IKC de Regenboog in Almere - Resultaten

Resultaten
Schoolweging
De schoolweging van De Regenboog Almere is 30,06 , met een spreiding van 5,93 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
Met 96,0% van de leerlingen dat het fundamenteel niveau behaalt, presteert de school ruim boven de inspectienorm van 85% en het vergelijkingsgemiddelde (95,7%). Dit onderstreept dat vrijwel alle leerlingen de basisvaardigheden voor taal en rekenen beheersen.
Fundamenteel niveau
Score: 95.966%
Streefniveau
Het streefniveau van 63,7% overtreft de door de inspectie gestelde signaleringswaarde (45,5%) aanzienlijk en ligt ook boven het vergelijkingsgemiddelde (57,3%). Dit reflecteert de nadruk op ambitieuze leerdoelen en goed maatwerk in het onderwijsprogramma.
Streefniveau
Score: 63.6942%
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
De schooladviezen tonen een sterke focus op havo (33,3%) en vmbo-(g)t (31,1%), wat veel hoger is dan bij vergelijkbare scholen (16,1% havo, 16,5% vmbo-(g)t). Het vwo-advies (11,1%) blijft iets achter op het landelijk gemiddelde (18,6%), maar de brede spreiding van vmbo-b tot vwo sluit aan bij de diverse leerlingenpopulatie.
Schooladviezen
Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen
Eindtoets Resultaten
Eindtoets Resultaten
Historische eindtoetsresultaten van deze school
Toetsscores 2023-2024
Verticale analyses laten vooruitgang zien in rekenen (groep 8 scoort 3% hoger dan groep 7) en taal. De school presteert structureel beter dan vergelijkbare scholen in Flevoland, dankzij gerichte interventies in de leerlijnen.
Toets | De Regenboog Almere | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
Begeleiding In aanleg is geen enkel kind gelijk. De laatste jaren is de begeleiding van de kinderen een veel belangrijkere rol gaan spelen binnen het basisonderwijs. Sinds augustus 2014 is de wet Passend Onderwijs van kracht. Voor de basisschool betekent dit dat bijna alle kinderen op de basisschool onderwijs moeten kunnen volgen. Dit heeft uiteraard gevolgen voor de begeleiding van de leerlingen. Als het echt niet meer gaat, kan een verwijzing naar scholen voor speciaal basisonderwijs plaatsvinden. Alle leerlingen hebben op allerlei momenten speciale aandacht en zorg nodig van de leerkrachten. Het kan zijn dat er een tijdelijke stagnatie in het leerproces is of juist omdat een leerling verder is dan zijn leeftijdgenootjes. Aan de school de taak om zoveel mogelijk in te spelen op die verschillende behoeften van de kinderen. Wij proberen als school “zorg op maat” te geven. Leerlingvolgsysteem Er is een leerlingvolgsysteem ontwikkeld, waarmee wij de ontwikkeling van de kinderen tijdens hun basisschooltijd in kaart brengen. Hiervoor nemen we niet alleen methode-gebonden toetsen af. We gebruiken ook de toetsen die door CITO zijn ontwikkeld. Hiermee kunnen we, naast de voortgang van de individuele leerling, ook de voortgang van de groep meten. We vergelijken dit met het landelijk gemiddelde. De Cito toetsen zijn geen methode-afhankelijke toetsen maar algemene toetsen die gevalideerd zijn en naar landelijke normen zijn samengesteld. Tweemaal per jaar worden de opbrengsten met het hele team besproken en geanalyseerd. Vanuit de analyses worden verbeterplannen opgesteld per groep of per bouw. Zo wordt de kwaliteit van de school twee maal per jaar in kaart gebracht. Als eindtoets gebruiken we sinds het schooljaar 2016-2017 de IEP eindtoets.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen
20% van de oud-leerlingen presteert onder het schooladvies, wat hoger is dan het landelijk gemiddelde (11,8%). Dit hangt mogelijk samen met de complexere leerlingenpopulatie (schoolweging 30,06). Desondanks blijft 60% op het verwachte niveau, wat aansluit bij de realistische adviesaanpak van de school.
Sociale ontwikkeling
Sociaal-emotioneel is het van belang dat kinderen zich evenwichtig ontwikkelen. Toch wil het wel eens anders lopen dan we hopen. Een kind kan het gevoel hebben “dat hij / zij er niet helemaal bij hoort”. Dat kan dan allerlei redenen hebben. Je kunt het dan gewoon slecht treffen met de kinderen om je heen of je bent niet “sociaal” handig genoeg. Je bent verlegen, agressief, afhankelijk, of een beetje onverschillig t.o.v. de anderen. In een groep kinderen kan dat veel onrust geven. Naast de inzet op groepsdynamica hebben wij een leerlingcoach met schoolhond aanwezig in huis. Irene van der Wolf is onze leerling coach. Zij is werkzaam als leerkracht én leerling-coach, waarbij zij leerlingen uit de groep haalt om individueel begeleiding te bieden wanneer ouders, leerkracht en/of intern begeleiding dit wenselijk achten. Deze begeleiding doet zij vaak samen met onze schoolhond Bodhi! Bodhi is een labradoodle, hypo-allergeen en zachtaardig en rustig van aard. Hij houdt enorm van knuffelen. Bodhi heeft samen met juf Irene een opleiding gevolgd om ook écht als hulpmiddel in de school ingezet te worden, omdat we zien dat Bodhi een geweldige uitwerking heeft op onze leerlingen. LEES MINDER
Veiligheid en samenwerken
Talentontwikkeling
Weten wie je bent
Wat is de werkwijze van IKC de Regenboog voor sociale ontwikkeling?
IKC de Regenboog gebruikt het volgsysteem 'Zien' vanuit Leerling in Beeld om de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen te volgen. Daarnaast wordt extra ondersteuning geboden door een leerlingcoach, die geschoold is in coaching en Kanjertraining, om leerlingen en groepen positief te stimuleren.
Welke registratievormen gebruikt IKC de Regenboog om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
IKC de Regenboog gebruikt het registratiesysteem 'Zien' om de sociale opbrengsten van leerlingen in kaart te brengen.
Welke methoden voor sociaal-emotioneel leren gebruikt IKC de Regenboog?
IKC de Regenboog maakt gebruik van Kanjertrainingen als methode voor sociaal-emotioneel leren.