Openbare basisschool De Heliotroop

De resultaten van Openbare basisschool De Heliotroop in Almere

Current section: resultaten
Beemdgrasstraat 12
1313 CM Almere

Resultaten en cijfers

Op deze pagina vind je alle resultaten en cijfers van Openbare basisschool De Heliotroop, waaronder schoolweging, referentieniveaus, schooladviezen, eindtoets resultaten en meer. Deze gegevens geven een goed beeld van de prestaties en ontwikkeling van de leerlingen.

Schoolweging van Openbare basisschool De Heliotroop

Schoolweging
32.96
Spreiding
5.93

De schoolweging van De Heliotroop is 32,96 , met een spreiding van 5,93 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.

Hoe goed past Openbare basisschool De Heliotroop bij jullie?

Ontdek hoe goed Openbare basisschool De Heliotroop bij jullie past. Doe de schoolkeuzehulp om erachter te komen welke basisschool het beste bij jullie past. Klik hier voor meer informatie.

89

Ontgrendel het volledige rapport

Fundamenteel niveau

92,88% van de leerlingen behaalt het fundamentele niveau, ver boven de inspectienorm van 85%. Dit onderstreept de solide basiskwaliteit van het onderwijs, hoewel het net onder het landelijk vergelijkingsgemiddelde (93,89%) blijft.

Grafiek

Grafiek laden...

Streefniveau

47,19% van de leerlingen behaalt het streefniveau voor taal en rekenen, wat ruim boven de signaleringswaarde van 38,7% ligt. De score is iets lager dan het vergelijkingsgemiddelde van 50,17%, maar toont een sterke focus op het maximaliseren van leerpotentieel.

Grafiek

Grafiek laden...

Welk schooladvies kregen de leerlingen van Openbare basisschool De Heliotroop?

De adviezen tonen een brede spreiding: 19,35% vwo (vs. 18,61% regionaal) en 16,13% vmbo-b (vs. 5,52% regionaal). De aandacht voor zowel theoretische als praktische routes sluit aan bij de diverse leerlingenpopulatie. Opvallend is het hoge percentage gecombineerde adviezen zoals vmbo-(g)t/havo (12,9%).

Grafiek

Grafiek laden...

Eindtoets Resultaten

Grafiek

Grafiek laden...

Toetsscores 2023-2024

ToetsDe HeliotroopGemeente AmsterdamNederland
LIB169.59174.01175.23

Groep 8 Toetsen 2023-2024

Score
162

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Wij volgen de kinderen de hele basisschoolloopbaan zo goed mogelijk. We gebruiken daar onder andere de methode gebonden toetsen voor en twee keer per jaar nemen wij de landelijk genormeerde CITO toetsen af (Leerling in Beeld). Daarnaast worden de kinderen dagelijks door de leerkrachten gevolgd. De resultaten van de toetsen worden opgeslagen in ons geautomatiseerde leerlingvolgsysteem (LVS). Mocht er twijfel bestaan over vorderingen of gedrag in de klas, dan wordt er zo spoedig mogelijk door de leerkracht contact met de ouders opgenomen. In overleg zal dan geprobeerd worden de problemen op te lossen. U kunt van uw kant ook een gesprek aanvragen, als u het vermoeden heeft dat er iets met uw kind aan de hand is, of als u gewoon even tussendoor wilt weten hoe het uw kind op school vergaat. Tweemaal per jaar (februari en juni/juli) krijgen de kinderen van alle groepen een rapport mee naar huis. Kinderen die nieuw op school zijn gekomen, krijgen een rapport als ze minimaal 5 maanden bij ons op school zitten

Zitten de oud-leerlingen van Openbare basisschool De Heliotroop in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

Grafiek

Grafiek laden...

48% van de leerlingen presteert boven hun advies – bijna dubbele van het landelijk gemiddelde (25,27%). Slechts 8% zit onder advies (vs. 11,81% landelijk). Deze resultaten reflecteren de zorgvuldige adviesprocedure en doorlopende begeleiding zoals beschreven in het schoolondersteuningsprofiel.

Sociale ontwikkeling

Wij werken op school met de Kanjertraining. Kanjertraining gaat over het bevorderen van onderling vertrouwen in groepen. Vertrouwen is de basis voor het creëren van rust in de klas. Hierdoor kunnen kinderen tot leren komen en leerkrachten aan lesgeven. Kernwoorden van de Kanjertraining zijn: vertrouwen, rust, wederzijds respect, sociale redzaamheid, ouderbetrokkenheid, burgerschap, gezond gedrag en duurzaamheid. De Kanjertraining wordt gegeven aan de hand van een verhaal en oefeningen waardoor er een doorgaande lijn ontstaat van groep 1 tot groep 8. De afspraken worden continu toegepast in de dagelijkse praktijk. In de Kanjerlessen worden situaties geoefend, waarin kinderen handvatten worden gegeven om toe te passen. Leerkrachten ondersteunen de kinderen hierbij. Zij spreken kinderen aan op de “Kanjermanier”. Alle leerkrachten en onderwijsondersteunend personeel zijn geschoold in de Kanjertraining. Voor verdere informatie kunt u de site van de kanjertraining bezoeken. http://www.kanjertraining.nl/ LEES MINDER

(Zelf)vertrouwen

Veiligheid

Verantwoordelijkheid

Wat is de werkwijze van Openbare basisschool De Heliotroop voor sociale ontwikkeling?

Openbare basisschool De Heliotroop werkt met regels en afspraken, zoals begroetingen tussen leerlingen en leerkrachten. Basisregels zijn bijvoorbeeld rustig lopen op de gang en respectvol omgaan met spullen. Elke groep hanteert de 5 Kanjerregels: vertrouwen, helpen, samenwerken, plezier hebben en meedoen. Groepen kunnen eigen regels toevoegen. De Kanjertraining wordt in elke groep gegeven om leerlingen te leren omgaan met elkaar.

Welke registratievorm(en) gebruikt Openbare basisschool De Heliotroop om sociale opbrengsten in kaart te brengen?

Openbare basisschool De Heliotroop gebruikt Kanvas om sociale opbrengsten in kaart te brengen.

Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Openbare basisschool De Heliotroop?

Openbare basisschool De Heliotroop gebruikt Kanjertrainingen als methode voor sociaal-emotioneel leren.