Basisschool De Zevensprong
Sint-Hubertpad 6
1066 HN Amsterdam

Schoolweging

Schoolweging
25.21
Spreiding
6.22

De schoolweging van De Zevensprong Amsterdam is 25,21 , met een spreiding van 6,22 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.

Fundamenteel niveau

Met 96,1% scoort de school ruim boven de signaleringswaarde van 85% voor het fundamenteel niveau. Dit onderstreept een stevige basiskwaliteit, hoewel net onder het vergelijkingsgemiddelde van 96,6%. De focus op taal- en rekenvaardigheden blijkt effectief, zeker gezien de schoolweging.

Grafiek

Grafiek laden...

Streefniveau

De school behaalt 51,7% voor het streefniveau, iets onder de inspectienorm van 53,8%. Dit reflecteert de ambitie om meer leerlingen naar hogere referentieniveaus te tillen, vooral gezien 38,3% van de leerlingen een vwo-advies krijgt. Ter vergelijking: vergelijkbare scholen scoren gemiddeld 64,0%, wat wijst op ontwikkelruimte in differentiatie.

Grafiek

Grafiek laden...

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

De school onderscheidt zich met 38,3% vwo-adviezen (landelijk 18,6%) en 27,7% havo-adviezen. De praktische leerweg blijft beperkt tot 4,3% vmbo-k, wat lager is dan vergelijkbare scholen (9,2%). Dit past bij het profiel van een theoretisch georiënteerde school in een stedelijke context.

Grafiek

Grafiek laden...

Eindtoets Resultaten

Grafiek

Grafiek laden...

Toetsscores 2023-2024

ToetsDe Zevensprong AmsterdamGemeente AmsterdamNederland

Groep 8 Toetsen 2023-2024

Score
344

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Kinderen bouwen per half jaar aan een portfolio. Hierin komen bewijsstukken van zijn/haar ontwikkeling; documenten waar we trots op mogen zijn! Tijdens de portfoliogesprekken presenteert het kind zijn/haar ontwikkeling aan de leerkracht en de ouders. Daarnaast nemen we in groep 3-4 de CITO's af, en in de bovenbouw 5 t/m 8 de DIA-toetsen. De DIA-toetsen zijn adaptief; per set van vragen kijkt de toets of er moeilijkere of makkelijkere vragen moeten worden aangeboden. Zo krijgen we van alle kinderen op domeinniveau goed in beeld waar we ons lesaanbod op kunnen aanpassen. De ontwikkeling van kleuters monitoren we met het digikeuzebord. Hierin houden de leerkrachten de ontwikkeling van de kinderen bij.

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

Grafiek

Grafiek laden...

Opvallend is dat 74,5% van de leerlingen op advies presteert, significant boven het landelijk gemiddelde (62,9%). Slechts 4,3% zit onder advies, ver onder de vergelijking (11,8%). Dit bevestigt de zorgvuldige advisering en effectieve doorstroombegeleiding zoals beschreven in het schoolplan.