Christelijke Basisschool in Oost-Souburg - Resultaten
Resultaten
Fundamenteel niveau
97.1% van de leerlingen bereikt het fundamenteel niveau, ver boven de landelijke norm van 85%. Dit percentage is ook iets hoger dan het vergelijkingsgemiddelde (95.7%), wat duidt op een stevige basiskwaliteit voor taal en rekenen. De school voldoet hiermee ruimschoots aan de inspectie-eisen.
Fundamenteel niveau
Score: 97.0649%
Streefniveau
63.1% van de leerlingen behaalt het streefniveau, ruim boven de signaleringswaarde van 45.5%. Dit percentage ligt ook hoger dan het vergelijkingsgemiddelde (57.3%), wat een effectieve aanpak voor talentontwikkeling suggereert. De focus op differentiatie in het onderwijsconcept draagt mogelijk bij aan deze prestatie.
Streefniveau
Score: 63.1027%
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
De adviezen laten een sterke focus op hogere leerwegen zien: 35.6% vmbo-(g)t en 23.7% vwo. Dit is significant hoger dan bij vergelijkbare scholen (16.5% vmbo-(g)t en 18.6% vwo). Het percentage praktijkonderwijs is met 3.4% vergelijkbaar met de regio. De combinatie van intensieve LVS-toetsing en adviesgesprekken zorgt voor gedifferentieerde uitstroomprofielen.
Schooladviezen
Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
Natuurlijk stellen wij ons ten doel het maximale uit elk kind te halen. Wij streven ernaar de kinderen zoveel mogelijk kennis en vaardigheden bij te brengen, zodat de kinderen na gemiddeld acht jaar basisonderwijs goed voorbereid de stap naar het voortgezet onderwijs kunnen maken. Als school vragen wij ons steeds af of de kwaliteit van ons onderwijs de toets van de kritiek kan doorstaan. Dat doen wij op de volgende manieren: tijdens team- en bouwvergaderingen worden regelmatig bepaalde vakgebieden geëvalueerd jaarlijks evalueren wij de zorg voor het kind en tijdens het dagelijks werken met de kinderen tijdens de voortgangsbesprekingen gaan wij na of de kinderen de gestelde doelen halen met behulp van een methode-onafhankelijk leerlingvolgsysteem kunnen wij vaststellen hoe onze scores zich verhouden tot het landelijk gemiddelde. Voor de leerlingen gebruiken we de toetsen om het onderwijs goed af te stemmen. De methode onafhankelijke toetsen van het leerlingvolgsysteem (LVS) bieden ons objectieve gegevens om de kwaliteit van ons onderwijs te volgen en waar nodig te verbeteren. Hiermee volgen we de leerlingen in hun ontwikkeling. We gebruiken ze om ons onderwijs te evalueren en waar nodig bij te stellen. Uit al deze gegevens kunnen wij opmaken of bepaalde zaken en/of leerstofonderdelen of -gebieden bij ons op school nog verbeterd moeten worden. In de groepen 1 en 2 gebruiken we “KIJK” als meetinstrument om het jonge kind te observeren op alle ontwikkelingsgebieden. Er worden geen toetsen afgenomen bij de kleuters. Dit kan mogelijk nog wel voor een individuele leerling, wanneer de gegevens uit deze toetsen een meerwaarde kunnen bieden voor het beter afstemmen en tijdig inspelen op de onderwijsbehoeften. Sinds schooljaar 2022-2023 werken we voor de groepen 3-8 met het leerlingvolgsysteem IEP. Dit staat voor Inzicht Eigen Profiel. Binnen dit leerlingvolgsysteem worden kinderen gevolgd op het gebied van leerresultaten (ook wel ‘hoofd’ genoemd) én op het gebied van creatief vermogen, talenten, leeraanpak en sociaal-emotionele ontwikkeling (ook wel ‘hart & handen’ genoemd). We kijken dan dus binnen één leerlingvolgsysteem breder naar het kind. Om een compleet beeld van het kind te krijgen wordt de ontwikkeling én de talenten van het kind in kaart gebracht. Zowel van hoofd als van hart & handen volgt er dan een rapport die ouders ook in te zien krijgen. Zo krijgt het kind, wij als leerkracht en u als ouder inzicht in de volgende ontwikkelingsstap. De doorstroomtoets en de eindtoets in groep 8 wordt ook afgenomen middels IEP. Door in de voorgaande schooljaren ook al met IEP te werken is er een doorgaande lijn richting de doorstroom- en eindtoets in groep 8.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen
16.98% van de leerlingen zit onder advies, wat hoger is dan het landelijk gemiddelde (11.81%). Dit kan wijzen op een voorzichtige adviescultuur. Desondanks presteert 20.75% boven het advies, wat aansluit bij de gestandaardiseerde IEP-doorstroomtoets die ruimte biedt voor bijstelling. Het gebruik van een 'preventief zorgmodel' en extra monitoring komt in 62.26% van de gevallen precies op het advies uit.
Sociale ontwikkeling
De missie van basisschool Het Kompas luidt als volgt; ‘Wij bieden onderwijs aan op een creatieve, betrokken en positieve wijze, waarin wij professioneel samenwerken met kinderen, ouders & collega’s en doen dit respectvol, duidelijk en transparant.’ Op basis van deze missie hebben wij gezamenlijk een motto geformuleerd. Dit motto staat centraal binnen de school; Het Kompas richt zich op ieder kind! Wij willen op Het Kompas zorgen voor een positief klimaat in de klas. O.a. de methode Kwink, de cursus Weerbaarheid en ons veiligheidsbeleid helpen ons daarbij. Orde en regelmaat zorgen ervoor dat er ruimte en aandacht is voor elk kind. We steken als leerkrachten energie in het belonen van leerlingen die gewenst gedrag laten zien. Wij gaan er vanuit, dat kinderen zich moeten kunnen ontplooien binnen gestructureerde situaties. Door middel van spel en het leren in zo’n omgeving ontwikkelt het kind zich tot een zelfstandig mens. LEES MINDER
Weerbaarheid
Samenwerken
Communicatie
Wat is de werkwijze van Christelijke Basisschool voor sociale ontwikkeling?
Christelijke Basisschool gebruikt de methode “Kwink” voor sociaal-emotioneel leren (SEL), burgerschap en mediawijsheid. Kwink is een preventieve methode die pesten voorkomt en de groep veilig maakt. Daarnaast worden er weerbaarheidslessen aangeboden aan de groepen 3-8, om kinderen te begeleiden bij hun persoonlijke ontwikkeling en hen voor te bereiden op de samenleving. De school besteedt structureel aandacht aan mentale en fysieke weerbaarheid, bewustwording van eigen handelen en omgang met anderen, en het herkennen van (on)veilige situaties en omgevingen.
Welke registratievorm(en) gebruikt Christelijke Basisschool om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
Christelijke Basisschool gebruikt Kijk!, Sociaal Emotionele Vragenlijst en Zien om sociale opbrengsten in kaart te brengen.
Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Christelijke Basisschool?
Christelijke Basisschool gebruikt Rots en Water (lessen weerbaarheid) en KWINK voor sociaal-emotioneel leren.