Christelijke basisschool De Ster in Harkstede - Resultaten

Resultaten
Schoolweging
De schoolweging van De Ster Harkstede is 26,66 , met een spreiding van 5,84 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
95,1% van de leerlingen behaalt het fundamenteel niveau, aanzienlijk boven de landelijke ondergrens van 85%. De school scoort hier vrijwel gelijk aan vergelijkbare scholen (96,7%), wat wijst op een stevige basiskwaliteit.
Fundamenteel niveau
Score: 95.0617%
Streefniveau
56,8% van de leerlingen behaalt het streefniveau voor taal en rekenen, ruim boven de door de inspectie gestelde signaleringswaarde van 51,8%. Dit presteert echter 6,6% lager dan het vergelijkingsgemiddelde (63,3%), wat mogelijk samenhangt met de relatief brede leerlingenpopulatie.
Streefniveau
Score: 56.7901%
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
De school adviseert 66,67% van de leerlingen een havo-advies of hoger (41,67% havo, 25% vwo), tegenover 54,61% bij vergelijkbare scholen. Het aandeel praktijkonderwijs (0%) ligt lager dan regionaal (1,01%), terwijl het vmbo-(g)t-advies (16,67%) juist nabij het gemiddelde is. Deze focus op theoretische richtingen sluit aan bij de relatief hoge schoolweging.
Schooladviezen
Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen
Eindtoets Resultaten
Eindtoets Resultaten
Historische eindtoetsresultaten van deze school
Toetsscores 2023-2024
Groep 8 behaalt 7,2% hogere rekenresultaten dan groep 7, dankzij het 'rekenatelier' met gepersonaliseerde leerroutes. De scores liggen structureel 4-6% boven vergelijkbare scholen in de provincie Groningen.
Toets | De Ster Harkstede | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
Door middel van toetsing krijgt de school tweemaal per jaar, in het midden en aan het eind van een schooljaar een objectief beeld van de leervorderingen van de individuele leerling, de groep en de school. Toetsing is een van de manieren om te weten te komen hoe leerlingen zich ontwikkelen. Daarnaast zijn de toetsen en de resultaten daarvan voor ons een manier om ons onderwijs te evalueren. De toetsen worden geanalyseerd door de leerkracht en op schoolniveau door de IB'er en de directeur. Naar aanleiding van de analyse wordt een plan gemaakt om het onderwijs aan te laten sluiten bij de behoeften van de kinderen, groep en school. Verspreid over het hele schooljaar maken leerlingen toetsen om te kijken of ze de lesstof hebben begrepen en waar ze nog hulp bij nodig hebben.
Schooladvies vergelijking
Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen
In 2021-2022 stroomde 75% van de leerlingen door naar hun geadviseerde niveau of hoger (1 vwo-advies, 3 havo-advies). Het ontbreken van 'overig' in dat jaar suggereert effectieve advisering. Recente data toont echter 100% 'overig' in 2023-2024, mogelijk door tijdelijke registratie-aanpassingen.
Sociale ontwikkeling
We willen een school zijn, waar ouders en leerlingen zich welkom en veilig voelen. Voor de ontwikkeling van de leerlingen is een veilig schoolklimaat belangrijk. In een dergelijk klimaat kunnen ze werken aan hun zelfvertrouwen. Om deze taak goed te kunnen uitvoeren is een goede communicatie van groot belang. Leerlingen groeien op in een steeds complexere, pluriforme maatschappij. Onze school vindt het van belang om haar leerlingen op een goede manier hierop voor te bereiden. Vanuit onze christelijke identiteit vinden wij het belangrijk dat leerlingen op een bewuste manier in het leven staan, waarbij ze niet alleen respect hebben voor anderen, maar ook naar anderen omzien. In de school leren wij leerlingen daarom goed samen te leven en samen te werken met anderen. Wij willen leerlingen brede kennis over en verantwoordelijkheidsbesef meegeven voor nu en de toekomstige samenleving. We vinden het belangrijk dat er orde en rust op school is. Leerlingen hebben die rust nodig om goed te kunnen leren. We willen dat er een goede sfeer hangt in de school. We zijn trots op onze collegialiteit, maar willen ook dat de leerlingen goed met elkaar omgaan. De identiteit van de school speelt hierin ook een rol. Leerlingen hebben een verschillende achtergrond, maar we horen allemaal bij elkaar. LEES MINDER
Samen
Verantwoordelijkheid
Rust en Structuur
Wat is de werkwijze van Christelijke basisschool De Ster voor sociale ontwikkeling?
Christelijke basisschool De Ster wil leerlingen voorbereiden op een volwaardig lidmaatschap van de samenleving. De leerlingen worden opgevoed tot verantwoordelijkheid nemen voor en deelname aan de gemeenschap, binnen en buiten de school. Met behulp van de methode KWINK en de methode Goed Gedrag wordt tijdens klassengesprekken gesproken over goede omgangsvormen en worden sociale vaardigheden geoefend.
Welke registratievorm(en) gebruikt Christelijke basisschool De Ster om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
Christelijke basisschool De Ster gebruikt 'Zien' als registratievorm om sociale opbrengsten in kaart te brengen.
Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Christelijke basisschool De Ster?
Christelijke basisschool De Ster gebruikt de methoden KWINK en Goed Gedrag voor sociaal-emotioneel leren.