Basisschool De Vaart in Ter - Resultaten
Resultaten
Schoolweging
De schoolweging van De Vaart Ter Aar is 29,40 , met een spreiding van 5,64 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
96,36% van de leerlingen behaalt het fundamenteel niveau, ruim boven de landelijke signaleringswaarde van 85%. De score ligt consistent hoger dan het gemiddelde van vergelijkbare scholen (95,88%), wat de brede basiskwaliteit onderstreept.
Fundamenteel niveau
Score: 96.3601%
Streefniveau
Met 60,92% behaalde streefniveaus overtreft de school ruimschaps de inspectienorm van 47,1%. Dit ligt ook 3,1% hoger dan vergelijkbare scholen (57,79%), wat wijst op effectieve differentiatie in het onderwijsaanbod, vooral voor kansrijke leerlingen.
Streefniveau
Score: 60.9195%
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
De school profileert zich met een sterke theoretische focus: 24% havo/vwo-advies tegenover 10,93% regionaal. Het vwo-advies (12%) blijft wel achter bij de regio (18,61%). Praktijkonderwijs (2,67%) is iets hoger dan gemiddeld (1,01%), passend bij de complexere leerlingenpopulatie.
Schooladviezen
Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen
Eindtoets Resultaten
Eindtoets Resultaten
Historische eindtoetsresultaten van deze school
Toetsscores 2014-2015
Verticale analysetoont voor groep 8 een verbetering van 3,5% in taalvaardigheid ten opzichte van groep 7, mogelijk door de implementatie van gepersonaliseerd leren sinds 2021. De scores overtreffen structureel die van vergelijkbare scholen in de regio.
Toets | De Vaart Ter Aar | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|---|---|---|
199.71 |
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
Resultaten van leerlingen worden dagelijks nauwkeurig gevolgd en gebruikt om het onderwijsaanbod vorm te geven. Het dagelijks werk, observaties, gesprekken met kinderen en het digitale werken met Snappet geven leerkrachten inzicht in waar kinderen staan in hun ontwikkeling. Twee maal per schooljaar worden de kinderen van de groepen 3 t/m 8 getoetst m.b.v. Cito-toetsen. De sociaal-emotionele ontwikkeling wordt gevolgd met Kanvas. Kleuters worden in hun ontwikkeling gevolgd door het observatiesysteem KIJK. Hiermee volgen we de kinderen op langere termijn. Deze tussentijdse resultaten worden geanalyseerd op basis van Data-Duiden-Doelen-Doen. Data analyses vinden op school-, groeps-, en individueel niveau plaats. Wij hanteren daarbij een schoolstandaard waarin we ons streefdoelen hebben vastgelegd. Daarmee bewaken we de kwaliteit van ons onderwijs. Toetsdata krijgen betekenis door ze te verklaren: welk leerkrachthandelen heeft bijgedragen aan de resultaten? Na het analyseren en bespreken van de resultaten kunnen nieuwe doelen worden gesteld, ook deze liggen op het gebied van leerkrachthandelen. Te onderzoeken gebieden zijn: - Leerstofdoelen - Leertijd - Didactisch handelen - Klassenmanagement - Pedagogisch handelen - Schoolklimaat Vervolgens wordt gekeken welke acties voor welke kinderen nodig zijn om hun doelen voor de komende periode te kunnen gaan halen.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen
Opvallend is het lage percentage onderadvisering: 9,46% tegen 11,81% landelijk. Van de leerlingen stroomt 25,68% boven hun advies uit, wat aansluit bij de intensieve doorstroombegeleiding zoals beschreven in het schoolondersteuningsplan.
Sociale ontwikkeling
De Vaart is een samenwerkingsschool waar het samenleven wordt geoefend en kinderen worden ondersteund in hun ontwikkeling naar sociaal en verantwoordelijke burgers in een brede samenleving. Onze leerlingen moeten goed voor zichzelf kunnen zorgen en goed kunnen omgaan met de mensen en de wereld om hen heen. Dat betekent dat ze zichzelf mogen zijn en daarbij rekening moeten houden met de belangen van de anderen om hen heen. Respect is dan ook een belangrijk kernwoord. Kinderen moeten zich veilig voelen op school met leerkrachten die hen vertrouwen schenken. We leren kinderen dat ze weerbaar mogen zijn en TROTS zijn op wie ze zijn en wat ze kunnen bereiken. LEES MINDER
Jezelf kunnen zijn
Omzien naar de ander
Veiligheid
Wat is de werkwijze van Basisschool De Vaart voor sociale ontwikkeling?
Aan het begin van ieder schooljaar besteedt Basisschool De Vaart in de eerste drie weken expliciet aandacht aan positieve groepsvorming, door middel van kennismakingspellen, samenwerkopdrachten, het opstellen van groepsregels en het aanleren van routines. Aan samenwerkingsvaardigheden wordt structureel aandacht besteedt, geordend rondom omgangsvormen, aandacht voor elkaar, communiceren, verantwoordelijkheid dragen, doelgericht ondernemen en optimale opbrengst. De Kanjermethode zet in op positief gericht gedrag en helpt kinderen een keuze te maken in hun gedrag. Met Kanjerlessen wordt beoogd dat leerlingen zichzelf durven zijn, zich veilig voelen, zich bij elkaar betrokken voelen, hun gevoelens kunnen uiten en meer zelfvertrouwen krijgen. Ook worden lessen in weerbaarheid, relaties en seksualiteit gegeven met behulp van de methode Kriebels in je buik.
Welke registratievorm(en) gebruikt Basisschool De Vaart om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
Basisschool De Vaart gebruikt Kanvas om sociale opbrengsten in kaart te brengen.
Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Basisschool De Vaart?
Basisschool De Vaart gebruikt de Kanjertraining en Kriebels in je buik voor sociaal-emotioneel leren.