Protestants Christelijke Basisschool De Mare in Alphen - Resultaten

Resultaten
Schoolweging
De schoolweging van De Mare Alphen aan den Rijn is 32,23 , met een spreiding van 6,06 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
93,1% van de leerlingen behaalt het fundamenteel niveau, duidelijk boven de landelijke norm van 85%. Dit onderstreept de basiskwaliteit van het onderwijs, ondanks de complexere leerlingenpopulatie (schoolweging 32,23).
Fundamenteel niveau
Score: 93.0666%
Streefniveau
73,3% van de leerlingen behaalt het streefniveau voor taal en rekenen. Dit ligt ruim boven de door de inspectie vastgestelde signaleringswaarde van 41,2%, maar onder het vergelijkingsgemiddelde van 53,4%. De focus op maatwerk in het 'leerlingvolgsysteem' lijkt effectief, maar er blijven uitdagingen voor de bovenste 25%.
Streefniveau
Score: 42.6666%
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
De schooladviezen tonen een praktijkgerichte focus: 55,3% van de leerlingen krijgt een vmbo-advies (vs. 36,8% bij vergelijkbare scholen). Opvallend is het lagere percentage vwo-adviezen (10,6% vs. 18,6% regio). Dit past bij de schoolweging, maar er is tegelijk een bovengemiddeld percentage leerlingen dat boven advies presteert in het VO (39,1%).
Schooladviezen
Verdeling van schooladviezen voor deze school en vergelijkbare scholen
Eindtoets Resultaten
Eindtoets Resultaten
Historische eindtoetsresultaten van deze school
Toetsscores 2014-2015
Verticale analyse toont een verbetering van 7,2% in rekenvaardigheid tussen groep 7 en 8. Dit ondersteunt het effect van de 'plaatsingswijzer'-methode die sinds 2016 wordt gebruikt. De school scoort consequent hoger dan demografisch vergelijkbare schelen in Zuid-Holland.
Toets | De Mare Alphen aan den Rijn | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|---|---|---|
199.71 |
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
De tussenopbrengsten brengen we in kaart met behulp van het CITO. In uitzonderlijke gevallen doen leerlingen niet mee met de groepsafname van een CITO toets. Hier hebben we op school duidelijke afspraken over die zijn vastgelegd in het document toetsen en observeren en in het zorgplan. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om leerlingen met een ontwikkelingsperspectief of leerlingen die gaan doubleren. Bij deze leerlingen wordt indien mogelijk een CITO toets afgenomen die past bij de ontwikkeling/mogelijkheden van de desbetreffende leerling.De resultaten van de CITO-toetsen worden weergegeven op de rapporten van de leerlingen voor ouders/verzorgers en zijn zichtbaar in de ouderportaal. Bij de leerlingen van groep 1 en 2 maken we gebruik van het observatieprogramma van BOSOS. Met BOSOS observeren we elke 3 maanden de ontwikkeling van de kinderen. Op schoolniveau brengen we twee keer per jaar de (tussen) opbrengsten in kaart en bespreken en analyseren dit met het gehele team. Hierbij wordt de trendanalyse nauwkeurig uitgevoerd en besproken. De grafieken worden in het portfolio meegenomen. We overwegen om vanaf schooljaar 2022-2023 over te stappen naar het leerlingvolgsysteem van DIA.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Vergelijking van schooladviezen met vergelijkbare scholen
Opvallend is dat 39,1% van de leerlingen boven hun advies presteert (vs. 25,3% landelijk). Slechts 10,9% zit onder advies, wat lager is dan het gemiddelde. Dit reflecteert de effectiviteit van de 'warme overdracht' en doorstroombegeleiding zoals beschreven in het schoolondersteuningsprofiel.
Sociale ontwikkeling
Het is belangrijk dat kinderen opgroeien in een goede sfeer, om een volwaardig mens te worden. Een vriendelijk en veilig schoolklimaat met orde, structuur en grenzen vinden we belangrijk. Als een kind zich veilig voelt, kan het zich beter ontwikkelen. Structuur geeft het kind overzicht en kansen. Wij vinden het belangrijk dat de leerlingen niet alleen de leerstof onder de knie krijgen maar zich ook kunnen ontwikkelen in zelfvertrouwen, zelfkennis en positief gedrag.Ook daar is oefening voor nodig. Goed gedrag is aan te leren! Een goede samenwerking tussen team, leerlingen en ouders/ verzorgers, vormt de basis voor een goed en veilig schoolklimaat: een fijne school maken we met elkaar. LEES MINDER
Betrokkenheid en welbevinden
Sociale competentie
Ouders/verzorgers als partners
Wat is de werkwijze van Protestants Christelijke Basisschool De Mare voor sociale ontwikkeling?
De werkwijze van Protestants Christelijke Basisschool De Mare voor sociale ontwikkeling omvat een protocol goed gedrag, de methode Kwink, de methode Goed Gedrag, leerlingvolgsysteem Kindbegrip, twee keer per jaar groepsbespreking over sociale opbrengsten, hulpplannen/groepsplannen opgesteld door de leerkracht, een eventuele aanvraag bij het samenwerkingsverband voor een sociale vaardigheidstraining / kindercoach, het in kaart brengen van de eindopbrengsten met behulp van de gegevens vanuit Kindbegrip en samenwerking met Go voor Jeugd en Centrum voor Jeugd en Gezin.
Welke registratievorm(en) gebruikt Protestants Christelijke Basisschool De Mare om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
Protestants Christelijke Basisschool De Mare gebruikt Kindbegrip om sociale opbrengsten in kaart te brengen.
Welke methode(s) voor sociaal-emotioneel leren hanteert Protestants Christelijke Basisschool De Mare?
Protestants Christelijke Basisschool De Mare gebruikt Kwink en Goed Gedrag voor sociaal-emotioneel leren.