PCBO De Fakkel in Apeldoorn - Resultaten
Resultaten
Schoolweging
De schoolweging van De Fakkel Apeldoorn is 30,61 , met een spreiding van 6,40 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
95,2% van de leerlingen scoort op het fundamentele niveau, zowel boven de landelijke norm (85%) als het gemiddelde van vergelijkbare scholen (95,9%). Dit onderstreept een solide basiskwaliteit.
Fundamenteel niveau
Score: 95.238%
Streefniveau
55,4% van de leerlingen behaalt het streefniveau voor taal en rekenen. Dit ligt ruim boven de eigen signaleringswaarde van 47,1%, maar blijft achter bij vergelijkbare scholen (57,8%). De school benut hiermee 117% van haar streefcapaciteit.
Streefniveau
Score: 54.5787%
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
De adviezen tonen een tweeledig beeld: 27,4% krijgt een gecombineerd vmbo-(g)t/havo/vwo-advies (vs. 39,7% regio), terwijl 25,9% een basis/kader-advies ontvangt (iets boven regionaal gemiddelde). Opvallend is het relatief hoge percentage vwo-adviezen (14,8% vs. 18,6% vergelijkbaar).
Schooladviezen
Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen
Eindtoets Resultaten
Eindtoets Resultaten
Historische eindtoetsresultaten van deze school
Toetsscores 2023-2024
Verticale analyse toont een leerwinst van 4,1% voor begrijpend lezen tussen groep 7 en 8. Voor rekenen-wiskunde is deze winst 3,9%, wat het effect van het maatwerkaanbod voor kernvakken onderstreept.
Toets | De Fakkel Apeldoorn | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
In de groepen 1, 2 en 3 ligt de nadruk op betekenisvol en themagericht onderwijs. We werken op school met de leerlijnen uit Parnassys voor groep 1 en 2. De resultaten zijn op het niveau van wat er van de leerlingpopulatie mag worden verwacht. Nieuwe elementen worden aan het onderwijs toegevoegd, zoals doelgericht leren, samenwerken en de executieve functies (het sturen van handelen en gedrag). Met de invoering van Passend Onderwijs is het afstemmen van de instructie en verwerking op het niveau van de leerlingen nog belangrijker geworden. We werken op school met het leerlingvolgsysteem IEP voor groep 3-8. In dit systeem worden kinderen ieder jaar getoetst om zo hun vorderingen goed te kunnen volgen. U wordt via het rapport op de hoogte gesteld van de uitkomsten. Alleen als de uitslag samen met andere gegevens, duidelijk een reden tot zorg geven, worden ouders door de groepsleerkracht op korte termijn op de hoogte gesteld van deze zorg. We gebruiken de IEP eindtoets primair onderwijs. Wanneer deze toets wordt afgenomen, staat in de jaarkalender. De uitslag van de IEP eindtoets in groep 8 wordt zo spoedig mogelijk meegegeven. Wanneer de uitslag een hoger advies dan het schooladvies laat zien wordt er door de leerkracht van groep 8 contact met u gezocht voor een eventuele heroverweging. Op De Fakkel hechten wij naast de prestaties veel waarde aan de houding van uw kind. Dit is zichtbaar in het gedeelte sociale vaardigheden en werkhouding.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen
36,4% van de leerlingen presteert boven advies (vs. 25,3% landelijk), terwijl slechts 11,4% onder advies presteert (vergelijk 11,8%). Dit wijst op zorgvuldige advisering en doorlopende begeleiding, zoals beschreven in het ondersteuningsprofiel.
Sociale ontwikkeling
We zijn op onze school in 2010 gestart met de Kanjertraining en zijn inmiddels Kanjerschool. We hebben ervoor gekozen om alle teamleden van onze school te scholen. De Kanjertraining is bedoeld om de sfeer in de klas goed te houden (preventief), of te verbeteren (curatief). We streven de volgende doelen na: Het bevorderen van vertrouwen en veiligheid in de klas; Het versterken van de sociale vaardigheden bij leerlingen; Beheersing van verschillende oplossingsstrategieën bij pesten en andere conflicten; Bewustwording van de eigenheid bij leerlingen; Leren om verantwoordelijkheid te nemen; Het bevorderen van actief burgerschap en sociale integratie. LEES MINDER
Wij vertrouwen elkaar
Wij helpen elkaar
Niemand speelt de baas
Wat is de werkwijze van PCBO De Fakkel voor sociale ontwikkeling?
PCBO De Fakkel gebruikt het leerlingvolgsysteem IEP Hart & Handen om de sociaal-emotionele ontwikkeling te volgen. Bij opvallende resultaten worden deze besproken met de leerkracht, leerling en/of ouders om te bepalen hoe het probleem het beste aangepakt kan worden. Signalen van leerkrachten, leerlingen en ouders zijn hierbij belangrijk. Een goede samenwerking met ouders is de basis van een goede aanpak.
Welke registratievorm(en) gebruikt PCBO De Fakkel om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
PCBO De Fakkel gebruikt de Sociaal Emotionele Vragenlijst om sociale opbrengsten in kaart te brengen.
Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt PCBO De Fakkel?
PCBO De Fakkel gebruikt Kanjer trainingen als methode voor sociaal-emotioneel leren.