
De resultaten van IKC de Boomgaard in Amsterdam
Current section: resultatenResultaten en cijfers
Op deze pagina vind je alle resultaten en cijfers van IKC de Boomgaard, waaronder schoolweging, referentieniveaus, schooladviezen, eindtoets resultaten en meer. Deze gegevens geven een goed beeld van de prestaties en ontwikkeling van de leerlingen.
Schoolweging van IKC de Boomgaard
De schoolweging van De Boomgaard Amsterdam is 24,36 , met een spreiding van 6,43 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Hoe goed past IKC de Boomgaard bij jullie?
Ontdek hoe goed IKC de Boomgaard bij jullie past. Doe de schoolkeuzehulp om erachter te komen welke basisschool het beste bij jullie past. Klik hier voor meer informatie.
Ontgrendel het volledige rapport
Fundamenteel niveau
Met 98,9% score voor het fundamenteel niveau overtreft de school ruimschoots de landelijke norm van 85%. Deze score is 1,5% hoger dan het gemiddelde van vergelijkbare scholen, wat aantoont dat vrijwel alle leerlingen de basisvaardigheden succesvol verwerven.
Grafiek
Grafiek laden...
Streefniveau
80,9% van de leerlingen beheerst het streefniveau voor taal en rekenen, ruim boven de door de inspectie gehanteerde signaleringswaarde van 56,2%. Dit resultaat ligt 14% hoger dan bij vergelijkbare scholen, wat de effectiviteit van het gepersonaliseerde onderwijsbeleid onderstreept.
Grafiek
Grafiek laden...
Welk schooladvies kregen de leerlingen van IKC de Boomgaard?
De adviezen tonen een sterk theoretisch profiel: 24,4% vwo-advies en 26,7% havo/vwo-advies, samen goed voor 51,1% van de leerlingen. Dit is aanzienlijk hoger dan regio-cijfers (19,2% vwo en 10,9% havo/vwo). Praktijkgerichte adviezen (vmbo-b/k) blijven met 4,4% juist onder het landelijk gemiddelde (5,5%), wat past bij het hoge opleidingsniveau van de omliggende wijk.
Grafiek
Grafiek laden...
Eindtoets Resultaten
Grafiek
Grafiek laden...
Toetsscores 2023-2024
Toets | De Boomgaard Amsterdam | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|---|---|---|
LIB | 183.42 | 175.51 | 175.23 |
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
Leervorderingen worden nauwgezet bijgehouden. Resultaten van toetsen uit onze methodes worden geregistreerd in Parnassys, onze digitale leerlingvolgsysteem. Daarnaast kennen we de niet-methodegebonden toetsen en de Cito-toetsen. Met deze toetsen kunnen we de prestaties van onze leerlingen vergelijken met andere leerlingen uit het land. Ook deze worden opgeslagen in ParnasSys. Met behulp van de Cito-toetsen worden de resultaten van het kind met de landelijke norm vergeleken. Belangrijk voor de interpretatie is, of de vaardigheden en de kennis van het kind een stijgende lijn vertonen. Dit heeft een signaleringsfunctie voor de leerprestaties van het kind. Het kan samen met de observaties van de leerkracht aanleiding zijn om het kind in de komende periode extra te gaan observeren, begeleiden, extra oefen- of verrijkingsstof aan de bieden of om een nader onderzoek in te stellen. Het kan ook een signaal voor de leerkracht zijn dat de lesstof nog niet beheerst is en hij/zij het anders moet uitleggen of nog eens moet herhalen. Of het kan juist een signaal zijn dat de stof te gemakkelijk is en dat het kind extra uitdaging en verdieping nodig heeft.
Zitten de oud-leerlingen van IKC de Boomgaard in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Grafiek
Grafiek laden...
Opvallend is dat 44,9% van de leerlingen boven hun schooladvies presteert (vs. 25,3% landelijk), terwijl slechts 10,2% onder advies scoort. Deze cijfers benadrukken de terughoudendheid in advisering en effectieve doorstroombegeleiding, zoals beschreven in het schoolondersteuningsplan.
Sociale ontwikkeling
Om de sociaal-emotionele ontwikkeling te volgen maken wij gebruik van het systeem ‘Leerling in Beeld’ (LiB). De leerkrachten brengen het sociaal-emotioneel functioneren van de leerlingen systematisch in kaart. LiB geeft inzicht in de eventuele ondersteuningsvragen op het gebied van het sociaal-emotioneel functioneren en helpt de leerkracht om het gedrag van het kind beter te begrijpen. Indien nodig kunnen leerkracht en leerling aan de slag gaan met de concrete handelingssuggesties die het systeem biedt, hierbij kan de leerkracht de eventuele sterke kanten van een kind benutten, want ook hierin geeft LiB inzicht. Zo wordt de sociaal-emotionele ontwikkeling bevorderd. Voor de kleuters gebruiken we het Kind Volgmodel. Dit systeem brengt de basiskenmerken betrokkenheid en welbevinden per kind in beeld. Tevens starten we het schooljaar met de ‘gouden weken’. In deze weken is de leerkracht op een intensieve manier met de kinderen bezig door middel van verhalen, kleine spelletjes, energizers om een goede sfeer te creëren die de basis vormt voor de rest van het jaar. Met elkaar worden ook klassenafspraken bedacht, zodat het een gezamenlijke verantwoordelijkheid wordt. De leerkrachten zijn allemaal getraind in het werken met Taakspel, een methodiek om op een positieve manier met kinderen om te gaan. Doordat de leerkracht de kinderen en de kinderen elkaar positief bekrachtigen door positief gedrag, stimuleren zij elkaar en ontstaat er een prettig en veilig schoolklimaat. Elk jaar vinden er Taakspel borgingssessies plaats, zo houden we de methodiek levendig en borgen we de goede sfeer. In het de kwaliteitskaart 'sociaal-emotionele ontwikkeling', beschrijven we hoe we werken aan sociale weerbaarheid, emotionele ontwikkeling en een veilig klassenklimaat. LEES MINDER
Betrouwbaar
Verantwoordelijkheid
Verbinding
Wat is de werkwijze van IKC de Boomgaard voor sociale ontwikkeling?
De werkwijze van IKC de Boomgaard voor sociale ontwikkeling is beschreven in de visie van de school.
Welke registratievormen gebruikt IKC de Boomgaard om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
IKC de Boomgaard gebruikt Leerling in Beeld en Kind Volgmodel om sociale opbrengsten in kaart te brengen.
Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt IKC de Boomgaard?
IKC de Boomgaard maakt gebruik van SOEMO-kaarten, Taakspel en Gouden weken als methoden voor sociaal-emotioneel leren.