffend vak in kaart brengen. De leerkracht is coach en begeleidt kinderen in het ontwikkelingsproces. Centraal staat het welbevinden van de leerling en/of de groep. De leerkracht stemt zijn acties daarop af. Daarbij is het belangrijk om de specifieke onderwijsbehoeftes in beeld te krijgen. We gebruiken daarvoor onze dagelijkse observaties en signaleringsinstrumenten op sociaal-emotioneel (Kind in Beeld) en cognitief gebied (Leerling in Beeld). De leerkracht heeft kennis van de wijze waarop het zorgbeleid wordt uitgevoerd en hanteert methodieken die op schoolniveau zijn afgesproken. Enerzijds om een doorgaande lijn te bevorderen, anderzijds om preventief te werk te kunnen gaan. De leerkracht is in staat de gegevens vanuit onze leerlingvolgsystemen te verzamelen, te analyseren en te vertalen naar lesstof programma's. De leerling kan rekenen op hulp wanneer signalen van zorg zich voordoen. De didactische opbrengsten zijn aan het einde van de schoolloopbaan voldoende. Kinderen krijgen een passend advies voor hun vervolg onderwijs.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Grafiek
Grafiek laden...
19.51% van de leerlingen presteert onder advies (significant hoger dan 11.81% landelijk), mogelijk gerelateerd aan de schoolweging van 29.08. Positief is dat 17.07% boven advies presteert, wat het adaptieve onderwijsbeleid onderstreept.
Sociale ontwikkeling
Op De Diamant leren en ontwikkelen kinderen competenties die nodig zijn om in allerlei situaties op een goede manier met anderen om te gaan en bij te dragen aan de samenleving. Dit zijn vaardigheden zoals samenwerken, conflicten oplossen en zelfredzaamheid. Sociale competenties dragen daarmee bij aan een positief en sociaal veilig klimaat op school, het verbeteren van de leerprestaties en de ontwikkeling van burgerschap. We creëren een gemeenschap waar kinderen, professionals en ouders samen leren, samen leven en samen werken. Een gemeenschap waarin we leren wat het betekent om verantwoordelijkheid te dragen en onderdeel te zijn van een groter geheel. Een gemeenschap waar maatwerk de standaard is. Dat betekent dat we minder belang hechten aan regels en protocollen, en dat we vanuit de bedoeling van ons pedagogisch en didactisch fundament handelen. Wij hechten een groot belang aan het bieden van gelijke kansen en dat kan betekenen dat we kinderen ongelijk behandelen. LEES MINDER
Ik mag het verschil maken
Ik mag er zijn
Ik mag groeien en bloeien
Wat is de werkwijze van Basisschool De Diamant voor sociale ontwikkeling?
Het pedagogisch fundament van De Diamant vormt de basis. Leerkrachten creëren een optimaal pedagogisch klimaat, waarbij de kinderen zelf een grote rol spelen en verantwoordelijkheid dragen. Kinderen krijgen vrijheid waar ze verantwoordelijkheid over kunnen nemen binnen de leefgemeenschap van De Diamant. De brede ontwikkeling van kinderen is belangrijk; ze komen tot ontwikkeling als ze lekker in hun vel zitten en succeservaringen opdoen. Kinderen worden geholpen hun leervragen te formuleren, waardoor ze meer eigenaar worden van hun leerproces en bewegen in een stimulerende leeromgeving. Het welbevinden van de leerling en/of de groep staat centraal en de leerkracht stemt zijn acties hierop af.
Welke registratievorm(en) gebruikt Basisschool De Diamant om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
Basisschool De Diamant gebruikt Zien en Vensters om sociale opbrengsten in kaart te brengen.