Basisschool de Piramide in Koog - Resultaten

Basisschool de Piramide
Boschjesstraat 66
1541 KL Koog

Resultaten

Schoolweging

Schoolweging
29.16
Spreiding
6.63

De schoolweging van De Piramide Koog aan de Zaan is 29,16 , met een spreiding van 6,63 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.

Fundamenteel niveau

Met 95,5% van de leerlingen dat het fundamenteel niveau behaalt, overtreft de school de landelijke norm van 85% aanzienlijk. Dit resultaat onderstreept de basiskwaliteit van het onderwijs, ook in een complexe populatie.

Fundamenteel niveau

Score: 95.4954%

Streefniveau

68,8% van de leerlingen haalt het streefniveau voor taal en rekenen – ruim boven de door de inspectie gegeven signaleringswaarde van 47,1%. Dit benadrukt de effectiviteit van het adaptieve onderwijsaanbod, zoals beschreven in het schoolondersteuningsprofiel.

Streefniveau

Score: 68.7687%

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Het adviesprofiel toont polarisatie: 32,4% havo en 17,7% vwo (beide boven regionale gemiddelden) versus 2,9% praktijkonderwijs. Deze verdeling reflecteert de combinatie van een sterke theoretische focus en inclusieve begeleiding voor kwetsbare leerlingen, zoals beschreven in het schoolplan.

Schooladviezen

Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen

Eindtoets Resultaten

Eindtoets Resultaten

Historische eindtoetsresultaten van deze school

Toetsscores 2023-2024

Verticale leerwinstanalyses tonen een groei van 5,2% op rekenen tussen groep 7 en 8, mogelijk dankzij het in 2022 geïntroduceerde rekenlab. De school presteert structureel beter dan Amsterdamse peers (305,45 vs. 296,16).

ToetsDe Piramide Koog aan de ZaanGemeente AmsterdamNederland
DOE305.45296.16297.47

Groep 8 Toetsen 2023-2024

Score
269

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Op de Piramide werken wij planmatig en systematisch aan het verbeteren van ons onderwijs. Hiervoor maken wij gebruik van: vragenlijsten (sociaal emotionele ontwikkeling, Leerling in Beeld), observaties leerkrachten, ouder- en kind gesprekken. Daarnaast maken wij gebruik van de methodetoetsen en methode onafhankelijke toetsen (Cito LiB, doorstroomtoets).

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen

16,7% van de leerlingen presteert onder advies – hoger dan de landelijke 11,8%. Dit kan samenhangen met de realistische advisering waar de school zelf over rapporteert. Opvallend is wel dat 26,2% boven advies presteert, wat aansluit bij het 'opstroomgericht werken' uit het ondersteuningsplan.

Sociale ontwikkeling

Bij ons op school besteden wij aandacht aan sociale competenties. Sociale competenties gaan over hoe kinderen met elkaar en met zichzelf omgaan. Onze kinderen leren o.a. om samen te werken, hoe ze op een goede manier voor zichzelf op kunnen komen, zichzelf in een ander te verplaatsen en wat een goede manier van communiceren is. Deze vaardigheden zijn belangrijk voor kinderen, voor nu én voor later. We willen namelijk dat onze kinderen later prettige burgers worden en aanvullend op bovengenoemde verweven we daarom burgerschap in ons onderwijs. Onder burgerschap verstaan we de manier waarop mensen deelnemen aan de maatschappij en die helpen vormgeven. Burgerschapsvorming brengt onze kinderen de kennis, vaardigheden en houding bij die ze nodig hebben om nu en later actief te kunnen meedoen in onze samenleving. Wij geven de kinderen daarom o.a. les uit de methode ‘Kinderen en hun sociale talenten’ en 'Trefwoord'. De veiligheid van kinderen zetten we daarbij voorop, zodat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen. We hanteren een aanpak dat preventief werkt ten aanzien van pestgedrag. Ieder jaar verdiepen wij ons in 'gedrag' gericht op verschillende gebieden. Aankomende tijd staat onder andere de ontwikkeling van de executieve vaardigheden centraal. We vinden namelijk dat onze visie op het sociaal-emotioneel leren van kinderen een belangrijke plek in ons onderwijs heeft. Het gaat ons om het proces waarbij kinderen kennis, attituden en vaardigheden verweven en toepassen, teneinde beter te worden in het omgaan met zichzelf en de ander. Dit zal vervolgens de betrokkenheid van het kind bij de zijn/haar eigen ontwikkelgebieden vergroten. LEES MINDER

Welbevinden

Betrokkenheid

Respectvol gedrag

Wat is de werkwijze van Basisschool de Piramide voor sociale ontwikkeling?

De kinderen krijgen les uit de methode ‘Kinderen en… hun sociale talenten’. De kinderen krijgen elke week een les in sociale competentie over een ander thema, zoals ‘Omgaan met ruzie’, ‘Samenspelen en werken’ of ‘Opkomen voor jezelf’. Sociale competentie is belangrijk: thuis hebben ouders ook regelmatig te maken hebben met het thema ‘Ervaringen delen’. We hopen dat door onze lessen de sociale competentie van uw kind wordt vergroot.

Welke registratievorm(en) gebruikt Basisschool de Piramide om sociale opbrengsten in kaart te brengen?

Basisschool de Piramide gebruikt de volgende registratievorm(en) om sociale opbrengsten in kaart te brengen: Kijk! en Zien.

Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Basisschool de Piramide?

Basisschool de Piramide gebruikt de volgende methode(s) voor sociaal-emotioneel leren: Kinderen en… hun sociale talenten en Rots & Waterlessen.