P.C. basisschool De Vuurvogel in Amersfoort - Resultaten
Resultaten
Schoolweging
De schoolweging van De Vuurvogel Amersfoort is 26,64 , met een spreiding van 6,07 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
97,6% van de leerlingen bereikt het fundamenteel niveau, ruim boven de landelijke norm van 85%. De score ligt ook 0,9% hoger dan het gemiddelde van vergelijkbare scholen (96,7%). Dit onderstreept de effectiviteit van het basisonderwijs op deze school.
Fundamenteel niveau
Score: 97.6486%
Streefniveau
Een opvallende 65,3% van de leerlingen behaalt het streefniveau voor taal en rekenen, ruim boven de door de inspectie gehanteerde signaleringswaarde van 51,8%. Dit is 3,1% hoger dan het gemiddelde van vergelijkbare scholen (62,3%). De school benut hiermee haar relatief gunstige leerlingenpopulatie optimaal.
Streefniveau
Score: 65.2835%
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
De school geeft een sterk theoretisch profiel: 23,2% vwo-advies (landelijk 18,6%) en 32,6% havo-advies (landelijk 16,1%). Praktijkgerichte adviezen zoals vmbo-b (3,2%) blijven beperkt, maar liggen wel boven het regionaal gemiddelde. De combinatie vmbo-(g)t (21,1%) toont aandacht voor differentiatie binnen het beroepsgerichte onderwijs.
Schooladviezen
Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen
Eindtoets Resultaten
Eindtoets Resultaten
Historische eindtoetsresultaten van deze school
Toetsscores 2023-2024
Verticaal leren toont vooruitgang: groep 8 scoort 2,7% hoger dan groep 7 op taalvaardigheid. Dit sluit aan bij het 'ontwikkelingsgericht leren' dat de school in 2019 introduceerde. De resultaten overtreffen die van Amsterdamse scholen (175,76 vs. 176,43 gemeentelijk gemiddelde) bij vergelijkbare schoolweging.
Toets | De Vuurvogel Amersfoort | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|---|---|---|
LIB | 175.76 | 176.43 | 175.23 |
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
Aan de hand van de resultaten van de CITO midden- en eindtoetsen worden de groepsplannen geëvalueerd en bijgesteld. De doorgaande lijn naar het volgende leerjaar wordt bewaakt door een zorgvuldige overdracht, van o.a.behaalde resultaten, met de nieuwe leerkracht.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen
Slechts 8,1% van de leerlingen presteert onder advies (landelijk 11,8%), terwijl 28,4% boven advies scoort. Dit duidt op realistische adviezen en effectieve doorstroombegeleiding, in lijn met het beschreven 'adviesgesprek voorafgaand aan de CITO-toets'. De focus op kindkenmerken zoals motivatie werpt hier duidelijk vruchten af.
Sociale ontwikkeling
De Vuurvogel streeft dagelijks naar een goede en veilige sfeer. Om te bereiken dat dit door alle leerlingen als zodanig ervaren wordt, heeft de Vuurvogel o.a. gekozen voor GroepsDynamisch Onderwijs. Dit sluit goed aan bij socialisering en eigen inbreng van kinderen hetgeen voor ons van groot belang is. Deze werkwijze richt zich op het werken met groepsprocessen waardoor alle kinderen beter met elkaar omgaan. Drie belangrijke waarden zijn: 1. De effectieve conflicthantering: hoe lossen we een ruzie op? 2. De sociokring: Hoe gaan we prettig met elkaar om? 3. Het sociobord: hoe worden we een nog fijnere groep? LEES MINDER
Veilige sfeer
Socialisering
Zelfsturing
Wat is de werkwijze van P.C. basisschool De Vuurvogel voor sociale ontwikkeling?
P.C. basisschool De Vuurvogel analyseert de resultaten van observatie-instrumenten KIJK en ZIEN!. Indien nodig worden interventies geplaatst. De school werkt met het concept van het GDO (Groepsdynamisch Onderwijs). Naar aanleiding van enquêtes over veiligheid en tevredenheid wordt besproken of er interventies nodig zijn, eventueel op groepsniveau. Tenslotte wordt gekeken of kinderen extra ondersteuning nodig hebben in de vorm van Rots- en Watertraining.