
Schoolweging
De schoolweging van Oostelijke Eilanden is 25,44 , met een spreiding van 7,34 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
97,8% van de leerlingen behaalt het fundamentele niveau, ver boven de landelijke signaleringswaarde van 85%. Dit illustreert een sterke basiskwaliteit, zelfs in een context met dalende leerlingenaantallen. De score overtreft ook het gemiddelde van vergelijkbare scholen (96,6%).
Grafiek
Grafiek laden...
Streefniveau
69,0% van de leerlingen behaalt het streefniveau voor taal en rekenen, ruim boven de inspectienorm van 53,8%. Dit laat zien dat de school ondanks een complexe leerlingenpopulatie (schoolweging 25,44) hogere doelen weet te realiseren. Ter vergelijking: vergelijkbare scholen scoren gemiddeld 64,0%.
Grafiek
Grafiek laden...
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
De schooladviezen zijn sterk gericht op theoretische leerwegen: 57,9% havo/vwo of vwo-advies (tegenover 29,5% bij vergelijkbare scholen). Opvallend is het hoge percentage vwo-advies (31,6% vs. 18,6% regio). Tegelijkertijd valt het praktijkonderwijspercentage met 0% op (regio: 1,01%), wat aangeeft dat de school weinig leerlingen doorverwijst naar praktische trajecten.
Grafiek
Grafiek laden...
Eindtoets Resultaten
Grafiek
Grafiek laden...
Toetsscores 2023-2024
Toets | Oostelijke Eilanden | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
De school moet zicht hebben op de effectiviteit van haar onderwijs o.a. aan de hand van de opbrengsten van de leerlingen. Wij doen dat door de kinderen van groep 3-8 2x per jaar te toetsen met een methode-onafhankelijke toets, IEP. Daarnaast kijken wij op de BOE ook naar de resultaten van methodetoetsen, de betrokkenheid van onze leerlingen bij het thematisch werken door observaties en feedbackgesprekken met de leerlingen. Deze bronnen gebruiken wij om het onderwijsproces te monitoren. Twee keer per jaar krijgen de leerlingen hun portfolioverslag met daarbij een oudergesprek. De Intern Begeleiders (IB) organiseren twee keer per jaar een bijeenkomst met de leerkrachten om samen de opbrengsten de analyseren. Daarnaast zijn er twee momenten per jaar waarbij de IB met de leerkracht een groepsbespreking houdt. Alle leerlingen worden dan besproken. De resultaten staan beschreven in het jaarverslag 2023-2024.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Grafiek
Grafiek laden...
Slechts 5,2% van de leerlingen presteert onder advies (landelijk: 11,8%), terwijl 27,6% boven het oorspronkelijke advies uitstroomt. Dit onderstreept de zorgvuldige advisering en mogelijk onderadvisering. De cijfers sluiten aan bij de focus op cognitieve ontwikkeling en de relatief lage schoolweging.
Sociale ontwikkeling
Op onze school streven we naar een goede sfeer, waarin zowel de leerlingen als de leerkrachten zich prettig voelen. De leerlingen worden gestimuleerd om te presteren op alle leergebieden. Naast het verwerven van kennis, neemt ook de sociaal-emotionele ontwikkeling een grote plaats in. Ons doel is om de leerlingen zodanig te begeleiden dat ze bereid zijn verantwoordelijkheid voor zichzelf, voor anderen en uiteindelijk voor de samenleving te dragen. We streven ernaar dat de leerlingen steeds beter in staat zijn zelfstandig te denken en te handelen in diverse situaties. In de schoolsituatie besteden we daarom veel aandacht aan: keuzes maken, voorstellen doen, plannen maken en uitvoeren, tot taakverdelingen en werk afspraken komen, vragen stellen, onderscheiden wat je wel en (nog) niet kunt. Datgene wat de leerlingen nog niet zelfstandig, maar wel met ondersteuning van de leerkracht kunnen en willen, biedt de meeste ontwikkelingskansen. We noemen dat ‘de zone van de naaste ontwikkeling’. LEES MINDER
Emotioneel vrij zijn
Zelfvertrouwen hebben
Nieuwsgierig zijn
Wat is de werkwijze van Basisschool Oostelijke Eilanden voor sociale ontwikkeling?
Basisschool Oostelijke Eilanden werkt aan positieve groepen met een goed pedagogisch klimaat, waarin ieder kind zich veilig, betrokken en nieuwsgierig voelt en zichzelf kan zijn. De klas helpt elkaar, focust op de goede kanten van elkaar, is geïnteresseerd in verschillen en waardeert deze. Het beleven van de sociale veiligheid wordt jaarlijks gemeten onder de leerlingen. De school werkt volgens de principes van Ontwikkelingsgericht Onderwijs, waarbij het uitbreiden van de mogelijkheden van kinderen, de wisselwerking tussen kind en omgeving, de individuele verschillen, zinvolle activiteiten, sociaal-culturele participatie, partnerschap tussen leerkracht en kind en interactie en communicatie centraal staan. De leerkracht zorgt voor een sterke pedagogische basis door middel van interactie en contact met kinderen.
Welke registratievorm(en) gebruikt Basisschool Oostelijke Eilanden om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
Basisschool Oostelijke Eilanden gebruikt Hart en Handen van IEP om sociale opbrengsten in kaart te brengen.
Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Basisschool Oostelijke Eilanden?
Basisschool Oostelijke Eilanden gebruikt het OGO-concept voor sociaal-emotioneel leren.