Christelijke Basisschool De Citer in Appingedam - Resultaten
Resultaten
Fundamenteel niveau
De school presteert uitstekend op het fundamenteel niveau: 95,8% van de leerlingen behaalt dit basisniveau, tegenover 95,9% landelijk. Deze score ligt ver boven de inspectienorm van 85% en onderstreept de toegankelijkheid van het onderwijs voor alle leerlingen.
Fundamenteel niveau
Score: 95.7746%
Streefniveau
Met een score van 45,5% voor het streefniveau (landelijk: 57,8%) blijft de school onder de inspectienorm van 47,1%. Dit vraagt om verdere focus op excellente leerlingen, vooral in rekenen en taalbegrip. Positief is wel dat 92% van de leerlingen wél het fundamenteel niveau haalt, wat ruim boven de landelijke norm ligt.
Streefniveau
Score: 45.5399%
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
De schooladviezen reflecteren een evenwichtige mix: 40% van de leerlingen ontvangt een advies voor havo, vwo of combinaties hiervan (landelijk gemiddelde: 38%). Opvallend is het hoge percentage vwo-adviezen (20%), wat ruim boven het regionaal gemiddelde van 18,6% uitstijgt. Tegelijkertijd krijgt 15% een vmbo-b/k-advies, wat aansluit bij de complexe leerlingenpopulatie.
Schooladviezen
Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
We meten de tussenresultaten twee keer per jaar m.b.v. de toetsen van IEP voor taalverzorging, rekenen en (begrijpend) lezen. Daarnaast gebruiken we de AVI-toetsen en de Drie-Minuten-Toets voor het technisch lezen. De resultaten geven een objectief beeld van het niveau op leerling, groeps- en schoolniveau vergeleken met landelijke normen. De leerkrachten analyseren de resultaten voor de eigen groep en maken ondersteuningsplannen voor de groep of de individuele leerlingen. De resultaten en de plannen worden besproken met de ouders en vanaf groep vijf doen de leerlingen ook mee aan deze gesprekken. De intern begeleider analyseert de resultaten ook op school- en groepsniveau en breidt dit uit met een trendanalyse. Op grond van deze trendanalyse kunnen we bepalen waar knelpunten in groepen liggen en wat eraan gedaan moet worden. Ook bekijkt de IB-er de resultaten van de leerlingen met een ondersteuningsbehoefte en bepaalt in overleg met de leerkracht de vervolgstappen. De directeur en de intern begeleider bekijken samen de resultaten op schoolniveau ook m.b.v. een trendanalyse om te bekijken of er nog verbeteracties nodig zijn op schoolniveau. Als team bekijken we de opbrengsten vanuit de principes van OPO (Opbrengstgericht Passend Onderwijs) waarbij we werken van school – naar groeps- naar leerlingniveau. Wat is Opbrengstgericht Passend Onderwijs? Als opbrengstgerichte school (in ontwikkeling) hebben we een ambitie geformuleerd voor de grootste gemene deler van leerlingen waaraan wij onderwijs moet geven: de schoolmiddenmoot. Op – en rondom – deze middenmoot bieden wij een passend onderwijsprogramma voor onze gehele leerlingpopulatie.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen
16% van de oud-leerlingen presteert onder advies, wat hoger is dan het landelijk gemiddelde (11,8%). Wel scoort 20% boven advies, wat duidt op zorgvuldige advisering met ruimte voor groei. De school zet in op nazorg en samenwerking met het VO, zoals beschreven in het doorstroomprotocol.
Sociale ontwikkeling
Kinderen leren en ontwikkelen op schoolvaardigheden die nodig zijn om op een goede manier met anderen om te gaan. En om bij te dragen aan de samenleving. Het gaat om vaardigheden zoals samenwerken, ruzies oplossen en jezelf weten te redden. Door deze vaardigheden is het fijn en veilig op school en verbeteren de leerprestaties. Kinderen nemen op een positieve manier deel aan de maatschappij. Onder sociale opbrengsten verstaan we het leren van sociale vaardigheden. Dit is ook een opbrengst van onderwijs, naast leerprestaties op de verschillende vakgebieden. Kinderen leren en ontwikkelen op school competenties die nodig zijn om in allerlei situaties op een goede manier met anderen om te gaan en bij te dragen aan de samenleving (burgerschap). Dit zijn vaardigheden zoals samenwerken, conflicten oplossen, planmatig een taak aanpakken en zelfredzaamheid. Sociale competenties dragen daarmee bij aan een positief en sociaal veilig klimaat op school, het verbeteren van de leerprestaties en de ontwikkeling van burgerschap. LEES MINDER
Een fijne school.
Voorleven.
Samen met elkaar.
Wat is de werkwijze van Christelijke Basisschool De Citer voor sociale ontwikkeling?
Christelijke Basisschool De Citer start en eindigt altijd met gesprekken over sociale ontwikkeling. Er zijn duidelijke KiVa-regels die in de hele school bekend zijn en in posters in alle groepen hangen. Tijdens oudergesprekken en gesprekken met het kind wordt over het welbevinden gesproken.
Welke registratievormen gebruikt Christelijke Basisschool De Citer om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
Christelijke Basisschool De Citer gebruikt de KiVa vragenlijst om sociale opbrengsten in kaart te brengen.
Welke methoden voor sociaal-emotioneel leren gebruikt Christelijke Basisschool De Citer?
Christelijke Basisschool De Citer gebruikt de KiVa en Leefstijl methoden voor sociaal-emotioneel leren.